Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιφυλακή, έλεγχοι και συντονισμός ενόψει Καρναβαλιού

Επιφυλακή, έλεγχοι και συντονισμός ενόψει Καρναβαλιού

0
dimarxos zagnaferis

Ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και αρχών με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Απόφαση για εντατικοποίηση των ελέγχων και συνεργασία Εφορίας, μικτών κλιμακίων και Αστυνομίας για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αποτροπή του παράνομου εμπορίου

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ενόψει της έναρξης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Στην σύσκεψη κλήθηκαν και παρέστησαν: ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Ιωάννης Καραμανλής μαζί με τον κ. Γιώρη, ο Έφορος της ΔΟΥ Ξάνθης Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης με την προϊσταμένη του Κέντρου κα Καρολίδου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ-Μπαρ Ανδρέας Ιντζές, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΠΕ Ξάνθης και του δήμου Ξάνθης.

Σε ετοιμότητα δηλώνει ότι είναι ο δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού

Από πλευράς του δήμου Ξάνθης τονίστηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα στον προσδιορισμό των χώρων υπαίθριου εμπορίου, καθώς και στην καθαριότητα της πόλης για τις μέρες του Καρναβαλιού. Θα τοποθετηθούν 48 χημικές τουαλέτες από τον δήμο σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ μετά από ερώτηση του κ. Ζαγναφέρη για την δυνατότητα ενημέρωσης των επισκεπτών, δόθηκε εντολή από τον κ. Δημαρχόπουλο προς τον κ. Λύρατζη ώστε να εκπαιδευτούν τρεις από τους εργαζόμενους με 8μηνη σύμβαση που προσλήφθηκαν για την τουριστική προβολή για να ενημερώνουν σε κεντρικά σημεία τους ενδιαφερόμενους και να διανέμουν ενημερωτικό υλικό. Έγινε επίσης πρόταση στο υλικό που θα διανέμεται να αναγραφούν τα σημεία που μπορεί κανείς να προμηθεύεται με ασφάλεια φαγητό, καθώς εμφανίζονται πολλές πρόχειρες ψησταριές και πλανόδιοι παρασκευαστές ‘’γρήγορου’’ φαγητού ή γλυκών χωρίς άδεια ούτε και τον απαιτούμενο υγειονομικό έλεγχο.

Μεγάλο πρόβλημα η παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους

epaggelmaties ypiresiakoiΠαίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιντζές ανέφερε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα κυρίως των τριών τελευταίων ημερών του Καρναβαλιού είναι το θέμα της διάθεσης αλκοόλ χωρίς έλεγχο και μάλιστα σε ανήλικους. Πολλά περιστατικά διακομιδής λόγω μέθης αφορούν ανήλικα παιδιά, όπως ανέφερε, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οδηγούνται στα καταστήματα της πόλης, αλλά προμηθεύονται από περίπτερα και πάγκους. Τόνισε επίσης ότι ακόμη και αν πωλούν τα περίπτερα, θα πρέπει να περιορίζονται σε μπύρες εντός αλουμινένιας συσκευασίας και όχι σε γυάλινα μπουκάλια, που προκαλούν πολλά προβλήματα. Επισημάνθηκε, επίσης, από τους παρισταμένους προς την Αστυνομία και τον Έφορο ότι σε κάποια σημεία, ιδίως κατά την έναρξη της παρέλασης, πωλείται κρασί ασφράγιστο αγνώστου προελεύσεως, στο οποίο οφείλονται και πολλά περιστατικά μέθης. Ο κ. Ιντζές ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις 48 χημικές τουαλέτες του δήμου, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρέχουν τουλάχιστον άλλες 70, αφού πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στα μαγαζιά μόνο για να χρησιμοποιήσουν τα αποχωρητήρια. Ζητήθηκε να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία και κυρίως μετά τις 2 το βράδυ, όταν επιστρέφουν πολλά ανήλικα παιδιά στα σπίτια τους αλλά σημειώνονται και τα περισσότερα περιστατικά μέθης, κλοπών και καβγάδων.

