ΣΧΟΛΙΑ 20/02/2017

0
parko sto kolimvitirio 1951

Τέλος τα μπλόκα

Η απόφαση ελήφθη: Ν’ αποχωρήσουν από τα περισσότερα μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες. Τη γνωστοποίηση έκαναν οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών τους. Έτσι, ο αγώνας των κινητοποιήσεων των αγροτών οδηγείται στο τέλος. Χωρίς να λυθούν βέβαια τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Χαρακτηριστική η δήλωση του μέλους της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στη Δυτική Μακεδονία μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη: Προέκυψε, ἐιπε, το απόλυτο μηδέν. Δεν καταλαβαίνουν αυτό που λέμε και δεν προβληματίζονται για το αύριο του πρωτογενούς τομέα.». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γ. Δ.

Περί Τουρισμού

Και φέτος σύμφωνα με τις πληροφορίες και εκτιμήσεις που υπάρχουν από τις προκρατήσεις των τουριστικών γραφείων εσωτερικού –εξωτερικού, η Περιφέρειά μας θα έχει αύξηση Τουριστικού ρεύματος κατά τη θερινή περίοδο. Και βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τουριστικού ρεύματος θα κερδίσουν Καβάλα και Θάσος. Ας μην απογοητεύονται οι Ξανθιώτες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ειδικά για το καλοκαίρι δεν αλλάζει. Όμως, θα πρέπει να σκέφτονται πως όταν ΄΄ανεβαίνει΄΄ μια περιοχή, κερδίζουν και οι γύρω. Έστω λιγότερο, αλλά κερδίζουν. Εξάλλου η Ξάνθη έχει πεδίο να στραφεί κι αυτό θα πρέπει να το κάνει οργανωμένα και με σοβαρότητα. Υπάρχει η Βουλγαρία, η Ρουμανία, υπάρχουν άλλες δυνατότητες και αυτά θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Γ. Δ.

Πάμε για νέο δημοψήφισμα;

Λόγω της σημερινής συζήτησης στο Eurogroup και των ενδείξεων ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία για την αξιολόγηση, φούντωσαν τα σενάρια ότι πιθανώς να πάμε σε νέο δημοψήφισμα και Grexit. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μας ξαφνιάζει και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτεται, τα δεδομένα δεν δείχνουν να ευνοούν τώρα ένα νέο δημοψήφισμα. Πρώτον διότι αυτή τη φορά η αντιπολίτευση θα το μποϋκοτάρει και χωρίς τη δική της συμμετοχή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσει 40% συμμετοχής που απαιτείται για να είναι έγκυρο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πίεση ακόμη και για πρόωρες εκλογές. Δεύτερον, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι γίνεται δημοψήφισμα βγάζει το αποτέλεσμα που θέλει η κυβέρνηση, την επόμενη μέρα τι θα γίνει; Η μετάβαση σε ένα άλλο νόμισμα είχε περιγραφεί το καλοκαίρι του ’15 από τον ίδιο τον Τσίπρα ως ‘’τίναγμα της χώρας στον αέρα’’. Εφόσον δεν το έκανε τότε με 62% και ισχυρό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, θα το κάνει τώρα, με δημοτικότητα κάτω από 20% και πρόθεση ψήφου 15-18%; Το δε δημοψήφισμα δεν δίνει κανένα άλλοθι για το οικονομικό χάος που θα ακολουθήσει, το οποίο –για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον– δεν αρνούνται ούτε οι υποστηρικτές της εξόδου από την ευρωζώνη. Το κόστος θα το πληρώσει αυτός που το δρομολόγησε και οι ψηφοφόροι θα λένε είτε ότι δεν ήξεραν, είτε ότι δεν ψήφισαν. Επομένως, το σενάριο αυτό είτε τίθεται απλά για να γίνεται κουβέντα, είτε θα έχουμε νέα έκπληξη.

Χ.Δ.

ΠΑΣΟΚ εν κλύδωνι

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, αναφορικά με πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, αλλά όχι μόνο με την ΝΔ. Οι δηλώσεις της ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως συγχωροχάρτι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο βλέπει ως κυβερνητικό εταίρο. Αυτό όμως που εισέπραξαν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως παλαιά στελέχη, είναι ότι η πρόεδρός του το βλέπει ως ένα άχρηστο κόμμα. Και η αλήθεια είναι ότι εάν η ΝΔ θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να ζητήσει την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ την στιγμή που δεν το χρειάζεται; Για να κρατάει τα μπόσικα ή για να έχει άλλοθι σε όσα μέτρα χρειαστεί να περάσουν; Υπάρχουν βέβαια και πολλοί που θεωρούν ότι η δήλωση της κας Γεννηματά δεν προσβάλλει μόνο τους ψηφοφόρους και μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλους εκείνους τους πολίτες της χώρας που σχεδόν 10 χρόνια παλεύουν και πασχίζουν να μείνει η χώρα ζωντανή, κόντρα στον αντιμνημονιακό λαϊκισμό. Όλους αυτούς που πληρώνουν για να μπορεί να διορίζει η κάθε κυβερνητική σύμπραξη στο Δημόσιο, την ώρα που ο επιχειρηματικός κόσμος και ο ιδιωτικός τομέας έχει συνθλιβεί. Η όλη ιστορία της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, πάντως, με όλους αυτούς τους χειρισμούς, δύσκολα θα βγάλει κάπου.

Χ.Δ.

