Έρευνα του «Ε» σε δημόσιους φορείς και στον ιδιωτικό τομέα. 1/3 των πληρωμών των τιμολογίων της ΔΕΗ με κάρτες
Δεν έχουν POS στο Ταμείο του δήμου Ξάνθης και στο Επιμελητήριο. Αυξήθηκε η χρήση πλαστικού χρήματος και στα ιατρεία
Έγιναν ευρέως γνωστά με την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 ωστόσο ήταν για να …μείνουν τα POS ή ελληνιστί τερματικά αποδοχής καρτών, ή απλά «μηχανάκια» και μάλιστα στόχος του υπουργείο Οικονομικών είναι η επέκταση του λεγόμενου «πλαστικού χρήματος» σ’ όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή για αυτό και εισάγει την κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου διευρύνοντας μάλιστα το εύρος των συναλλαγών που θα εκπίπτουν. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις. Η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά. Η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Σ’ αυτές τις φάσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς. Το «Ε» έκανε μια έρευνα σε φορείς του δημοσίου αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό οι Ξανθιώτες χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές του. Τα ευρήματα έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Εδώ και 10 χρόνια έχει POS η Εφορία Ξάνθης
Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως η Εφορία Ξάνθης είναι εφοδιασμένη με POS εδώ και 10 χρόνια ωστόσο η χρήση από τους φορολογούμενους για τις συναλλαγές τους με την Εφορία έχει γίνει πιο συχνή τα 2 τελευταία χρόνια. Να σημειώσουμε όμως ότι η πληρωμή φόρων δεν εκπίπτει και κατά συνέπεια δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να χτίσεις αφορολόγητο.
1/3 των πληρωμών των τιμολογίων της ΔΕΗ με κάρτες
Θεαματική αύξηση παρουσιάζει ιδιαίτερα από το καλοκαίρι του 2016 η χρήση καρτών στην πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως μας πληροφορούν από το τμήμα Είσπραξης της ΔΕΗ Ξάνθης. Μάλιστα η διαπίστωση είναι ότι το 1/3 των από τον συνολικό αριθμό ανεξόφλητων λογαριασμών πληρώνονται με κάρτα.
Και στα ΕΛΤΑ Ξάνθης μπήκαν τα POS
Αρκετά συχνή η χρήση της κάρτας και στα ΕΛΤΑ Ξάνθης με αυξητική τάση ακόμη κ αι στα μικρά ποσά. Μόνο αντικαταβολές και ταχυδρομικές επιταγές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με πλαστικό χρήμα.
Δεν έχουν POS στο Ταμείο του δήμου Ξάνθης – Περιμένουν προσφορές από τράπεζες
Δεν έχουν εφοδιαστεί με POS ακόμη στον δήμο Ξάνθης ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e– banking. Όπως πληροφορηθήκαμε από τον αρμόδιο υπάλληλο στο Ταμείο του δήμου έχουν ζητήσει προσφορές από τράπεζες για την εγκατάσταση POS καθώς έχει νομοθετηθεί και δεν απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβούλιου ωστόσο μπορεί αυτό να γίνει κατά την επιλογή της τράπεζας. Αυτό που προβληματίζει είναι το ύψος της προμήθειας που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν από τον δήμο να μετακυλιστεί επιβαρύνοντας τον δημότη. Η προμήθεια που κρατούν οι τράπεζες είναι άλλωστε και ένα σημείο που προβληματίζει πολλούς κλάδους και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως μάλιστα ανέφερε ο πρόεδρος τη ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς «παραμένει η υψηλή προμήθεια των τραπεζών παρότι ισχύει στη χώρα μας όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κοινοτική οδηγία 251-751 του Δεκεμβρίου του 2015, που λέει ότι στο πλαστικό χρήμα, στις πιστωτικές κάρτες, η προμήθεια πρέπει να είναι μέχρι 0,3% και στις χρεωστικές μέχρι 0,2%, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε από 0,8 έως και 2,5%».
Δεν διαθέτει POS το ΕΒΕ Ξάνθης
Δεν έχουν POS στο Επιμελητήριο Ξάνθης καθώς δεν έχουν την υποχρέωση δεδομένου ότι οι συναλλαγές με τα μέλη τους είναι για συνδρομές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο αφορολόγητο και κάποιες μικροποσά για υπηρεσία από το ΓΕΜΗ. Ωστόσο διαθέτει την πλατφόρμα ηλεκτρονικό επιμελητήριο και παρέχεται η δυνατότης για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Δεν είναι πολύ διαδεδομένα τα POS στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου δεν είναι πολλά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν POS καθώς δεν έχει διαπιστωθεί πρόθεση των πελατών να πληρώνουν με κάρτα. Γενικότερα επισημαίνει η κα Τσιακίρογλου πως οι Επαγγελματοβιοτέχνες είναι μουδιασμένοι καθώς επικρατεί σύγχυση γύρω από το ποιες δαπάνες θα εκπίπτουν και ποιες όχι και ποιοι θα υποχρεωθούν να βάλουν POS
Χρήση πλαστικού χρήματος και στα ιατρεία
Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα ιδιωτικά ιατρεία της Ξάνθης είναι εφοδιασμένα με POS και όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Καραδέδος ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που πληρώνουν την επίσκεψη με κάρτα. Σημειώνει δε ότι μεγαλύτερο είναι το ποσοστό στις νέες ηλικίες και μικρότερο στις μεγαλύτερες ενώ παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση μετά τον Ιούλιο του 2015.Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί μαζί με άλλους κλάδους υποχρεούνται από τον Φεβρουάριο του 2017 εντός εξαμήνου να εφοδιαστούν με POS
Διαδεδομένο το πλαστικό χρήμα στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα
Εφοδιασμένες με POS είναι όλες οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ειδών ένδυσης υπόδησης αλλά και τροφίμων όπως μεγάλα μάρκετ. Αντίθετα τα μικρά εμπορικά καταστήματα της πρώτης κατηγορίας και της δεύτερης όπως συνοικιακά παντοπωλεία και αρτοπωλεία στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν POS. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ε. Μίλκογλου οι συναλλαγές με κάρτες γίνονται συνήθως για μεγάλα ποσά και όχι για ποσά κάτω των 10 ευρώ. Αυτό βεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Παντοπωλών Ξάνθης κ. Ε. Τζιβανόπουλος.
Μεγάλη ζήτηση στα μηχανάκια περιμένουν οι τράπεζες
«Έκρηξη» στη ζήτηση για POS -τερματικά αποδοχής καρτών- περιμένουν φέτος οι τράπεζες και εκτιμούν ότι θα τοποθετήσουν περισσότερα από 100.000 μηχανάκια, με τον συνολικό αριθμό των συσκευών που έχουν διατεθενα ξεπερνά τις 400.000. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστεί -σταδιακά- υποχρεωτική η χρήση των POS σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.Τα τερματικά αποδοχής καρτών στο τέλος του 2016 υπολογίζονταν στις 280.000 με 300.000 και ο αριθμός τους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τις 400.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των τερματικών στο τέλος του 2014 ήταν 130.000 και το 2ο εξάμηνο του 2015 με την επιβολή των capital controls τα τερματικά αυξήθηκαν στις 220.000.
Μαριάννα Ξανθοπούλου