Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσβολή για την Ξάνθη οι δηλώσεις Γ. Βασιλακόπουλου

Προσβολή για την Ξάνθη οι δηλώσεις Γ. Βασιλακόπουλου

0
vasilakopoulos

Απαράδεκτος ο πρόεδρος της ΕΟΚ, που δήλωσε πως: «ο τελικός δεν δόθηκε στην Ξάνθη υπό το φόβο εμπλοκής της μουσουλμανικής μειονότητας»!

Τον «κατακεραυνώνουν» οι τοπικοί άρχοντες και τον καλούν να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια «συγγνώμη» από την Ξάνθη και την κοινωνία της

Με μία δήλωση που προκάλεσε οργή στους κατοίκους της Ξάνθης, της ευρύτερης Περιφέρειας αλλά και πανελλαδικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργος Βασιλακόπουλος χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ στην Ξάνθη για το φόβο… «παρατράγουδων» λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας!

Η δήλωση που έκανε χθες ο Βασιλακόπουλος στο «arenafm» της Θεσσαλονίκης, όπως τη μετέφερε ο ραδιοσταθμός στην ιστοσελίδα του ήταν:

«Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας»!!!

Μπέρδεψε το μπάσκετ με τη μειονότητα και τον…. Νταλάρα ο 78χρονος παράγοντας

Ο 78χρονος μπασκετικός παράγοντας μίλησε στον Arena fm και μεταξύ άλλων τόνισε: «Έχουμε κάνει εθνικό θέμα τον τελικό μπάσκετ. Πρέπει να είναι μια γιορτή αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία δεν το επιτρέπει αυτό.

Δείτε τι συνέβη με το φάιναλ φορ του Λιγκ καπ του βόλεϊ που ήταν να γίνει στην Κύπρο, επειδή παρενέβη το υπουργείο δημόσιας τάξης, γιατί είχαν από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες ότι θα γίνουν έκτροπα. Πρέπει να βρίσκουμε τον χώρο που πληροί όλους τους όρους ασφαλείας. Έχουμε ζήσει εμπειρίες γι’ αυτό το ψάχνουμε την καλύτερη λύση στην σημερινή πραγματικότητα.

Συνήλθε η επιτροπή της ΕΟΚ και της αστυνομίας και αν δεν είναι η Λάρισα θα είναι η Αθήνα. Την αποδέχθηκαν όλοι αυτήν την εισήγηση. Θέμα ασφαλείας είναι που μόνο η αστυνομία μπορεί να μας βεβαιώσει. Στη Λάρισα προέκυψε και ένα άλλο ντεζαβαντάζ, που είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Δεν διαφωνώ ότι δεν είναι φερ πλέι να γίνει ο αγώνας στην έδρα ενός φιναλίστ. Ζητήσαμε το ΣΕΦ αλλά δε μας το δίνουν.

Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας.

Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας.

Εντός της ημέρας πιθανόν θα ανακοινωθεί η έδρα του τελικού. Θα δοθούν ίδια εισιτήρια στις δυο ομάδες. Χρειάζεται επίδειξη ευθύνης και αγάπης στο άθλημα.»

Με τις δηλώσεις του πάντως ο βετεράνος παράγοντας μόνο ευθύνη και αγάπη για το άθλημα δεν επέδειξε, καθώς η Ξάνθη και το «Φ. Αμοιρίδης» έχουν φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις – αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου – με επιτυχία και χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Πέρα βέβαια από τις δεκάδες άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου που διοργανώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα τέτοιου είδους. Η ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων της περιοχής εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια έρχεται ως απάντηση στις… άστοχες δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ.

«Κατακεραυνώνουν» τον πρόεδρο της ΕΟΚ οι τοπικοί άρχοντες

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Γ. Βασιλακόπουλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τους τοπικούς φορείς να «κατακεραυνώνουν» τον μπασκετικό παράγοντα.

