ΣΧΟΛΙΑ 13/02/2017

0
agrotes perifereiako feb 2017a

Μαύρες μέρες

Η Ελλάδα δεν βρέθηκε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία σε τόσο δύσκολη θέση όσο είναι σήμερα. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας έχει εξασθενήσει, δεν είναι μόνο που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα και μαζί του οι φίλοι μας και οι εχθροί μας. Είναι και το γεγονός ότι η αλλοπρόσαλλη στάση μας έχει κουράσει τους παραδοσιακούς μας συμμάχους.

Είμαστε μόνοι, είμαστε αδύναμοι κι έχουμε την ατυχία να έχουμε στο τιμόνι την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Αλήθεια, ποιος είναι μαζί μας; Οι Αμερικάνοι; Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μάς είπε ότι το Grexit είναι σχέδιο του Τραμπ, τον οποίον Τραμπ θαυμάζει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Οι Γερμανοί; Μα, αυτοί είναι εξ ορισμού για την εθνοσωτήρια κυβέρνησή μας Ναζί, Ούννοι, εχθροί του ελληνισμού…

Οι ιδεοληπτικοί που μας κυβερνούν ονειρευόντουσαν να… αλλάξουν την Ευρώπη. Η φαντασιοπληξία τους αποδείχτηκε επικίνδυνη. Ένας λαός παρασύρθηκε και χόρεψε εκστασιασμένος εκείνη την καλοκαιρινή νύκτα του «όχι» στην Πλατεία Συντάγματος, πιστεύοντας θεωρίες συνωμοσίας και τα αναίσχυντα ψέματα που εκστόμιζαν ανερυθρίαστα οι δολοπλόκοι της ιστορίας. Οι πολιτικοί απατεώνες πήραν στον λαιμό τους ένα ολόκληρο Έθνος, στην προσπάθειά τους να ζήσουν το όνειρό τους σαν ανεύθυνοι έφηβοι.

Θ.Μ.

Τέλος εποχής ή απλή επιχειρηματική αποτυχία;

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι είναι αρκετοί ακόμη οι ‘’ρομαντικοί’’ του έντυπου τύπου, που έχουν δεθεί με συγκεκριμένες εφημερίδες, τις οποίες διαβάζουν ανελλιπώς εδώ και χρόνια. Και φάνηκε αυτό με αφορμή την διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ. Δύο εφημερίδες με τις υψηλότερες κυκλοφορίες, με την φιλόξενη υποδοχή κάθε πρωτοποριακής φωνής, σχεδόν ταυτισμένες με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Κάποιοι μίλησαν για τέλος εποχής και προείδαν την κατάρρευση και της ίδιας της χώρας. Κάποιες άλλες φωνές, πιο νηφάλιες και χωρίς συναισθηματισμό, μίλησαν για επιχειρήσεις που δανείστηκαν υπέρμετρα, απέτυχαν και έκλεισαν. Το τέλος βέβαια ήταν αξιοπρεπές, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν, απλήρωτοι επί μήνες, μέχρι την τελευταία μέρα που είχαν χαρτί για να τυπώσουν. Η απόφαση του Πρωτοδικείου ήταν η ταφόπλακα, αλλά είχε και μία λογική. Η κυβέρνηση παρακολούθησε την πτώχευση του ΔΟΛ με μια ευδιάκριτη χαρά, και ως εκ τούτου δεν επενέβη υπέρ του, διασφαλίζοντας τουλάχιστον το αξιοπρεπές τέλος. Η υπόθεση σίγουρα είναι πολύπλοκη και σύνθετη, αλλά αποδείχθηκε ότι η θεωρία που ενστερνίζονται πολλοί ότι: «αν χρωστάς πολλά, δεν σε πειράζει κανένας», δεν ισχύει. Σίγουρα ο Τύπος δεν είναι απλά μια επιχείρηση, αλλά είναι και δύσκολο, ιδίως στην σημερινή κοινωνική κατάσταση, να βρει έρεισμα η ευνοϊκότερη μεταχείριση που πολλοί πρότειναν. Μου άρεσε το σχόλιο παλιού αθλητικογράφου: «Η αίσθησή μου είναι πως όλοι οι δημοσιογράφοι κάνουμε ένα επάγγελμα που αργοπεθαίνει. Χωρίς απαιτήσεις ειδικής μεταχείρισης έχουμε την ελπίδα να μας θυμάται ο κόσμος με κάποια ελάχιστη συμπάθεια».

