Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ειδικός φόρος στο κρασί περνάει από… νέα ζύμωση

Ο ειδικός φόρος στο κρασί περνάει από… νέα ζύμωση

0
krasi varelia

Επιβεβαιώνονται όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν θα αποδώσει και θα ‘’ενθαρρύνει’’ την παραοικονομία – Μεγάλο πλήγμα στην ρευστότητα των μικρών οινοποιητικών μονάδων

Οδ. Βουρβουκέλης: «Έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη η γραφειοκρατία, η οικονομική επιβάρυνση και η καθυστέρηση κυρίως για τις εξαγωγές»

«Νερό στο κρασί της» είναι έτοιμη να βάλει η κυβέρνηση επανεξετάζοντας το καθεστώς της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, που έχει οδηγήσει στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης εκατοντάδες μικρά οινοποιεία τον τελευταίο χρόνο, ενώ ‘’ωθεί’’ ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στην παραοικονομία και τη ‘’μαύρη’’ διακίνηση. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τους αγρότες στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση για το Αγροτικό στη Βουλή, ανακοίνωσε πως θα επανεξετασθεί ο ΕΦΚ στο κρασί, χωρίς ωστόσο να καθίσταται σαφές εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει τον ΕΦΚ ή να τροποποιήσει τη βάση επιβολής του. Αυτό που βέβαια σηματοδοτεί είναι ότι στην κυβέρνηση άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο ΕΦΚ στο κρασί αφενός προκάλεσε ένταση της παραοικονομίας και απορρύθμιση της αγοράς οίνου, αφετέρου επέφερε χαμηλή έως αρνητική είσπραξη εσόδων του Δημοσίου (εάν συνυπολογισθεί και η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος).

Εκτινάχθηκε στο 65% η λαθραία διακίνηση κρασιού

Έκρηξη λαθραίας διακίνησης κρασιού, πλαστά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές, καθίζηση του τζίρου, οινοποιεία στο χείλος της πτώχευσης και μεγάλη απώλεια εσόδων από ΦΠΑ για τα ταμεία του κράτους. Αυτά είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν το τοπίο στην εγχώρια αγορά μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Εκτιμάται ότι μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων) διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς. Ο ΕΦΚ επέφερε καίριο πλήγμα στη νομιμότητα της οινικής αγοράς, οδηγώντας σε απελπιστική κατάσταση το σύνολο σχεδόν των οινοποιητικών συνεταιρισμών, αλλά και ιδιωτικών οινοποιείων. Είναι τέτοιο το μέγεθος των επιπτώσεων, που πλέον σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές, από το Αμύνταιο μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λήμνο, ο εφιάλτης είναι κοινός: η κατάρρευση των νόμιμων οινοποιείων. Η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιείων καταγράφει μεγάλη πτώση του τζίρου, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλουν τον ΕΦΚ. Ταυτόχρονα, παρατηρείται εκτεταμένη μαύρη διακίνηση κρασιών από επιτήδειους οι οποίοι αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από τη δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ και σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αύξηση της γραφειοκρατίας, καθυστέρηση και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση

vourvoukelisΜιλώντας στο «Ε» ο γνωστός Ξανθιώτης οινοποιός Οδυσσέας Βουρβουκέλης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις οργανωμένες επιχειρήσεις: «Σίγουρα είναι πιεσμένη η κατάσταση και τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς όμως ως οργανωμένες επιχειρήσεις μπαίνουμε στο σύστημα και ελεγχόμαστε έτσι κι αλλιώς. Αυτό που έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, είναι η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα τελωνεία». Όπως εξήγησε ο ίδιος, ενώ μέχρι πέρυσι ο έλεγχος του κρασιού που εξαγόταν πραγματοποιούνταν στα τελωνεία εξόδου της Ελλάδας και στα τελωνεία εισόδου των χωρών προορισμού, τώρα γίνεται στο τελωνείο της κάθε περιοχής. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των παραγγελιών ακόμη και δύο μέρες, όχι λόγω της διαδικασίας ελέγχου, η οποία μπορεί να διαρκέσει μόνο 10’, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί σήμα στο υπουργείο, να πάρουν εντολή και μετά να προχωρήσουν. Όλα αυτά φυσικά επιβαρύνουν οικονομικά, καθώς οι μεταφορικές εταιρείες περιμένουν περισσότερο χρόνο και πληρώνονται γι’ αυτόν, οι εκτελωνιστές είναι παρόντες και επίσης πληρώνονται, επιβαρύνοντας τον οινοποιό. «Οι μικρές οινοποιητικές μονάδες που παράγουν μέχρι 10 τόνους κρασί τον χρόνο δεν έχουν τέτοια θέματα. Εμείς που έχουμε παραγωγή 100 τόνων περίπου είμαστε αναγκασμένοι να διατηρούμε αποθήκη, με εκτελωνιστές, λογιστές, υπολογιστικά συστήματα και όλα αυτά κοστίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρβουκέλης.

«Φόρος που μπαίνει, δύσκολα βγαίνει»

Εκτός αυτού, δυσκολίες και καθυστέρηση δημιουργείται και για την πληρωμή του ΕΦΚ. «Όσοι δεν έχουν αποθήκες, με όλα τα έξοδα που αυτές συνεπάγονται, καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό για όλη την χρονιά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας. Εμείς που έχουμε φορολογική αποθήκη πληρώνουμε κάθε 25 του μηνός τον ΕΦΚ του προηγούμενο μήνα. Η πληρωμή γίνεται στο τελωνείο όπου προσκομίζουμε όλες τις πωλήσεις που έγιναν, πληρώνουμε 20 λεπτά για το κάθε λίτρο το οποίο μαζί με τα παράβολα φτάνει τα 26 λεπτά. Πέρα από αυτό, καλούμαστε να καταβάλουμε όλο το ΦΠΑ των πωλήσεων αυτών της τάξης του 24%. Μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία και ένας φόρος, που υποτίθεται ότι επιλέχθηκε ως αντίμετρο στον φόρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής», σχολίασε ο ίδιος. Οι ελπίδες για κάποια αλλαγή προς το καλύτερο είναι λιγοστές, πάντως, καθώς, όπως αναφέρεται σε συζητήσεις των οινοποιών «φόρος που μπαίνει, δύσκολα βγαίνει».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…