Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλος ο δήμος Αβδήρων σ’ ένα Πολιτιστικό αντάμωμα…

Όλος ο δήμος Αβδήρων σ’ ένα Πολιτιστικό αντάμωμα…

0
moyseio

Σχεδιάζεται διήμερο εκδηλώσεων στα Δημοκρίτεια με συμμετοχή όλων των συλλόγων των οικισμών του δήμου και νέος Χορευτικός σύλλογος Δήμου Αβδήρων

Με στόχο την ανάπτυξη ενιαίας δημοτικής συνείδησης

Με όχημα την πολιτιστική παράδοση και την ιδιαιτερότητα της έκφρασής της σε κάθε οικισμό του δήμου Αβδήρων επιχειρεί η δημοτική αρχή να ενισχύσει την πολυπολιτισμική ταυτότητα του δήμου και να την αναδείξει έχοντας την πεποίθηση ότι αποτελεί πλεονέκτημα όταν υπάρχει πολιτιστική και κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με όλους τους Πολιτιστικούς , Μορφωτικούς χορευτικούς συλλόγους όπως και τους συλλόγους γυναικών που υπάρχουν σε κάθε οικισμό να καθιερωθεί ένα διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Δημοκριτείων όπως και να δημιουργηθεί ένας νέος χορευτικός σύλλογος, ο Χορευτικός Σύλλογος του Δήμου Αβδήρων.

avdiraΣχεδιάζεται διήμερο εκδηλώσεων στα Δημοκρίτεια και νέος Χορευτικός σύλλογος Δήμου Αβδήρων

Η ιδέα ανήκει στον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη και τέθηκε στην συνάντηση που είχε με όλους τους εκπροσώπους των συλλόγους προκειμένου να συζητήσουν και να συντονίσουν τις δράσεις τους στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και άμεσα αποφασίστηκε να συσταθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μια οργανωτική επιτροπή που θα αναλάβει την διοργάνωση των εκδηλώσεων καθώς και την διαδικασία που απαιτείται για την ίδρυση του Χορευτικού συλλόγου Αβδήρων. Σ’ αυτόν θα συμμετέχουν μέλη απ’ όλους τους συλλόγους και θα εκπροσωπεί σε εκδηλώσεις τον δήμο Αβδήρων. Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που καθορίστηκαν περί τα τέλη Ιουλίου όταν ολοκληρώνονται τα Δημοκρίτεια, ο κορυφαίος θεσμός του δήμου Αβδήρων, αποφασίστηκε να περιλαμβάνουν πολλές δραστηριότητες στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης. Για παράδειγμα , έκθεση βιβλίου, έκθεση Ζωγραφικής, έκθεσης τοπικών προϊόντων ή παραδοσιακών ζυμαρικών και άλλων εδεσμάτων των γυναικείων συλλόγων και συνεταιρισμών που υπάρχουν στον δήμο. Στο χορευτικό μέρος θα λάβουν μέρος όλοι οι χορευτικοί σύλλογοι των οικισμών του δήμου, όπως για παράδειγμα των Αβδηριτών, των Πηγαδίων του Κουτσού, της Διομήδειας, των Φιλίων, οι οποίοι και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους κληρονομιά και εθιμική παράδοση μέσα από τους χορούς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.

geniseaΜε στόχο την ανάπτυξη ενιαίας δημοτικής συνείδησης

Ο δήμος Αβδήρων έχει μια πολυσύνθετη ταυτότητα καθώς οι κάτοικοι του έχουν διαφορετική φυλετική καταγωγή. Γηγενείς όπως οι Αβδηρίτες, Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες στο Μυρωδάτο, στην Μάνδρα και σ άλλους οικισμούς, Πόντιοι στα χωριά του πρώην δήμου Βοστονίδας (Γενισέα, Πετεινό, Διομήδεια κ.λ.π.) και μουσουλμάνοι πομάκικης καταγωγής στον πρώην δήμο Σελέρου καθώς και τουρκογενείς στην Γενισέα και στα Βαφέικα. Πρόκειται για ένα πολιτισμικό πληθυσμιακό μωσαϊκό, η έκφραση του οποίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η δε σύνθεσή του μέσα σ’ έναν χορευτικό σχήμα που θα εκπροσωπεί όλο τον δήμο Αβδήρων ακόμη μεγαλύτερο! Αυτό άλλωστε που αποτελεί ζητούμενο σε κάθε πολυπολιτισμικό δήμο είναι η σύνθεση με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του άλλου καθώς και η ανάπτυξη της ενιαίας δημοτικής συνείδησης που δεν αποτελεί πάντα δεδομένο ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους με διαφορετική πληθυσμιακή σύσταση όπως ο δήμος Αβδήρων. Γι αυτό κι ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης είναι αποφασισμένος να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, η οποία άλλωστε ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία, όπως επίσης και οποιαδήποτε δράση συμβάλλει στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής στο δήμο του.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων της Κ. Δευτέρας ο Πολύσιτος – Φασολάδα σαρακοστιανά και γλέντι στα Άβδηρα

Να σημειώσουμε τέλος, αναφορικά με την Καθαρά Δευτέρα επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι και φέτος ο Πολύσιτος όπου διοργανώνεται το ιδιαίτερο Καρναβάλι με παρέλαση αρμάτων και διάφορα σατυρικά δρώμενα. Επίσης στα Άβδηρα θα μαγειρευτεί και θα μοιραστεί πάλι η παραδοσιακή φασολάδα, ενώ θ ακολουθήσει γλέντι στην κεντρική πλατεία. Επίσης εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στο Μυρωδάτο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…