Χ.Δ.

Σκυλίσια Ξάνθη

Για τα αδέσποτα σκυλιά στην Ξάνθη έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν γραφτεί πολλές γραμμές, έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει. Οι επιθέσεις συνεχίζονται, όπως και οι μηνύσεις προς τον δήμο, αλλά φαίνεται ότι σιγά-σιγά το συνηθίζουμε το θέμα. Και αν πλέον πολλοί Ξανθιώτες επιλέγουν άλλες διαδρομές για να κινηθούν με τα πόδια ή έχουν αποκλείσει από τις επισκέψεις τους ολόκληρες περιοχές που μετατράπηκαν σκυλογειτονιές, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις. Λιγότερο εμφανείς και επικίνδυνες, αλλά πολύ αντιαισθητικές. Τα περιττώματα όλων αυτών των σκυλιών διανθίζουν δρόμους, παρτέρια και πεζοδρόμια. Δεν είναι όμως μόνο τα αδέσποτα. Πολλοί Ξανθιώτες βλέπουν καθημερινά γείτονές τους, φιλόζωους μόνο κατ’ όνομα, να βγάζουν βόλτα τα μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα ζώα τους προκειμένου να κάνουν την ανάγκη τους, χωρίς καμία μέριμνα για το τι θα γίνει με το ενθύμιο που άφησαν πίσω τους. Κυκλοφορεί μια ωραία φωτογραφία με μια νεαρή κοπέλα να μαζεύει με σακούλα τα περιττώματα του σκύλου της. Φυσικά αυτή είναι η πριγκίπισσα της Σουηδίας. Εμείς μπορούμε κάλλιστα να τα αφήσουμε να τα πατήσει ο επόμενος που θα περάσει. Η σχετική παιδεία και η στοιχειώδης ευγένεια είναι προϋπόθεση για να ζεις και να συνυπάρχεις με άλλους ανθρώπους.

Χ.Δ.

15 αντιδήμαρχοι στο εδώλιο για τα αδέσποτα στην Εγνατία

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Δημοσίευμα του «Ε» που ανέφερε ότι εθεάθησαν να κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά στην Εγνατία και τους κινδύνους που προκαλούν στους οδηγούς, έστειλε 15 αντιδημάρχους από το 2011 και μετά, από τους δήμους Ξάνθης-Αβδήρων και Τοπείρου, στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Ξάνθης με την κατηγορία της πρόκλησης κινδύνου μετά από αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα. Βέβαια αθωώθηκαν επειδή αποδείχθηκε ότι τα αδέσποτα εισέρχονται από τους κόμβους και ότι ο νόμος για τα αδέσποτα αναφορικά με την αρμοδιότητα των δήμων ορίζει την περισυλλογή τους μετά από καταγγελία για επικινδυνότητα, την στείρωσή τους και στην συνέχεια την μεταφορά τους στο σημείο απ’ όπου το περισυνέλεξαν, δηλαδή για τα συγκεκριμένα και πάλι στην Εγνατία!

Μ.Ξ.

