Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Εισαγγελία Εφετών Θράκης πρώτη στο θέμα των εξωδίκων Σώρρα

Η Εισαγγελία Εφετών Θράκης πρώτη στο θέμα των εξωδίκων Σώρρα

0
sorras

Εγκύκλιος ρύθμισης του ζητήματος διαγραφής χρεών οφειλετών που προέκυψε μετά την κράτηση δύο συμβολαιογράφων κατά την διαδικασία πλειστηριασμού

Χρ. Τερζίδης: «Η Εισαγγελία κινήθηκε με τον καλύτερο τρόπο διασφαλίζοντας την νομιμότητα και την ευταξία κατά τις διαδικασίες»

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης προκάλεσε η αναστάτωση που προκλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά την διάρκεια δύο πλειστηριασμών, η οποία οδήγησε και στην προσωρινή κράτηση δύο συμβολαιογράφων στην Ελευθερούπολη Καβάλας και στο Διδυμότειχο. Η κράτηση έγινε διότι οι δύο συμβολαιογράφοι δεν δέχθηκαν τα εξώδικα δύο οφειλετών, με τα οποία απαιτούσαν να διαγραφούν τα χρέη τους στις τράπεζες, επειδή, όπως υποστήριξαν, αυτά είχαν εξοφληθεί από τα 600 δισ. που διέθεσε στο κράτος ο Αρτέμης Σώρρας. Το γεγονός έγινε γνωστό από την αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, που είναι αρμόδιος για όλη την ΑΜ-Θ, προς τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

Η αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος: «Πρόσφατα αναφέρθηκαν στο Σύλλογό μας οι εξής δύο περιπτώσεις παρακώλυσης διενέργειας πλειστηριασμών σε Ειρηνοδικειακές Περιφέρειες αρμοδιότητάς μας. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθήθηκε η ίδια μέθοδος από τους οφειλέτες: Αρχικά αποστέλλουν εξώδικο στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο-συμβολαιογράφο, με το οποίο του ζητούν να μην προβεί στην διενέργεια του πλειστηριασμού, δηλώνοντάς του ότι η οφειλή τους έχει εξοφληθεί από διάφορα περιουσιακά στοιχεία, ανερχόμενα σε 600 Δισ. USD και σε 2,3 τρισ. ευρώ που διέθεσε ο κ. Αρτέμης Σώρρας ‘’για έργα κοινής ωφέλειας και υποδομών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς και για την ανακούφιση από τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών’’. Αρμόδιο ωστόσο να διατάξει την αναστολή εκτελέσεως είναι το Δικαστήριο, στο οποίο ουδόλως προσφεύγουν οι εν λόγω οφειλέτες. Συνεπώς ο συμβολαιογράφος–επί του πλειστηριασμού υπάλληλος οφείλει να διενεργήσει τον πλειστηριασμό, εκτός εάν ο επισπεύδων έχει προβεί σε ανάκληση της εντολής, άλλως διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και είναι ποινικά, αστικά και πειθαρχικά υπόλογος. Ως εκ τούτου, απόλυτα ορθά πράττοντας οι συνάδελφοι δεν προβαίνουν σε καμιά ενέργεια ματαίωσης ή αναστολής του πλειστηριασμού με δική τους πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, πριν την ημέρα διενέργειας τον πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποβάλλουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα έγκληση κατά του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου για παράβαση καθήκοντος, δεδομένου ότι ‘’πρόκειται να προβεί στην διενέργεια του πλειστηριασμού, καίτοι γνωρίζει ότι η απαίτηση της επισπεύδουσας Τράπεζας έχει εξοφληθεί πλήρως (με τον τρόπο, που προαναφέρθηκε)’’. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ενήργησαν οι οφειλέτες και στις δύο περιπτώσεις, που μας αναφέρθηκαν.

