Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε νέες περιπέτειες ο αναδασμός του Ερασμίου

Σε νέες περιπέτειες ο αναδασμός του Ερασμίου

0
xorafi

Μπλόκαρε σε 1.500 – 2.000 στρέμματα που έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο σε μερίδες ιδιωτών ενώ έχουν χαρακτηριστεί «χέρσες εκτάσεις του δημοσίου»

Έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και συμβόλαια οι 110 κάτοχοι. Ζήτησαν την συνδρομή των βουλευτών του νομού

Σε «γόρδιο δεσμό» έχει μετατραπεί ο αναδασμός του αγροκτήματος Ερασμίου στον δήμο Τοπείρου και καλούνται πλέον οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας να τον επιλύσουν. Αυτό ήταν και το βασικότερο θέμα συζήτησης που είχε ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχοχλου κατά την πρόσφατη συνάντηση μαζί τους αρχικά στο γραφείο του και στην συνέχεια σε δεύτερο χρόνο στα γραφεία της Νομαρχιακής παρουσία και του προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Ερασμίου κ. Δημήτρη Τερζή. Όπως μας ανέφερε ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο κ. Τερζής υπέβαλλε αίτημα εκπροσωπώντας 110 αγρότες του Ερασμίου με το οποίο ζητά τη συνδρομή των βουλευτών ώστε να ξεμπλοκάρει το ζήτημα του αναδασμού που έχει «κολλήσει» αυτή την φορά στο Κτηματολόγιο και στις απαιτήσεις του Δημοσίου. Να σημειώσουμε πως οι βουλευτές έχουν τον φάκελο και δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να απεμπλακεί από το πρόβλημα αυτό και να ολοκληρωθεί άμεσα ο αναδασμός στα αγρόκτημα Ερασμίου.

Στον «αέρα» ξανά ο αναδασμός στο Εράσμιο λόγω Κτηματολογίου και Δημοσίου

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τερζής ενώ ο αναδασμός πλέον έφτασε στην τελική φάση καθώς έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στην Δήμο Τοπείρου. Παρά ταύτα προέκυψε πρόβλημα σε κάποιες εκτάσεις συγκεκριμένα σε 1.500 – 2.000 στρέμματα, αγροτών τις οποίες διεκδικεί το Δημόσιο: «Πρόκειται για εκτάσεις που οι κάτοχοί τους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας από το 1930 και μετέπειτα έχουν γίνει αγοροπωλησίες, υπάρχουν συμβόλαια και όπως είναι φυσικό εγγράφηκαν στην μερίδα των ιδιωτών στο Κτηματολόγιο. Επειδή όμως με αποφάσεις νομαρχών κατά την περίοδο 1984 – 1986 χαρακτηρίστηκαν αυθαιρέτως «χέρσες δημόσιες εκτάσεις», η Επιτροπή Αναδασμού υπέβαλλε ερώτημα προς την Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απ’ όπου έλαβε την απάντηση ότι αυτές οι εκτάσεις πρέπει να εγγραφούν στην μερίδα του Δημοσίου στο Κτηματολόγιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αυθαίρετεσ αποφάσεις των νομαρχών. Εμείς ζητάμε να ληφθεί υπ’ όψιν το Κτηματολόγιο και αν το Δημόσιο θέλει να τις διεκδικήσει να το κάνει δικαστικά γιατί μόνο με δικαστική απόφαση τροποποιείται το Κτηματολόγιο αφού έχει περατωθεί η διαδικασία καταγραφής στον δήμο Τοπείρου», υποστηρίζει ο κ. Τερζής.

Έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και όμως τις χαρακτήρισαν χέρσες του Δημοσίου

Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκτάσεις ανήκαν παλαιότερα σε μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής. Στην συνέχεια και μετά το 1922 οπότε ήρθαν ως πρόσφυγες οι κάτοικοι του Ερασμίου έχουν γίνει διάφορες αγοραπωλησίες και αυτή τη στιγμή κάτοχοι των εκτάσεων είναι και χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάτοικοι του δήμου Τοπείρου. Στο μεταξύ ήδη έχουν πληρώσει φόρους, έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς, έχουν πληρώσει ΕΝΦΙΑ κάποιοι τις εκμισθώνουν και πληρώνουν ενοίκια και τις καλλιεργούν τόσα χρόνια έχοντας τίτλους ιδιοκτησίας και τώρα μετά τόσα χρόνια κινδυνεύουν να τις χάσουν από το Δημόσιο. Και το ερώτημα είναι για να τις κάνει τι; Να τις μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για να τις «αξιοποιήσει» όπως τις αξιοποιεί συνήθως …μένοντας χέρσες!

15 χρόνια «χασούρα»

Στο μεταξύ – όπως συμπληρώνει ο κ. Τερζής – οι αγρότες του Ερασμίου ήδη έχουν υποστεί ζημιά από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του αναδασμού καθώς είναι 15χρόνια τώρα που βρίσκονται σε καθεστώς αναδασμού και δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε μόνιμες εγκαταστάσεις στη γη τους, να βάζουν δενδρώδεις καλλιέργειες και χάνουν επιδοτήσεις όπως και την δυνατότητα με την χρήση της γεωθερμίασ από το γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου να επενδύουν σε καινοτόμες και βιολογικές καλλιέργειες.

Η Οδύσσεια του αναδασμού του Ερασμίου

Υπενθυμίζουμε πως το αγρόκτημα του Ερασμίου έχει έκταση 30.000 στρέμματα και ο αναδασμός ξεκίνησε επί νομαρχίας του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη. Από το 2013 υπάρχει ανάδοχος του έργου μετά από υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη κι ενώ ήταν να υλοποιηθεί σε 24 μήνες αυτό δεν έγινε και παίρνει συνεχώς παρατάσεις με τελευταία που δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το καλοκαίρι του 2016 και ισχύει μέχρι τον μήνα που διανύουμε. Από το 2013 που ανέλαβε ο ανάδοχος δεν είναι η πρώτη φορά που σταματάει το έργο αφού λίγο παραλίγο να τα …βροντήξει από μια νομική αβλεψία της περιφέρειας και συγκεκριμένα όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη διαδικασία. Δηλαδή όταν βγήκε η προκήρυξη δεν είχε κατατεθεί το ποσό της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Στην συνέχεια υπήρξε απεμπλοκή όμως τώρα «κόλλησε» σε σημαντικότερα ζητήματα και αν γίνουν απαιτητές οι εκτάσεις αυτές από μέρος του Δημοσίου και προσφύγει σε δικαστική επίλυση της διαφοράς, οι κάτοικοι του Ερασμίου θα χρειαστεί να περιμένουν άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο αναδασμός ενώ είχε φτάσει στην …ουρά!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Απαγόρευση της αλιείας στα εσωτερικά νερά για το έτος 2024 στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών και λοιπών υδρ…