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν: «Να πει την αλήθεια και να μη στοχοποιεί τη μειονότητα»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, σε δήλωση του στο «Ε» σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Βασιλακόπουλου τόνισε:

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν: «Πιστεύω πως ήταν πολύ άστοχη αυτή η δήλωση του κ. Βασιλακόπουλου, τόσο για τη μειονότητα όσο και για Ξάνθη μας που έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις όπως οι γιορτές παλιάς πόλης, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, διάφορα φεστιβάλ σε χωριά κ.α. και δεν έχει συμβεί ποτέ το παραμικρό από την πλευρά της μειονότητας. Εξάλλου όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ανεξάρτητα από τη θρησκεία έχουμε ξεπεράσει αρμονικά και μαζί τα όποια προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν.

Ίσως πίσω από αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Βασιλακόπουλου να κρύβεται το ότι εξαρχής ο ίδιος ήθελε να διεξαχθεί ο τελικός στην Αθήνα. Ας βγει να πει την αλήθεια και να μη στοχοποιεί τη μειονότητα. Εκτός και αν γνωρίζει κάτι άλλο ή έχει τέτοιες πληροφορίες οπότε και πάλι τον καλώ να πει δημόσια τι ακριβώς εννοεί καθώς αφήνοντας υπόνοιες θέτει ζήτημα εθνικού κινδύνου.

Το να διεξαχθεί ο τελικός στην Ξάνθη εξάλλου ήταν μία πάρα πολύ καλή επιλογή καθώς οι δύο φιναλίστ (Παναθηναϊκός – Άρης) προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα κι έτσι θα ήταν δίκαιο να διεξαχθεί ο τελικός σε ένα γήπεδο της περιφέρειας, έτσι τον καλώ να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής του τελικού στην Ξάνθη, όπως επίσης τον καλώ να ζητήσει μία συγγνώμη που οφείλει και να έρθει στην πόλη μας για να επισκεφτούμε μαζί και τα χωριά και να σχηματίσει τη δική του άποψη».

Χ. Μέτιος: «Όλη η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία ασφαλής και φιλόξενη περιοχή»

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου, που εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM), σύμφωνα με τις οποίες η Ξάνθη δεν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Άρη και του Παναθηναϊκού, λόγω πιθανών επεισοδίων στα οποία είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενά του, να εμπλακεί η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής, αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει η Ξάνθη να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεθνές τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Τσεχίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ρωσίας το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία.».

Κ. Ζαγναφέρης: «Μόνο σε άνοια δικαιολογούνται οι δηλώσεις του παράγοντα ¨δεινόσαυρου¨ του μπάσκετ»

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης που «έτρεξε» και το θέμα της υποψηφιότητας του «Φ. Αμοιρίδης» για τη φιλοξενία του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα στην απάντηση του για τις δηλώσεις του Βασιλακόπουλου. Στη σχετική δήλωση του ο κ. Κώστας Ζαγναφέρης τονίζει:

«ΝΤΡΟΠΗ! Η ντροπή είναι πολύ μικρή λέξη για να αποδώσει την ύβρη και τη θρασύτητα του κ. Βασιλακόπουλου, προέδρου της Ε.Ο.Κ., σχετικά με τη δήλωσή του για την Ξάνθη ως μη κατάλληλο τόπο για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλου μπάσκετ συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας».

Και αυτό επειδή ήμασταν η μοναδική πόλη που εγγράφως και επισήμως διεκδικήσαμε τον τελικό του μπάσκετ και δεν μπορούσε να μας προσάψει τίποτε άλλο. Ποιος σας ενημέρωσε ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην περιοχή μας; Η αστυνομία; Ο στρατός; Οι μυστικές υπηρεσίες της CIA; Γνωρίζετε κάτι;

Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε επαρκώς στα παραπάνω ερωτήματά μας, δεν μένει παρά να σας χαρακτηρίσουμε ως έναν κοινό συκοφάντη, ψεύτη, που με την άθλια δήλωσή σας, υποσκάπτετε όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την ηρεμία των Ελλήνων πολιτών της περιοχής. Η λέξη ντροπή είναι λίγη.

