Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»
ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος» Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του
Ραγδαίες και σημαντικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς όπου συμπράττουν τα κόμματα που αποτελούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η συμφωνία για Συμπαράταξη του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου που επισφραγίστηκε την Πέμπτη μετά την συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου και την κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και σηματοδοτεί την απαρχή μιας έντονης κινητικότητας στην κατεύθυνση διεύρυνσης του χώρου μέσα από συμπράξεις και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βασικός στόχος η έκφραση του πολιτικού αυτού χώρου μέσα από ένα ενιαίο πολιτικό φορέα που θα αποτελεί την συνισταμένη διαφόρων συνιστωσών με ιδεολογική συνάφεια ώστε να «στεγαστεί» πολιτικά ένας χώρος που κατακερματίζεται.
Αντιδράσεις των τοπικών στελεχών
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αντωνιάδης: «Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο»
Η επάνοδος Παπανδρέου στα γνώριμα …λημέρια δεν προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ούτε και του ΚΙΔΗΣΟ καθώς ήταν μια συμφωνία που κυοφορούνταν καιρό. Το γεγονός δε ότι το ΚΙΔΗΣΟ διατηρεί την αυτοτέλειά του ως πολιτικός φορέας όπως επίσης και τα άλλα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο κοινός στόχος ήταν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που επιτάχυναν την σύγκλιση. Σε τοπικό επίπεδο ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης χαιρετίζει τη σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ με την ΔΗΣΥ επισημαίνοντας πως : «Γνωρίζαμε πάντα πως είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν με το ΚΙΔΗΣΟ παρά αυτά που μας χωρίζουν. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα αρκεί να στρατευτούμε όλοι στον κοινό στόχο και όχι να μπούμε στην διαδικασία να διεκδικούμε φέουδα και οφίτσια γιατί τότε θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό…». Ανέφερε δε ότι το τοπικό ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ έριδες με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ. Σ’ ότι αφορά τη στάση του Ευ. Βενιζέλου μετά την σύμπραξη Παπανδρέου δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους ο κ. Αντωνιάδης εκτίμησε πως: «Εφόσον είναι ξεκάθαροι οι όροι της συμφωνίας πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αντίθετα θα βάλει πλάτη κρατώντας τις ισορροπίες». Αναφορικά δεν με το Κίνημα Ραγκούση – Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη οι οποίοι και διοργανώνουν ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε πως ό,τι γίνεται στο χώρο αυτό είναι θετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλλουν και αυτά τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ανασύσταση και την διεύρυνση του χώρου της κεντροαριστεράς που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο. Τέλος ως προς το πώς υποδέχτηκε η βάση το «γάμο» ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ ο κ. Αντωνιάδης απάντησε λακωνικά: «Θετικά αλλά και με επιφύλαξη». Να σημειώσουμε πως σήμερα στις 5 η ώρα στην Καβάλα συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των μελών της Νομαρχιακής Ξάνθης.
Π. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Α. Αμανατίδης: «Δεν ήταν αναμενόμενο… τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία»
Επιπρόσθετα σημειώνουμε πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο όπως ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χρήστος Αμανατίδης, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αντίδραση του έτερου ηγετικού πόλου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν θεωρούσαν αναμενόμενο αυτό που συνέβη δεδομένου ότι τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ αντιδρούσαν σε μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ και για το λόγο αυτό δεν συμπορεύτηκαν στις εκλογές.
ΚΙΔΗΣΟ Ξάνθης: Σ. Ξυνίδης: «Πολύ συγκρατημένα …λίγο αισιόδοξος»
Κληθείς να καταθέσει την άποψή του επί των εξελίξεων ο πρώην αν. υπουργός και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Σωκράτης Ξυνίδης, σημείωσε πως το ΚΙΔΗΣΟ μπορεί να μην έχει πλήρη οργανωτική διάταξη ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των υψηλόβαθμων στελεχών του όπως πρώην υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ της σύγκλισης καθώς ήταν από θέση αρχής ανοιχτό αυτό το ζήτημα: «Αντίθετα τα μεσαία στελέχη εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες στην συνέχεια άρθηκαν καθώς έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα come back αλλά το ΚΙΔΗΣΟ θα συμμετέχει στην Συμπαράταξη ως αυτοτελές και αυτοδύναμο ως κόμμα. Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει ένα επιτελείο ηγετών και ένα συντονιστικό όργανο που θα διατυπώσει το πολιτικό αφήγημα της Σύμπραξης κ αι θα απαντήσει στα καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. στην συνέχεια θα γίνουν τα οργανωτικά βήματα προς την ομογενοποίησή του. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια και πολύ προετοιμασία» επισημαίνει οκ. Ξυνίδης δηλώνοντας ωστόσο: «πολύ συγκρατημένα λίγο αισιόδοξος» για την επιτυχία του εγχειρήματος. Σ’ ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ξυνίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οποιαδήποτε στάση του δεν σχετίζεται με την εξέλιξης αυτή καθώς όπως είπε: «Επικρατεί σύνεση και υπάρχει ανοχή και σεβασμός στην λειτουργία των δύο πολιτικών ανδρών». Αναφορικά με την πρωτοβουλία των τριών (Ραγκούση- Φλωρίδη – Διαμαντοπούλου) ο κ. Ξυνίδης το αντιμετώπισε με ειρωνική διάθεση ενώ δήλωσε πως μετά τις εξελίξεις θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της κας Γεννηματά προς όλα τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Σάββατο στην Αθήνα).
Θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο κ. Ξυνίδης μόνο αν το κρίνει αναγκαίο το κόμμα του
Τέλος στο επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής του στο τοπικό ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ, ο κ. Ξυνίδης απάντησε ευθέως πως έχει την άποψη ότι ο ίδιος έκλεισε τον κύκλο του και πως θα ήταν καλύτερα το ψηφοδέλτιο να απαρτίζεται από άτομα της νεώτερης γενιάς ωστόσο τόνισε πως: «Αν ο πολιτικός φορέας τον οποίο εκπροσωπώ κρίνει αναγκαίο ότι θα πρέπει να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο δεν θα έρθω σε σύγκρουση.»
Θετική απήχηση στην ΔΗΜΑΡ – Απευθύνουν πρόσκληση και προς το Ποτάμι
«Θετική εξέλιξη» είναι ο χαρακτηρισμός και του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ στην Ξάνθη κ. Χρήστου Γκαρμπούνη. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Γκαρμπούνης ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ στην Ξάνθη. Εκτιμά δε πως η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή και για περαιτέρω διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθύνοντας κάλεσμα και προς το Ποτάμι: «Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολυκομματικού φορέα της σοσιαλδημοκρατίας ικανού να αντιπαρατεθεί τόσο με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη συντηρητική γραμμή της ΝΔ».