Όλοι μαζί, φορείς και καταστηματάρχες, για μια καλή εικόνα της πόλης

astynomikos dieuthintisΟ πρόεδρος του ΕΒΕ ζήτησε αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην Ξάνθη τις μέρες αυτές, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο παρόμοια γεγονός σε γειτονική πόλη. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στις εισόδους της πόλης, καθώς είναι πολλοί οι παράνομοι πωλητές που κάνουν την εμφάνισή τους από διάφορα μέρη και από την Βουλγαρία. Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης, τα δύο τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο τοποθέτησε σε διάφορα σημεία κυτία παραπόνων και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, τονίζοντας ότι στο θέμα της καθαριότητας θα πρέπει και οι καταστηματάρχες να ‘’βάλουν πλάτη’’, γιατί είναι αδύνατον η αρμόδια υπηρεσία να προλάβει εγκαίρως όλη την πόλη. Από την πλευρά του τμήματος Εμπορίου, της Κτηνιατρικής και του Υγειονομικού επισημάνθηκαν τα γνωστά προβλήματα στελέχωσης των ΚΕΛΑΥΕ, αλλά υπήρξε η υπόσχεση ότι θα συμβάλλουν στους ελέγχους. Όπως αναφέρθηκε, η επιβολή προστίμου είναι πρόβλημα γιατί απαιτεί δύο ελεγκτές και κρίνεται πιο αποτελεσματική εφόσον η απομάκρυνση δεν βοηθά και οι παράνομοι πωλητές επανέρχονται. Ακόμη και στην περίπτωση κατασχέσεων, όμως, (αυτοκινήτου, πάγκου, εμπορεύματος) ακολουθούν δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν την όποια προσπάθεια. Οι έλεγχοι στα κρέατα που θα διατεθούν σε όλα τα νόμιμα σημεία θα ελεγχθούν από τα πρώτα στάδια, τόνισε ο κ. Γκαζίνος, θέτοντας και τους καταναλωτές έμπροσθεν των ευθυνών τους, όταν επιλέγουν να προμηθευτούν τρόφιμα από αγνώστου προελεύσεως πάγκους. Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην Ξάνθη κατά την διάρκεια του Καρναβαλιού δεν είναι δυνατόν να σιτιστούν από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τις λιγοστές καντίνες που ελέγχονται.

Μπαχαλάκηδες στην παρέλαση και ασφράγιστο αλκοόλ κάνουν τις οικογένειες να αποχωρούν

Εκ μέρους των πολιτιστικών συλλόγων, που είναι η ‘’καρδιά’’ του Καρναβαλιού, αναφέρθηκε, κυρίως προς την Αστυνομία, το πρόβλημα που προκαλούν διάφορες ομάδες αγνώστου ταυτότητας που εισέρχονται μέσα στα τμήματα των συλλόγων, συνήθως μεθυσμένοι, προκαλώντας φασαρίες, ανάβοντας κροτίδες και καπνογόνα, κάτι που ωθεί πολλούς γονείς να μην συμμετέχουν με τα παιδιά τους. Δεν βρέθηκε κάποια χρυσή τομή στην απομάκρυνσή τους, καθώς είναι λεπτή η θέση της αστυνομίας αλλά και των ανθρώπων της εταιρείας security. Ο κ. Αδαμακόπουλος της ΔΟΥ Ξάνθης σημείωσε ότι πρώτη φορά συμμετείχε σε παρόμοια ενημέρωση, κρατώντας διαρκώς σημειώσεις και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συντονισμός στους ελέγχους, ώστε να μην μένει μόνο στο πρόστιμο, αλλά σε συνεργασία με την Αστυνομία να προχωρά σε αυτόφωρη διαδικασία όπου χρειάζεται. Ο κ. Ζαγναφέρης ευχαρίστησε τους παρισταμένους, σημειώνοντας ότι ήταν μία σύσκεψη που έπρεπε να γίνει, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν εκείνες τις μέρες, και καθώς το Καρναβάλι έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης επιθυμούν όλοι ο κάθε επισκέπτης να φεύγει και να γίνει πρεσβευτής της Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…