Το πρόγραμμα του πρώτου τριημέρου των ΘΛΕ (10-12 Φεβρουαρίου)
Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία. Ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, εξελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου
Από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια των Θ.Λ.Ε. από τις 9:00 γνωριμία με την τοπική ιστορία. Βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.
Οργάνωση: ΦΕΞ /Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
21:30
Tango stories / σε είδα να περνάς περήφανη, με βήμα tango
Στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)
Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» παρουσιάζει την παράσταση «tango stories» σε συνεργασία με το εργαστήρι Τango Aires της ΦΕΞ σε κείμενα του Τάσου Λειβαδίτη.
Είσοδος 5€ με κρασί.
Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες στο τηλ. 25410 25421
Οργάνωση: ΦΕΞ / θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων»
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
11:30
Έναρξη Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017
Την έναρξη θα κηρύξει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος
Πλατεία Ελευθερίας Ξάνθης: Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ως θεσμός μισού και πλέον αιώνα, προβάλει τη λαϊκή παράδοση. Με στόχο την ανάδειξη και αναβίωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, υποδεχόμαστε τις χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης μας και τα φιλοξενούμενα χορευτικά συγκροτήματα. Η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει στη Κεντρική Πλατεία, όπου ο Δήμαρχος Ξάνθης θα κηρύξει την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2017. Την παρέλαση θα ανοίξει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας, αναβιώνοντας το έθιμο με τη μορφή δρώμενου που αναδεικνύει την ομορφιά και τη μαγεία των συνηθειών και των παραδόσεων του λαού μας και που είναι γνωστό με την ονομασία «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κουδουνοφόρων κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Στην ομάδα των μεταμφιεσμένων υπάρχουν επίσης οι «Γκιλίγκες», οι «Παππούδες», οι «Εύζωνοι» ή «Τσολιάδες».
Ακολουθούν: Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων – χορευτικό τμήμα ενηλίκων «Χατζηγυριώτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Πολιτιστικός Σύλλογος Διομήδειας – Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Έλλάδας «Αλέξανδρος», Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Ευόσμου, Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων «Ο Αμφέραος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χριστού, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης και η Κρητική αδελφότητα Ξάνθης.
Υπό τους ήχους του Ξανθιώτικου σχήματος «Μπάντα Τέτοια» το γλέντι συνεχίζεται με χορούς.
20:00
Χορωδιακή Βραδιά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Η Μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης με μαέστρο τον Θεόδωρο Μανώλη υποδέχεται την χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου Κύπρου και την Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης.
Πολιτιστικός Όμιλος Αθηένου
Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 ως δίφωνη μικτή, υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Πεχλιβάνη. Στη συνέχεια, με μαέστρο, από το 2001 έως σήμερα, την Χριστίνα Χατζηστάθη, αναβαθμίστηκε σε τετράφωνη μικτή χορωδία. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από κυπριακά, ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια. Πραγματοποίησε αρκετές πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χορωδίες της Κύπρου, της Ελλάδας (Ξάνθη, Βόλο, Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής, Κέρκυρα, Κατερίνη) καθώς επίσης και της Ντιζόν Γαλλίας. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ όπου απέσπασε κολακευτικά σχόλια.
Χορωδία Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης δημιουργήθηκε το 1986 ως φορέας μελέτης και ανάδειξης του Θρακικού πολιτισμού, από τότε συμβάλει αδιάλειπτα με ποιοτικές παρεμβάσεις των τμημάτων του στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας. Η χορωδία του, αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με έντονη την επιθυμία να εκφραστούν μέσα από αυτή τη δραστηριότητα. Με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε πρόσφατα διαδεχόμενη προηγούμενα σχήματα. Η σύντομη διαδρομή της όμως δεν την εμπόδισε να έχει αξιόλογη δράση και να διακριθεί για το ιδιαίτερο χρώμα της. Μαέστρος και δάσκαλος των μουσικών έργων της ο κ. Γεώργιος Κοτσιπετσίδης.
20:00
«Χαμσίν / Ο άνεμος της ανατολής»
Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χάρτινες και μουσικές πόλεις» η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Καλεσμένη η Λεύκη Σαραντινού με το βιβλίο «Χαμσίν / Ο άνεμος της ανατολής» εκδ. Historical Quest, 2014.