Τι γίνεται με εκείνο το …Κυνοκομείο του δήμου Ξάνθης;

Και μπορεί οι αντιδήμαρχοι να αθωώθηκαν για τα αδέσποτα που εισέρχονται στην Εγνατία, ωστόσο το θέμα με τα αδέσποτα είναι μείζον και παρά την προσπάθεια ελέγχου του αριθμού τους με τις στειρώσεις το πρόβλημα παραμένει και δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση. Σ’ ότι αφορά τον δήμο Ξάνθης εκείνο το …κυνοκομείο που θα έκαναν, κι έκαναν και μελέτη, και έχουν και χώρο, τι περιμένουν και δεν το κάνουν; Απ’ ότι γνωρίζω έχει ανοιχτό μέτρο στο ΕΣΠΑ για ανάλογες υποδομές και το γνωρίζει ο δήμαρχος αυτό. Μήπως τόσα χρόνια απλά μας παραμυθιάζουν ότι έχουν ώριμη μελέτη; Γενικά το θέμα της ωριμότητας των έργων …δεν το’ χει ο δήμος Ξάνθης. Ενδεικτικό είναι ότι είχαμε τον χαμηλότερο βαθμό ωριμότητας έργων στην αξιολόγηση στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και χάσαμε 8,5 εκ. ευρώ!

Μ.Ξ.

Τα τρακτέρ στο περιφερειακό

Με τα τρακτέρ στην είσοδο περίμεναν οι αγρότες τους περιφερειακούς συμβούλους της ΑΜΘ στο κτίριο της ΠΕ Ροδόπης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του οργάνου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, κυρίως από τον Έβρο και τη Ροδόπη (δε φάνηκε η Ξάνθη) κατέθεσαν ψήφισμα, όπου διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και ζητούν άμεση σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου με τη συμμετοχή των βουλευτών για να κατατεθούν οι αντιρρήσεις και οι προτάσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της ΑΜΘ.

Απόντος του περιφερειάρχη που εκείνη την ώρα επέστρεφε από την Αθήνα, το Σώμα αποδέχθηκε το αίτημά τους, αλλά δεν ορίστηκε ακριβής ημερομηνία. Είτε θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή αφού παρέλθει το 10ἠμερο που ζήτησαν οι αγρότες, καθώς είναι προγραμματισμένη και τακτική συνεδρίαση τη Δευτέρα

Ε.Δ.

Η συζήτηση για την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας θα τεθεί το θέμα της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΘ στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού, αποφασίστηκε οι (ουκ ολίγες) επερωτήσεις να συζητηθούν στη νέα συνεδρίαση.

Πάντως, «μηνύματα» για ό,τι θα ακολουθήσει, δόθηκαν με τις αιχμές που αντάλλαξαν ο νέος πρόεδρος της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Ιωσηφίδης (περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας) με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο. Συγκεκριμένα, ο πρώτος ρώτησε τον αντιπεριφερειάρχη γιατί κάποιες από τις εκδηλώσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα Δράσης δε δίνονται στην ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ να τα διαχειριστεί, για να πάρει την απάντηση ότι, αν είχε πάει στη συνάντηση των συμβούλων της συμπολίτευσης θα γνώριζε ή εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε εκεί να ρωτήσει!

Ε.Δ.

Κόντρα Μέτιου-Καραλίδη για την οικειοποίηση έργων

Να απαντήσει λεπτομερώς στα δελτία τύπου της «Κοινωνικής Συμμαχίας» επέλεξε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και ενώ συζητούνταν το ετήσιο πρόγραμμα δράσης.

Ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα έργα που τον κατηγορεί ο Φώτης Καραλίδης ότι οικειοποιείται η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Ωστόσο, ο τελευταίος μάλλον δε θύμωσε τόσο με τον ίδιο τον περιφερειάρχη και τις δηλώσεις του, όσο με τον πρόεδρο του συμβουλίου που, αφότου ολοκλήρωσε ο κ. Μέτιος επιχείρησε να μην τον αφήσει να μιλήσει και να ζητήσει να γίνει ψηφοφορία επί του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης! Τελικά, με παραίνεση του περιφερειάρχη, δόθηκε κάποιος χρόνος στον κ. Καραλίδη να απαντήσει και να… ξεκινήσει νέος κύκλος αντιπαράθεσης!

Ε.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

samakov synoikia

Άποψη της συνοικίας Σαμακώβ. Μπροστά αριστερά το κτίριο του Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…