Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σχεδιάζεται Διεθνές Συνέδριο για τον Δημόκριτο στα Άβδηρα από την UNESCO

Σχεδιάζεται Διεθνές Συνέδριο για τον Δημόκριτο στα Άβδηρα από την UNESCO

0
dhmokrtitos-avdira

Προγραμματική σύμβαση του δήμου Αβδήρων με το ΤΕΙ ΑΜ- Θ για δράσεις πολιτιστικής ανάδειξης και οικοτουριστικής ανάπτυξης

Περιλαμβάνει επίσης χαρτογράφηση του δήμου Αβδήρων και μελέτη για την ανάπτυξη οικοτουρισμού

Τη διαχρονικότητα της ιστορικής του φυσιογνωμίας επιχειρεί να προβάλλει και να αναδείξει ο δήμος Αβδήρων, προγραμματίζοντας έργα και δράσεις με το κύρος της UNESCO. Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που με την κατάλληλη αξιοποίηση θα μπορούσε να τον καταστήσει έδρα της ιστορίας και του πολιτισμού στο νομό μας. Η συνειδητοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος από την δημοτική αρχή την ώθησε στην διερεύνηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση και μετά από μια σειρά επαφών και συζητήσεων υπάρχει αποτέλεσμα.

Προγραμματική σύμβαση του δήμου Αβδήρων με το ΤΕΙ ΑΜ- Θ

Το αίτημα του δήμου Αβδήρων να συμπεριληφθεί ο δήμος στις προγραμματικές δράσεις της UNESCO έγινε αποδεκτό και μετά από επαφές που προηγήθηκαν με τον Διευθυντή έδρας της UNESCO καθηγητή του ΤΕΙ ΑΜ- Θ που εδρεύει στην Καβάλα κ. Δ. Εμμανουλούδη πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην πολιτιστική ανάδειξη και την βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη του δήμου Αβδήρων που θα φέρουν την σφραγίδα του επιστημονικού δυναμικού της UNESCO. Για το λόγο αυτό εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Αβδήρων με το ΤΕΙ ΑΜ- Θ.

Διεθνές Συνέδριο για τον Δημόκριτο στα Άβδηρα

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου για τον μεγάλο φιλόσοφο – πανεπιστήμονα και αναγνωρισμένου ως πατέρα της πυρηνικής Φυσικής Δημόκριτο στην γενέτειρά του τα Άβδηρα κυοφορείται από παλιά και ακούστηκε πολλές φορές σε προεκλογικές ομιλίες, ωστόσο έμεινε στα λόγια. Είναι η πρώτη φορά που πλέον συμπεριλαμβάνεται ως δράση σε ένα πρόγραμμα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της UNESCO και θα στηρίξει ως οικοδεσπότης ο δήμος Αβδήρων, καλύπτοντας έξοδα φιλοξενίας των διεθνούς φήμης επιστημόνων που θα κληθούν να κάνουν διαλέξεις με θεματικές που θα καλύψουν όλο το φάσμα της γνώσης από τις θεωρίες του Δημόκριτου για το ον και το μη όν, την ύλη και την αντιύλη έως το CERN. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία μιας επισταμένης μελέτης της πολυσχιδούς προσωπικότητας και της επιστημονικής αυθεντίας του Δημόκριτου καθώς και των κατακτήσεων της επιστήμης από τότε μέχρι σήμερα.

Χαρτογράφηση του δήμου Αβδήρων

Άλλη μια δράση που θα υλοποιηθεί αφορά την χαρτογράφηση όλου του δήμου Αβδήρων κι αυτό σχετίζεται με το πρόγραμμα που υλοποιεί ο δήμος Αβδήρων με το Επιμελητήριο Ξάνθης και αφορά την ιστορική διαδρομή που ξεκινά από τους Άθλους του Ηρακλή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμπεριληφθεί και στο «VIA EGNATIA» που υλοποιεί η περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Μελέτη για την ανάπτυξη οικοτουρισμού

Σ΄ ότι αφορά την οικοτουριστική ενότητα που εμπεριέχεται στην προγραμματική σύμβαση με ισχύ 2 ετών περιλαμβάνει εκπόνηση μελετών με πεδίο εφαρμογής το θεματικό Πάρκο και την λίμνη Βιστονίδα και έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα από την ανάπτυξη οικοτουριστών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα συνδεθούν υποδομές όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Παρατηρητήριο πουλιών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…