Η συγγραφέας προσφέρει ένα συγκλονιστικό αφήγημα που εκτυλίσσεται στα πιο διαφορετικά μέρη: στους Αγίους Τόπους, την Αίγυπτο, τη δυτική Ευρώπη, την Κύπρο και τη Ρόδο και μας χαρίζει μια ζωντανή περιγραφή των συνθηκών διαβίωσης στις χριστιανικές κτήσεις στην Ανατολή, στα κάστρα των ιπποτών και στις αυλές των βασιλέων. Πάνω απ’ όλα όμως μας χαρίζει έναν συνδυασμό δράσης και μυστηρίου που υπόσχεται να μας καθηλώσει.
Οργάνωση: Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, βιβλιοπωλείο Πυργελή
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017
20:00
Μουσική παράσταση «Βιολιά Τραγουδούνε»
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Η χορωδία ΑΡΙΩΝ μετά την αποχώρηση του επί 24 χρόνια μαέστρου και δημιουργού της Γιάννη Παπαδόπουλου συνεχίζει τη δημιουργική της παρουσία με τη διεύθυνση του επί 10 χρόνια συνοδού της στο πιάνο Τριαντάφυλλου Σφυρή και επιχειρεί να ανανεώσει το είδος του χορωδιακού τραγουδιού, εισάγοντας νέες ιδέες και πειραματισμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα το ακροατήριο.
Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες παραστάσεις του ΑΡΙΩΝΑ («Ένας Αρίων… Εκτός Ορίων» το 2015 και «Σαν όνειρο μαγευτικό» το 2016) ξέρουν πλέον ότι ο χαρακτηρισμός «Χορωδία» δεν χωράει αυτό που γίνεται στον ΑΡΙΩΝΑ, γι’ αυτό και ο ΑΡΙΩΝ προτιμάει να αυτοπροσδιορίζεται ως «Φωνητικό Συγκρότημα». Ο ΑΡΙΩΝ μέσα από τις παραστάσεις του προσπαθεί να εξερευνήσει τις εκφραστικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής χρησιμοποιώντας την πολλές φορές και κάπως… ανορθόδοξα.
Στο φετινή παράσταση «Βιολιά Τραγουδούνε» συμμετέχουν:
• Τα μέλη του φωνητικού συγκροτήματος: Πέτρος Πασβάντης, Κώστας Βογιατζόγλου, Άγγελος Τσουμάνης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Σταύρος Χρηστίδης, Ζαχαρίας Χαχαμόπουλος, Παναγιώτης Νένδος, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Μυτακίδης, Γεράσιμος Μπουρσινός, Δημήτρης Χατζόπουλος, Λεωνίδας Βλασακούδης, Βαγγέλης Δημητριάδης, Κυριάκος Φελέκης, Κώστας Πασβάντης και Μάκης Αβραμίδης
• Η μικρή παιδική χορωδία, που ακούσαμε για πρώτη φορά πέρυσι, με την Δήμητρα Ψεμματάκη, Ελπίδα Ψεμματάκη, Κατερίνα Μακρίδου, Αναστασία Συμεωνίδου, Δέσποινα Φελέκη, Ελένη Βαλσαμίδη, Έλενα Σαμουργκανίδου, Μαρία Κωτσάλη και Ευδοκία Τσακίρη
• Οι μουσικοί: Τριαντάφυλλος Σφυρής (πιάνο), Μάκης Αβραμίδης (κιθάρα), Βαγγέλης Παπαδόπουλος (μαντολίνο), Γεράσιμος Σταθόπουλος (κλαρινέτο), Χρήστος Παπαδόπουλος (βιολί), Δημήτρης Σφυρής (ακορντεόν) και Βάιος Χαρακοπίδης (κοντραμπάσο).
• Η Καίτη Μπεμπεκίδου, η Ανθή Σφυρή, η Στέλλα Φωτοπούλου και η Έφη Φλώρου στο τραγούδι και τα φωνητικά.
• Ο Μπαρίς Οβαλή και ο Βασίλης Ζιντσένκο στα φωνητικά κρουστά (beatbox).
ÂÂ