Τα δύο περιστατικά σε Ελευθερούπολη και Διδυμότειχο

«Στην πρώτη εκ των περιπτώσεων, η συμβολαιογράφος Ελευθερούπολης κ. Αντωνία Σωτηργιαννίδου συνελήφθη στις 13-7-2016 και ήταν υπό κράτηση καθ’ όλη την διάρκεια του πλειστηριασμού, της επιτράπηκε ωστόσο από τα Αστυνομικά όργανα να τον διενεργήσει παρουσία τους. Κατά την διενέργεια του πλειστηριασμού εμφανίσθηκε στην αίθουσα ομάδα 30 έως 50 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων μετά την υποβολή προσφοράς εκ μέρους της επισπεύδουσας Τράπεζας πλησίασαν στην έδρα, όπου εργαζόταν η επί του πλειστηριασμού υπάλληλος και της αφαίρεσαν βίαια τα έγγραφα τον πλειστηριασμού, καθώς και την επιταγή, που της είχε κατατεθεί για την προσφορά και τα έσκισαν, χωρίς οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι ήταν παρόντες να κατορθώσουν να παρέμβουν. Στη συνέχεια δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία τον πλειστηριασμού και οδηγήθηκαν η συμβολαιογράφος και κάποιοι εκ των παρισταμένων στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις. Στην δεύτερη εκ των περιπτώσεων η Συμβολαιογράφος Διδυμοτείχου κ. Φωτεινή Σταμούλη συνελήφθη στις 15:50 της 20-7-2016 και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Διδυμοτείχου, όπου και κρατήθηκε μέχρι τις 17:00 της ιδίας ημέρας και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να διενεργήσει τον πλειστηριασμό, που της είχε ανατεθεί».

Η αντίδραση της εισαγγελίας Εφετών Θράκης

Η αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου έγινε την 1η Αυγούστου 2016. Στις 4 Αυγούστου η Εισαγγελία Εφετών Θράκης απέστειλε εγκύκλιο προς τις εισαγγελικές αρχές της δικαιοδοσίας της, με την οποία επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι: «Βασική αποστολή των αστυνομικών οργάνων είναι η εντός του πλαισίου του Συντάγματος και της κειμένης νομοθεσίας τήρηση της δημόσιας τάξης και δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται σε όργανα των επιδιώξεων κάθε καταγγέλλοντα, που επικαλείται όχι συγκεκριμένες κείμενες διατάξεις αλλά επιχειρήματα αντλούμενα στην καλλίτερη περίπτωση από την σφαίρα του (μη θεσπισμένου) φυσικού δικαίου και στη χειρότερη από τη σφαίρα της φαντασίας και της εικοτολογίας. Στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις τα αστυνομικά όργανα, αντί να λάβουν οδηγίες για την τήρηση της τάξης από την συμβολαιογράφο, όχι μόνο δεν προστάτευσαν την ακώλυτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, αλλά συνέλαβαν τις συμβολαιογράφους! Υπό τις μη φυσιολογικές περιστάσεις αυτές, παρίσταται ανάγκη να διεξαχθεί για κάθε μία από τις δυο περιπτώσεις κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς ενδελεχή διερεύνηση των συμβάντων και εντοπισμό των τυχόν υπαιτίων επικεφαλής αστυνομικών οργάνων που αποφάσισαν να παραγγείλουν την σύλληψη».

Χρ. Τερζίδης: Οι οφειλέτες μπορούν να επικαλούνται διάφορα, το θέμα είναι να τηρείται η νομιμότητα

terzidisΗ άμεση αυτή αντίδραση ήταν ουσιαστική η πρώτη σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και απασχολεί τις κατά τόπους εφορίες, δικαστήρια και τράπεζες με την υποτιθέμενη εξόφληση των χρεών από τους λογαριασμούς του κ. Σώρρα. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης: «Η Εισαγγελία κινήθηκε με τον καλύτερο τρόπο διασφαλίζοντας την νομιμότητα και την ευταξία κατά τις διαδικασίες. Είναι λογικό, όπως λέει ο λαός μας, ‘’ο πνιγμένος να πιάνεται από τα μαλλιά’’. Δεν είναι όμως το θέμα τι επικαλούνται οι οφειλέτες, αλλά τι κάνουν οι αρχές και πώς διασφαλίζουμε την νομιμότητα». Οι δύο υποθέσεις κράτησης έχουν τεθεί στο αρχείο, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και σε άλλες περιοχές. Όπως ανέφερε ο ίδιος, συμβολαιογράφος στην Πρέβεζα θα κληθεί σε απολογία για παρόμοια περίπτωση, αφού του έχει ασκηθεί μήνυση που δεν δέχθηκε τα εξώδικα από την «Ελλήνων Συνέλευσις».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονάει» τα νοικοκυριά η ακρίβεια

17% πιο ακριβό το λάδι, 4,9% το ψωμί και 19, 7% το αρνί!   Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος το…