Τι να περιμένει κανείς από ένα παράγοντα «δεινόσαυρο» της Ε.Ο. Καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται στην δεκαετία των ‘80 και μόνο σε άνοια μπορούν να δικαιολογηθούν τα λεγόμενά του. Δυστυχώς, διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Κύριε Βασιλακόπουλε αμφιβάλλουμε αν έχετε επισκεφθεί ποτέ την πόλη μας και ούτε μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει όμως να μας αφήσετε ήσυχους να πορευθούμε με τα οράματά μας, με τον πολιτισμό μας και την πολυπολιτισμικότητά μας.

Διαχρονικά ως Ξανθιώτες, έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε, που πάμε και τι έχουμε προσφέρει στη Χώρα μας. Απομονωθείτε στον μικρόκοσμό σας και ασχοληθείτε με  τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες που σας καθιέρωσαν «δεινόσαυρο» παράγοντα».

Χ. Δημαρχόπουλος: «Τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, μιλώντας στο «Ε» σχετικά με την παραπάνω δήλωση του προέδρου της ΕΟΚ υπογράμμισε:

«Η Ξάνθη είναι πολυπολιτισμική και αποτελεί υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης συνυπάρχουμε αρμονικά σεβόμενοι οι μεν τη διαφορετικότητα των άλλων.

Οι πολίτες της Ξάνθης έχουν αποδείξει άπειρες φορές τι μπορούν να πετύχουν ενωμένοι και πού μπορούν να φτάσουν την Ξάνθη μας. Οι άνθρωποι αυτής της πόλης είναι εκείνοι που την έχουν κάνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και όχι με δηλώσεις σαν του εν λόγω κυρίου.

Θέλουμε να θυμίσουμε στον πρόεδρο της Ε.Ο.Κ. ότι η πόλη μας έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλες αθλητικές και όχι μόνο διοργανώσεις. Σε όλες αυτές η κοινωνία της Ξάνθης έδωσε σύσσωμη το «παρών». Πιο πρόσφατη η διοργάνωση αθλητικού περιεχομένου το τουρνουά προετοιμασίας για το EUROBASKET το Σεπτέμβριο του 2015 με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας/Ερζεγοβίνης».

Να τονίσουμε επίσης ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης εισηγήθηκε το όλο θέμα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ζήτησε την καταδίκη των συγκεκριμένων δηλώσεων και αντί συγγνώμης ο αγώνας να διεξαχθεί στην Ξάνθη. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του σώματος με επακόλουθο την έκδοση ΟΜΟΦΩΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

Π. Σγουρίδης-Χ. Ούτση: «Η δήλωση Βασιλακόπουλου στερείται αντίληψης της πραγματικότητας»

Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης και το Μέλος της εκτελεστικής κ. Ούτση Χρύσα αναφέρουν:

«Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Arena FM”  ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, δήλωσε πως η Ξάνθη απορρίφθηκε στο τελικό Κυπέλλου στο μπάσκετ, για το φόβο εμπλοκής της μουσουλμανικής μειονότητας.

Θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή προσβάλει όλους τους Θρακιώτες, στερείται αντίληψης της προσωπικότητας των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, της αρμονικής μας συνύπαρξης, καθώς και σοβαρότητας.

Καλό θα είναι ο κύριος Βασιλακόπουλος να ασχολείται με τις αρμοδιότητες του και όχι με αυτά που άπτονται εθνικής σημασίας και αξιοπρέπειας!».

ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Η Ξάνθη και ο λαός της πάντοτε υπήρξαν φιλόξενοι σε διοργανώσεις»

Για τη δήλωση Βασιλακόπουλου τοποθετήθηκε και η ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης με ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι κ.κ. Κιατίπης Ν. (πρόεδρος) και Πατεράκης Μ. (Γραμματέας). Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ:

«Η ατυχής δήλωση του Προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης περί αδυναμίας πραγματοποίησης του τελικού κυπέλλου καλαθοσφαίρισης στην Ξάνθη, χρήζει άμεσης ανάκλησης. Η Ξάνθη και ο λαός της αποδεδειγμένα, πάντοτε υπήρξαν φιλόξενοι για τη διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού γεγονότος πανελληνίου εμβέλειας σε όλα τα αθλήματα. Οποιαδήποτε περαιτέρω διάκριση και με οποιοδήποτε κριτήριο, μεταξύ των Ξανθιωτών, είναι καταδικαστέα και προφανώς αγνοεί την καθημερινότητα του τόπου μας, ερμηνεύοντας την κατά το δοκούν».

Ν. Νικολόπουλος: «Σας μεταφέρω τι ειπώθηκε στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας χωρίς διάθεση κάλυψης του κ. Βασιλακόπουλου»!

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου, μέλους του ΔΣ της ΕΟΚ και προέδρου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ (Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Αν. Μακεδονίας – Θράκης) ο οποίος συμμετείχε στο… επίμαχο συμβούλιο για την επιλογή του γηπέδου του τελικού και σε σχετική ερώτηση του «Ε» απάντησε:

«Εξ’ όσων γνωρίζω από αυτά που συζητήθηκαν στο συμβούλιο της 23ης Ιανουαρίου 2017 και στους λόγους που αναφέρθηκαν ως προβλήματα για κάθε πόλη, πιθανή υποψήφια για τη διεξαγωγή του τελικού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για την υποψηφιότητα της Ξάνθης είπε: «Και ποιος μου λέει εμένα αν κάποιοι από αυτούς τους ¨στρατούς¨, πιθανώς Χρυσαυγίτες που θα κουβαληθούν επάνω, δεν κάψουν και δύο σπίτια μουσουλμανικών οικογενειών για προβοκάτσια. Θέλετε να έχουμε και άλλα; Ούτε ο Νταλάρας συναυλία δεν μπορεί να κάνει» και μετά τοποθετήθηκε ως προς την υποχρέωση της Ομοσπονδίας για την ασφαλή διεξαγωγή του τελικού.

Ο κ. Νικολόπουλος δεν θέλησε να τοποθετηθεί με προσωπική του δήλωση αλλά τόνισε πως: «Αυτά και μόνο προς ενημέρωση σας και όχι προς κάλυψη του κ. Βασιλακόπουλου. Άλλωστε αυτά που σας μετέφερα ειπώθηκαν παρουσία 25 ατόμων και μπορούν να επιβεβαιωθούν».

Ομοσπονδία: «Δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού πολιτών από τον πρόεδρο»

Τέλος να σημειώσουμε ότι απευθυνθήκαμε στο γραφείο του προέδρου της ΕΟΚ ώστε να ζητήσουμε περαιτέρω… εξηγήσεις για τη δήλωση του, χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η επικοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή κύκλοι της Ομοσπονδίας που υποστηρίζουν τη γενικότερη στάση του προέδρου της ΕΟΚ, σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα διαχωρισμών από τον ίδιο κ. Βασιλακόπουλο καθώς στο παρελθόν ο ίδιος είχε κινήσει τις διαδικασίες για να φιλοξενηθούν διοργανώσεις όπως το διεθνές τουρνουά μπάσκετ όπου συμμετείχε η Βοσνία (μουσουλμανική χώρα) και παλαιότερα φιλικό τουρνουά με τη συμμετοχή ομάδας από την Τουρκία, οπότε δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού των κατοίκων της Ξάνθης. Άλλωστε, όπως μας μετέφεραν οι ίδιες πηγές, το ενδιαφέρον του προέδρου της ΕΟΚ επικεντρώνεται στο γήπεδο διεξαγωγής του τελικού και όχι στο να αφήσει αιχμές για την πόλη και την κοινωνία της.

Πάντως το πιθανότερο είναι ότι σύντομα πρέπει να αναμένουμε δηλώσεις με τις οποίες θα ανασκευάσει.

Καλτέκης Δημήτρης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …