Στο στόχαστρο των μέτρων που αναζητά η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση βρίσκονται 2,7 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων που σήμερα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος
Οι περίπου τρία εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν εισόδημα κάτω από το υφιστάμενο αφορολόγητο όριο έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι αριθμοί πίσω από το αφορολόγητο όριο “δικαιώνουν” το Ταμείο αναφορικά με την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μείωση πραγματικού εισοδήματος για νοικοκυριά που πασχίζουν να ζήσουν με 500 ή 600 ευρώ το μήνα και τα οποία έχουν χτυπηθεί ανελέητα από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 (εισοδήματα 2015) οι φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα από μισθό ή σύνταξη ανέρχονται περίπου σε 5,5 εκατομμύρια. Από αυτούς περίπου 3 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 55% (δηλαδή ένας στους δύο) δεν πλήρωσε για το εισόδημα του 2015 (με το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ) ούτε ένα ευρώ φόρο διότι το εισόδημά του ήταν χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο.
Ο αριθμός αυτός λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ακόμη και στα 8.636 υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει στα 2,7 εκατομμύρια, αλλά και πάλι, όπως υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία στο blog του Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόλ Τόμσεν, το να απαλλάσσεται ένας στους δυο μισθωτούς στην Ελλάδα από το φόρο εισοδήματος είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο αλλά και προβληματικό καθώς, από τη μια, δεν μπορούν να υπάρξουν πόροι για την ενίσχυση των πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και από την άλλη διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία και κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Στο στόχαστρο των μέτρων που αναζητά η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει την αξιολόγηση βρίσκονται αυτά τα 2,7 εκατ. των μισθωτών και συνταξιούχων που σήμερα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Για κάθε περίπου χίλια ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο υπολογίζεται ότι καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος περίπου 300.000 φορολογούμενοι ενώ προκύπτουν επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς πάνω από το αφορολόγητο όριο.
Σήμερα με έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ για τους άγαμους, το αφορολόγητο όριο βρίσκεται στα 8.636 ευρώ. Αν η έκπτωση φόρου μειωθεί κατά 200 ευρώ το αφορολόγητο όριο θα υποχωρήσει στα 7.727 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν φόρο έως και 17 ευρώ μηνιαίως περίπου 300.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση (αν δεν αλλάξουν οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές της κλίμακας των μισθωτών) θα έχουν και οι περίπου 3 εκατ. μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα άνω των 7.727 ευρώ.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά περίπου 1000 ευρώ φέρνει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Θεωρητικά αν η κυβέρνηση μειώσει το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ (μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 800 ευρώ στα 1.100 ευρώ) τότε θα εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα μόνιμου χαρακτήρα περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για μια κίνηση που σίγουρα θα ξεκλειδώσει την αξιολόγηση κατεδαφίζοντας, ωστόσο, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κόστος που θα κληθεί να αναλάβει η κυβέρνηση και το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η κοινοβουλευτική της ομάδα…
*Πηγή: capital.gr