Επιχειρεί το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο που είναι σε διαβούλευση. Θεσπίζεται για πρώτη φορά Μητρώο για όλους τους πωλητές
Σε θετική κατεύθυνση οι όποιες αλλαγές για τους παραγωγούς, λέει εκπρόσωπός τους. Αντιδρούν σε θέματα μεταβίβασης αδειών και δικαίωμα μετακίνησης οι μικροπωλητές
Νέα τάξη πραγμάτων επιχειρεί να δημιουργήσει στο υπαίθριο εμπόριο το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που ήδη έχει βγει σε διαβούλευση. Βασική αλλαγή είναι η θέσπιση για πρώτη φορά του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, ενός Μητρώου για όλους τους πωλητές ώστε να υπάρχει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου θα καταγραφούν όλοι οι αδειούχοι πωλητές, είτε είναι παραγωγοί είτε επαγγελματίες, τα είδη και οι ποσότητες που διακινούν και τα πρόστιμα που ενδεχομένως τους επιβάλουν με στόχο να μπει μια τάξη σε μια άναρχη – είναι αλήθεια – υφιστάμενη κατάσταση.
Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές
Αλλαγές επίσης προβλέπονται και στον τρόπο έκδοσης των αδειών με κύριο στόχο να μπουν κανόνες στο χώρο των λαϊκών αγορών, του στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου, στις εμποροπανηγύρεις, τις κυριακάτικες, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές ακόμη και στις κινητές καντίνες. Η αδιειοδότηση των παραγωγών παραμένει στου δήμους όταν πρόκειται για προσωρινή άδεια ενώ για μόνιμη θα χορηγείται από την οικεία περιφέρεια στην οποία θα δημιουργηθεί 15μελής επιτροπή. Να σημειώσουμε ότι παλιότερα αρμόδιες για την έκδοση μόνιμων αδειών ήταν οι Νομαρχίες και στην συνέχεια ο νόμος του 2013 είχε ασάφεια στο ζήτημα αυτό. Σ’ ότι αφορά τους δικαιούχους αδειών, προτεραιότητα κατά 60% θα δίνεται στις ευπαθείς ομάδες όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ. και κατά 40% σε ανέργους. Ωστόσο η αδειοδότηση όπως και η κατανομή θέσεων στις αγορές θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης λαμβάνοντας υπόψη και τα εισοδηματικά κριτήρια. Αλλάζει επίσης ο τρόπος ελέγχου στους παραγωγούς Συγκεκριμένα ο αγρότης θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά του, θα παίρνει την άδεια, και στη συνέχεια θα γίνονται αυτοψίες (στις δηλωθείσες γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους) για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει η παραγωγή των προϊόντων που δηλώνονται, ενώ τώρα ισχύει το αντίθετο. Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο που καθιερώνει 28 κατηγορίες προστίμων. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου κατηγοριοποιούνται 28 παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο με χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 3.000 ευρώ αλλά και με κυρώσεις όπως προσωρινή αλλά και οριστική ανάκληση της άδειας.
Σε θετική κατεύθυνση οι όποιες αλλαγές για τους παραγωγούς
Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ξάνθης που δραστηριοποιούνται στο Παζάρι της Ξάνθης κ. Χρήστος Χατζόπουλος επισημαίνει ότι σ’ ότι αφορά τους παραγωγούς δεν έχει σημαντικές αλλαγές εκτός από το Μητρώο που τους βρίσκει απολύτως σύμφωνους: «Ναι είναι θετικό το να θεσπιστεί Μητρώο για να μπει μια τάξη. Μας βρίσκει σύμφωνους οτιδήποτε συμβάλλει στην διαφάνεια. Σ’ ότι αφορά τις μόνιμες άδειες που θα δίνονται από την Περιφέρεια ο νέος νόμος περιπλέκει τα πράγματα αντί να τα αποσαφηνίσει. Αναφορικά με τους ελέγχους είναι πιο δίκαιο αυτό που προβλέπει πρώτα να γίνεται η δήλωση του παραγωγού να δίνεται η άδεια και μετά να γένεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος. Γενικά για μας δεν έχει πολλές αλλαγές ο νέος νόμος».
