Την γιορτή άνοιξαν οι «Αράπηδες» από την Δράμα. Παρήλασαν 21 χορευτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι
Δήμαρχος Ξάνθης: «Η Ξάνθη μας ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη»
Με την Γιορτή της Λαογραφίας έκανε αυλαία και φέτος ο θεσμός των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017 σηματοδοτώντας, πόσο αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού που συμπληρώνει φέτος 52 χρόνια ζωής, είναι η ανάδειξη και η αναβίωση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και πόσο αναγκαία, για την διατήρηση της φυσιογνωμίας του θεσμού με τον δισυπόστατο χαρακτήρα του.
Την γιορτή άνοιξαν οι «Αράπηδες» από την Δράμα
Με την αναπαράσταση του δρώμενου των «Αράπηδων» από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας ξεκίνησε η παρέλαση της Λαογραφίας από την Πλατεία Ελευθερίας στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Πλημμύρισε η 28ης Οκτωβρίου από ήχους, μουσικές και χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών των συλλόγων. Πήραν μέρος μέλη από 21 συνολικά πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους από την Ξάνθη έως και την Κρήτη στέλνοντας το μήνυμα ότι η παράδοση είναι ζωντανή και δεν αποτελεί απλά ένα φολκλόρ στοιχείο.
Δήμαρχος Ξάνθης: “Η Ξάνθη μας ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη”
Στην κεντρική πλατεία και από το βήμα της εξέδρας κήρυξε την έναρξη των Θρακικής Λαογραφικών Γιορτών ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξεκινάμε φέτος της Θ.Λ.Ε, το καρναβάλι της Ξάνθης, τις «4 εποχές» που είναι και το θέμα του φετινού καρναβαλιού. Η Ξάνθη μας, αυτός ο προνομιακός τόπος, αυτό το μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών, ανοίγει για 52η φορά την «αγκαλιά» της και δίνει χαρά σε κάθε επισκέπτη. Προσφέρει απλόχερα το μοναδικό της χαμόγελο και την ζωντάνια σε ένα περιβάλλον μοναδικό, για αυτό λέμε ότι το καρναβάλι της Ξάνθης είναι μοναδικό, συνδυάζει της Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, την λαογραφία, την χαρά και το κέφι και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Η νεολαία μας είναι ανοιχτή σε κάθε νέο και πρωτοποριακό, παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Σε πείσμα των καιρών, δεν τα παρατάει. Με περίσσιο κέφι αυτά τα υπέροχα παιδιά, η νεολαία μπροστάρισα πάντα δίνει τον δυναμικό της παρών και είναι και σήμερα εδώ». Καταλήγοντας σημείωσε: «Βιώνουμε όλοι μας, δύσκολες στιγμές, δύσκολες ημέρες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες ο πολιτισμός ίσως αποτελεί την μοναδική επένδυση για την διαφυγή αλλά και την υπέρβαση όλων των δυσκολιών…». Στην συνέχεια στήθηκε χορός στην πλατεία ενώ τον τόνο έδινε το Ξανθιώτικο μουσικό σχήμα «Μπάντα τέτοια». Η εκδήλωση είχε σύμμαχο τον καιρό καθώς η μέρα ήταν ηλιόλουστη παρότι «έτσουζε» το κρύο και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να συμμετέχει και να πάρει μέρος στον χορό.
Μαριάννα Ξανθοπούλου