Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Την …χάσαμε τη Φέτα Πατριώτη!

Την …χάσαμε τη Φέτα Πατριώτη!

0
feta-turi

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να παράγει Φέτα. Την ψήφισαν ευρωβουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Πρόεδρος Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: “Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία”

Την …χάσαμε τη Φέτα Πατριώτη! Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA), σύμφωνα με την οποία δίνει το πράσινο φως στον Καναδά για την παραγωγή και διάθεση στην αγορά προς κατανάλωση της Καναδικής Φέτας. Ένα Ελληνικό προϊόν, διεθνώς κατοχυρωμένο μετά από πολλούς αγώνες ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) παραδίδεται από την Ε.Ε. σε μια τρίτη χώρα και μάλιστα με την θετική ψήφο των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA) με «θύμα την ελληνική Φέτα

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τον παραγωγό, καθώς προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη με μία μόνο μικρή «παραχώρηση» στους Καναδούς. Δήλωσε δε στη Deutsche Welle: «Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης που έχουμε στην Ευρώπη. Άρα δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Το μόνο που έγινε αποδεκτό είναι ότι όσες εταιρείες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη, αλλά κι αυτές μόνο για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά» Με άλλα λόγια: μία καναδική εταιρεία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει «φέτα», μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική εταιρεία που παράγει γνήσια φέτα θα μπορεί να την εξάγει στον Καναδά. Σε πρώτη ανάγνωση η συμφωνία δεν φαίνεται απόλυτα ικανοποιητική, αλλά ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Πρόεδρος Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Α. Λουκμακιάς: Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία»

«Βάζουν «ταφόπλακα» στην ελληνική κτηνοτροφία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Σάκης Λουκμακιάς κι αν και τομεακός υπεύθυνος για τα αγροτικά θέματα στην ΝΟΔΕ Ξάνθης, καταδικάζει ευθέως το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπερψήφισαν αυτή την συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Φέτα Π.Ο.Π. ήταν το προϊόν που μας κρατούσε. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για πτώση των τιμών αλλά και για νόθευση του προϊόντος. Καταδικάζουν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Είμαστε αντίθετοι μ’ αυτή τη συμφωνία. Ποιος μας λέει ότι το ίδιο δεν θα διεκδικήσει αργότερα η Γαλλία ή και άλλες χώρες. Ένα προϊόν με ονομασία προέλευση είχαμε και το κερδίσαμε με αγώνες το χάσαμε κι αυτό…», σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς.

Αντιδράσεις από τους έλληνες κτηνοτρόφους

Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα είναι οι 8 ευρωβουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία για τη CETA, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκφράζοντας την οργή της για την εξέλιξη αυτή, που αφήνει εκτεθειμένη την ελληνική φέτα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα και εμείς που έχουμε ένα προϊόν από την αρχαιότητα με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης το παραχωρούμε σε άλλα κράτη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

mxanthopoulou10@gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…