Αντιδρούν σε θέματα μεταβίβασης αδειών και δικαίωμα μετακίνησης οι μικροπωλητές
Αντίθετα οι μικροπωλητές ένδυσης – υπόδησης έχουν πολλές διαφωνίες με το νέο νόμο. Όπως μάλιστα μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομ ΑΜΘ και εκπρόσωπος των επαγγελματιών πωλητών υπαίθριου εμπορίου κ. Ηλίας Συμεών είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια να γίνει μια συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη ώστε να του εκθέσει τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου: «Θέλουμε να του εξηγήσουμε πως είναι άδικο να μην μας δίνουν την δυνατότητα να μετακινούμαστε σε λαϊκές αγορές μέσα στην περιφέρεια παρά μόνο μέσα στον νομό. Παλιότερα είχαν αυτό το δικαίωμα από το 2005 όμως το απαγόρεψαν και δημιούργησαν πρόβλημα επιβίωσης σε εκατοντάδες οικογένειες. Επίσης μας βρίσκει αντίθετους η διάταξη που απαγορεύει την μεταβίβαση της άδειας σε συγγενή δεύτερου βαθμού. Δεν μπορεί να μην μπορεί ο παππούς να δώσει την άδεια στον εγγονό. Νέες προκηρύξεις για άδειες δεν βγαίνουν κ αι έτσι καταδικάζουν τους νέους σε ανεργία. Και σ’ ότι αφορά τα πρόστιμα το θέμα είναι να είναι ένα πρόστιμο για συμμόρφωση και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα που εξοντώνει οικονομικά», καταλήγει ο κ. Συμεών.
115 παραγωγοί και 250 μικροπωλητές στο παζάρι της Ξάνθης
Να σημειώσουμε πως στο Παζάρι της Ξάνθης δραστηριοποιούνται 115 παραγωγοί και 250 περίπου μικροπωλητές. Ο νέος νόμος επιχειρεί να επιφέρει ισομέρεια δίνοντας προτεραιότητα στους παραγωγούς γι αυτό και για κάθε 9 άδειες παραγωγών θα δίνεται 1 άδεια μικροπωλητή.
Άλλες αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο
• Διακριτή σήμανση. Πράσινα ταμπελάκια στους πάγκους τους, με τα ονοματεπώνυμά τους θα φέρουν οι παραγωγοί και μπλε οι επαγγελματίες πωλητές.
• Κανόνες επιείκειας. Στα πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθιερώνεται και σε αυτές τις αγορές η μείωση ή και η απαλλαγή προστίμων σε όσους παραβάτες συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές, συμβάλλοντας στη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με παράνομη ή παράτυπη διακίνηση εμπορευμάτων, φοροδιαφυγή και διαφθορά στον χώρο των υπαίθριων αγορών.
• Αγορές καταναλωτών. Καθιερώνονται οι αγορές χωρίς μεσάζοντες δίνοντας την πρωτοβουλία διοργάνωσης σε ενώσεις πολιτών και ΚΟΙΝΣΕΠ.
• 1 άδεια λαϊκής αγοράς ανά 20 μέλη δικαιούται κάθε αγροτικός συνεταιρισμός, ομάδα ή οργάνωση παραγωγών και όχι παραπάνω από 10 άδειες.
• 3.000 ευρώ είναι το πρόστιμο για την έλλειψη άδειας σε λαϊκές αγορές και ταυτόχρονη ενημέρωση του δήμου για τυχόν διεκδίκηση των δικαιωμάτων του από τη χρήση χώρου.
• 3 μήνες στέρησης της άδειας και ενημέρωση και της οικείας ΔΟΥ για όσους δεν χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή.
• 2.000 ευρώ και προσωρινή ανάκληση της άδειας για ένα έτος σε όσους παραγωγούς κάνουν ψεύτικες δηλώσεις για παραγόμενες ποσότητες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου