Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοίγει η πόρτα στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία της μειονότητας

Ανοίγει η πόρτα στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία της μειονότητας

0
nipiagogeia

Με το πρόγραμμα «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανόπαιδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης»

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Η μητρική γλώσσα των παιδιών χρησιμοποιείται ως γλώσσα υποστήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής». Ζητήσατε την «μητρική γλώσσα»

Αλλαγές επέρχονται στα Νηπιαγωγεία Μουσουλμανοπαίδων της Θράκης με την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος με τίτλο: «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανόπαιδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης». Η πράξη που υπογράφηκε από το Γιώργο Ιωαννίδη, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Η μητρική γλώσσα των παιδιών χρησιμοποιείται ως γλώσσα υποστήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, η Πράξη έχει στόχο: «στην ισορροπημένη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και στην επιδίωξη της κατάκτησης από τα νήπια της γνωστικής επάρκειας στην άνετη χρήση δύο γλωσσών προφορικά και γραπτά, σε εκπαιδευτικό περιβάλλον όπου η μητρική γλώσσα των παιδιών χρησιμοποιείται ως γλώσσα υποστήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής. Στοχεύει, ακόμη, στην αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου και την έγκαιρη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα που αποτελεί προϋπόθεση για το επιτυχές πέρασμα στο Δημοτικό Σχολείο. Οι πρωτοβουλίες αυτές που καλύπτουν την Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση θεωρούμε ότι συμπυκνώνουν τη βούληση της Κυβέρνησης της Αριστεράς για τη διασφάλιση της ισότητας των μορφωτικών ευκαιριών. Ασφαλώς και δεν αρκούν. Είναι όμως μια σαφής κίνηση που κάνει πράξη τις ιδέες μας για μια κοινωνία στην οποία αργά και σταθερά δίνεται η μάχη προκειμένου να αίρονται οι ανισότητες που οδηγούν στον εκπαιδευτικό και συνακόλουθα στο κοινωνικό αποκλεισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα παιδιά θα διδάσκονται στην… γραπτή μητρική γλώσσα!

Επί του πρακτέου όπως εξηγεί ο κ. Χατζηθεοδώρου πρόκειται να προσληφθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία της ορεινής αλλά και πεδινής περιοχή του νομού μας όπου φοιτούν μουσουλμανόπαιδα αναπληρωτές νηπιαγωγοί με γνώση της μητρικής γλώσσας των παιδιών ώστε να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν γλωσσική επάρκεια και στις δύο γλώσσες. Το ζητούμενο όμως είναι ποια είναι η μητρική τους γλώσσα. Γιατί για παράδειγμα στην ορεινή περιοχή η μητρική γλώσσα των παιδιών είναι τα πομακικά, στους Ρομά είναι η Ρομανί και στα χωριά του κάμπου που έχουν τουρκογενή καταγωγή, τα τουρκικά: «Η οδηγία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο νηπιαγωγός θα πρέπει να μιλά και να συνεννοείται στην μητρική γλώσσα των παιδιών. Δεν μπορεί όμως να διδαχθεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα μια γλώσσα που δεν υπάρχει στον γραπτό λόγο όπως για παράδειγμα τα πομακικά», σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδώρου αποδεχόμενος ευθέως πλην σαφώς ότι εφόσον η πομακική όσο και η ρομανί δεν υπάρχουν στο γραπτό λόγο κατά συνέπεια τα παιδιά θα διδαχθούν στα τουρκικά ως μητρική γλώσσα.

Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για την αρχή της εφαρμογή των δίγλωσσων νηπιαγωγείων που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας, να εισαχθεί δηλαδή η τουρκική ως μητρική γλώσσα των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από τα νηπιαγωγεία: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα γίνουν μειονοτικά τα νηπιαγωγεία αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ελληνική μ’ αυτό τον τρόπο να δείξουμε ότι δεν έχουν να κερδίσουν περισσότερα αν πηγαίνουν σε μειονοτικό σχολείο απ’ ότι στο δημόσιο», σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδώρου.

Δεν ενημερώθηκε Χ. Ζεϊμπέκ

Κληθείς να τοποθετηθεί ο βουλευτής κ. Χ. Ζειμπέκ επιφυλάχθηκε για δηλώσεις πριν ενημερωθεί πλήρως. Το ίδιο και ο προϊστάμενος του γραφείου Μειονοτικής εκπαίδευσης της περιφέρειας κ. Συμεωνίδης όπως και ο προϊστάμενος του γραφείου Πρωτοβάθμιας Ξάνθης κ. Μάρκου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthpoulou@empros.gr

mxanthopoulou10gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης μετά από 12 χρόνια αναμονής

Χρειάστηκαν μόλις 4,5 μήνες προετοιμασίας – Πλήρως ανακαινισμένη υποδέχτηκε τηn Κυριακή το…