Με 170 μικρούς μαθητευόμενους στην εκπαιδευτική ρομποτική, φαίνεται ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για την Ξάνθη
Απολογισμός της πρώτης χρονιάς και ευχές για συνέχιση των επιτυχιών – Δέσμευση του δήμου Ξάνθης για εξεύρεση χώρου μέχρι την Τσικνοπέμπτη
Την πρώτη του βασιλόπιτα έκοψε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας ο νεοσύστατος Σύλλογος Ρομποτικής, Μαθηματικών, Φυσικής και Τεχνολογίας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από μικρούς εκπαιδευόμενους στην ρομποτική, συνοδευόμενους από τους γονείς τους, αλλά και εκπροσώπους αρχών και φορέων, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Ρομποτικής, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται χάριν συντομίας, υποδέχθηκαν το νέο έτος. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Γκαγκώνη, εκτός από τις ευχαριστίες προς όλους τους φορείς, τα ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες της πόλης μας, που στήριξαν την εκπαιδευτική ρομποτική καθώς και τις αποστολές των ομάδων στην Αθήνα και στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του 2016, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συλλόγου και στο ξεκίνημα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ξάνθη.
170 μαθητές αναμένουν τον νέο χώρο εκπαίδευσης
Ο Σύλλογος μέσα σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει πάμπολλα τμήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής για όλες τις ηλικίες μαθητών, καταφέρνοντας να εκπροσωπηθεί ήδη στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Νέο Δελχί της Ινδίας με την ομάδα των μαθητών δημοτικού filONEs, που κατέγραψαν μια πολύ καλή πορεία ανάμεσα σε περισσότερες από 80 ομάδες. Όπως τόνισε η κα Γκαγκώνη, πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν, έχουν ως υποχρεωτικό μάθημα την ρομποτική με δύο ώρες κάθε μέρα. Όπως ανέφερε η ίδια, η οικονομική βοήθεια που δόθηκε για να καλυφθούν τα έξοδα των μαθητικών αποστολών ‘’λύνει’’ τα χέρια του Συλλόγου, ο οποίος με τα χρήματα που εξοικονομεί αγοράζει συνεχώς νέο εξοπλισμό για την δημιουργία νέων ομάδων, αφού τα lego και τα συστήματα προγραμματισμού κοστίζουν σχεδόν χίλια ευρώ για μια μικρή ομάδα τριών παιδιών. Σημείωσε επίσης, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι όσα μέλη συνόδευσαν την αποστολή τόσο στο Κατάρ πρόπερσι, όσο και στην Ινδία πέρυσι, πλήρωσαν τα προσωπικά τους έξοδα ταξιδιού και διαμονής. Η καλή είδηση της βραδιάς ήταν η εξαγγελία του αντιδημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Λομβαρδέα, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης ενημέρωσε πως το θέμα του χώρου για τα μαθήματα του Συλλόγου θα επιλυθεί οριστικά μέχρι την Τσικνοπέμπτη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η κα Γκαγκώνη εξήγηση ότι ο χώρος που είχε παραχωρηθεί από τον δήμο Ξάνθης στο ‘’Αμοιρίδειο’’ χρειαζόταν πολλά χρήματα για ανακαίνιση και ήταν ασύμφορος για τον Σύλλογο.
Μητροπ. Ξάνθης: «Μαθαίνετε την επιστήμη του μέλλοντος»
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ευλόγησε την πρώτη βασιλόπιτα του Συλλόγου και ευχήθηκε σε όλους επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει. Μιλώντας προς τους μαθητές της ρομποτικής, εκτός από την ιστορία γύρω από την παράδοση της βασιλόπιτας και τον Μέγα Βασίλειο, είπε τα εξής: «Μαθαίνετε την επιστήμη του μέλλοντος. Πριν λίγα χρόνια βρέθηκα στο Διαβαλκανικό για κάποιες εξετάσεις και γνώρισα έναν Ξανθιώτη χειρουργό που κάνει τις εγχειρήσεις μέσω ρομπότ. Αυτό είναι το μέλλον». Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Γιώργος Παπαθανασίου, ήταν αυτός που ως διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης ενθάρρυνε την δημιουργία ομάδας ρομποτικής στο σχολείο με πρωτεργάτη τον καθηγητή πληροφορικής του σχολείου, Θανάση Μπαλαφούτη, ο οποίος είναι και προπονητής στον Σύλλογο Ρομποτικής. Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, αναλογιζόταν ως έφηβος πώς θα μπορούσε να γίνει και στον σύγχρονο κόσμο κάτι παρόμοιο με την αρχαία Ελλάδα, όπου για όλες σχεδόν τις δουλειές είχαν τους δούλους, με αποτέλεσμα να έχουν την δυνατότητα να φιλοσοφούν και να αφοσιώνονται σε υψηλότερα ζητήματα. Όταν μετά από χρόνια γνώρισε τον κόσμο της ρομποτικής, διέβλεψε την δυνατότητα εφαρμογής αυτού που ως νέος οραματιζόταν. Ιδρυτικό μέλος κι αυτός του Συλλόγου, τόνισε ότι ο Σύλλογος δεν έχει απλά την επωνυμία ‘’ρομποτικής’’, αλλά Ρομποτικής, Μαθηματικών, Φυσικής και Τεχνολογίας ακριβώς γιατί όλες αυτές οι επιστήμες συνεργάζονται για την δημιουργία της τεχνολογίας του μέλλοντος.
Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στον Σύλλογο – Άρχισε η προετοιμασία για την Κόστα Ρίκα
Η επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα Ρίκα και ήδη οι ομάδες έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους, φιλοδοξώντας φέτος για μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση της πόλης μας, η οποία πέρυσι βρέθηκε στο Νέο Δελχί με τρεις ομάδες και έναν κριτή, φτάνοντας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως. Πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και στην περίπτωση αυτή είναι και οι εκπαιδευτές των ομάδων. Ένας εξ αυτών, ο Νίκος Σαζακλίδης, μίλησε για τους στόχους που έχουν τεθεί για το νέο έτος, για την κατάρτιση ενός οδηγού που θα βοηθήσει όλες τις ελληνικές ομάδες στην προετοιμασία τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για εκπαιδευτική ρομποτική. Σημείωσε ότι η εκπαιδευτική διάσταση έγκειται στο ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται όχι μόνο στο να προγραμματίζουν σωστά τα ρομποτάκια τους, αλλά και στο να μάθουν να λειτουργούν ομαδικά κάνοντας βίωμα αξίες που θα τους βοηθήσουν σε όλη την ζωή τους. Ακολούθησε η προβολή σύντομων βίντεο που ετοίμασε ο ίδιος, ώστε να πάρουν όλη μια γεύση από την αποστολή στην Ολυμπιάδα της Ινδίας, ενώ κατά την διανομή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε επίδειξη του ρομπότ-ελέφαντα που θα πάρει μέρος στους Περιφερειακούς αγώνες με θέμα «Η πορεία του Μ. Αλεξάνδρου» και του ρομπότ που ‘’λύνει’’ τον κύβο του Ρούμπικ.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