Ήταν φίλοι και συνεργάτες

Συντετριμμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου και συνεργάτη του Βαγγέλη Μπασιάκου ήταν ο Ξανθιώτης πρώην υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός. Μόλις το πληροφορήθηκε ακύρωσε την ομιλία του στην ημερίδα της Ε.Ν.Α. και αναχώρησε για την Θήβα, την γενέθλια πόλη του εκλιπόντος προκειμένου να παραστεί στην κηδεία. Τους δύο άνδρες τους συνέδεε στενή φιλία καθώς ήταν 5 χρόνια στο ίδιο υπουργείο και έφαγαν και …ψωμί κι αλάτι μαζί! Να θυμίσουμε πως και οι δυο βρέθηκαν κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ωστόσο και οι δυο απαλλάχθηκαν.

Μ.Ξ.

Πρώτα απ’ όλα προσβάλλουν τους Ξανθιώτες τέτοιες συμπεριφορές

Προσβεβλημένοι δηλώνουν οι Κομοτηναίοι με την αντιμετώπιση που είχε ο σύλλογος τους μέσα στην Οργανωτική Επιτροπή των ΘΛΕ. Και δικαίως! Ομοίως προσβεβλημένοι νιώθουμε κι όλοι εμείς που δεν συμφωνούμε με την φοβική αυτή νοοτροπία που διέπει όλους αυτούς που ψήφισαν και αποφάσισαν να μην συμμετέχουν οι σύλλογοι στο Αποκριάτικο τριήμερο της Κομοτηνής. Ακούστηκαν διάφορα για Δούρειους Ίππους και άλλα φαιδρά… Λες και η Αποκριά έρχεται μόνο για την Ξάνθη! Αυτά μόνο κακό κάνουν στην πόλη και στον θεσμό του Καρναβαλιού… και βγάζουν προς τα έξω μια στενομυαλιά και μια κομπλεξική νοοτροπία που δεν μας τιμά.

Μ.Ξ.

Αλλαγές

Στο τέλος του μήνα λήγει η θητεία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όπως και του περιφερειακού. Έτσι, προβλέπονται αλλαγές και τα όργανα θα κληθούν να αποφασίσουν εκ νέου. Οι αποφάσεις των αρχών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές και ενδέχεται κάποιοι να παραμείνουν στις θέσεις τους, όμως όπως και να χει τα μέλη των συμβουλίων θα κληθούν να ψηφίσουν.

Όπως μάθαμε για το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος εκτιμά ότι για τη θέση του προέδρου δεν έχει πολλές επιλογές, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει αλλαγή σκυτάλης και ο Γιάννης Δρεμσίζης να αναλάβει χρέη αντιδημάρχου, αφού και αυτών η θητεία λήγει.

Στο περιφερειακό ο Κώστας Αντωνιάδης, ομολογουμένως ήταν μία επιλογή του Γιώργου Παυλίδη που αξιώθηκε με συνέπεια και υπευθυνότητα, και επίσης είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Χρήστου Μέτιου, όμως η βούληση του περιφερειάρχη δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Για τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, που άλλαξαν μόλις τον Αύγουστο, ενδέχεται να μην υπάρξουν αλλαγές, αν και το πιθανότερο είναι κάποιους από αυτούς να τους αντικαταστήσει ο περιφερειάρχης.

Ε.Δ.

Δύο σύντομα σχόλια

Το καλύτερο είναι μερικά πράγματα να ειπωθούν με νηφιαλιότητα αργότερα, μιας και πάντα σημαντικές αποφάσεις που προκαλούν και εντάσεις στην Ξάνθη λαμβάνονται σε περίοδο μεγάλης πίεσης, λίγο πριν την έναρξη μεγάλων διοργανώσεων. Έτσι, μέχρι το «παρά πέντε» οι σύλλογοι ήταν «σε αναμμένα κάρβουνα» για τις ψησταριές των Γιορτών Παλιάς Πόλης και τώρα εκδηλώνονται εντάσεις εξαιτίας της απόφασης για τη μη συμμετοχή στο ξανθιώτικο καρναβάλι.

Ωστόσο, δύο σύντομα σχόλια που νομίζω πρέπει να γίνουν από τώρα σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη Οργανωτική επιτροπή.

Πρώτον, το γεγονός ότι η Κομοτηνή εισπράττει ως προσβολή την απόφαση του ξανθιώτικου καρναβαλιού να μη συμμετέχει στις εκεί εκδηλώσεις είναι μία αποτυχία της Ξάνθης, που δε μπόρεσε σε κλίμα συνεργασίας και ομόνοιας να εξηγήσει την όποια απόφαση έλαβε και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή. Ο σύλλογος της Κομοτηνής υπέμεινε με ψυχραιμία και κατανόηση τις εμπρηστικές δηλώσεις που ακούστηκαν και όχι αδίκως τελικά ένιωσε «απολογούμενος», όπως είπαν οι εκπρόσωποί της. Δικό μας «φάουλ», πρέπει να τα λέμε αυτά.

Δεύτερον, πρέπει από την άλλη πλευρά να διευκρινιστεί ότι η Οργανωτική δεν καταδικάζει την πρωτοβουλία των Κομοτηναίων, απλά αποφάσισε να μη συμμετέχει, αν και κατά τη γνώμη μας ο φόβος μη γιγαντωθεί το καρναβάλι της Κομοτηνής και «κλέψει τη λάμψη» από έναν θεσμό με ιστορία δεκαετιών από την Ξάνθη, δε μας αντιπροσωπεύει.

Και να θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, ο Πασχάλης Λύρατζης φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και εκ θέσεων, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς του, που με τη στάση του κατατάσσεται στους εμπρηστικότερους της συνεδρίασης.

Ε.Δ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ:

Πληνεπιπληνσύν: Ρώτα αντιπάλους ποιός έχασε στη Βουλημαχία!

Θωμάς Βουγιουκλής

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το Πάρκο, δίπλα στο Κολυμβητήριο, έναντι του Ελισσώ όπως ήταν το 1951. Σήμερα έχει αλλάξει εικόνα τελείως.

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…