Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Πικρός’’ αναμένεται ο καφές και στην Ξάνθη

‘’Πικρός’’ αναμένεται ο καφές και στην Ξάνθη

0
kafes diskos

Διστακτικοί ακόμη οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην αύξηση των τιμών του καφέ μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Αν. Ιντζές: «Μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει και άλλη αύξηση χωρίς να μετακυλήσει στην τιμή»

Μια από τις πολλές ανατιμήσεις που ήρθαν με το νέο έτος είναι και αυτή του καφέ, ως επακόλουθο της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η μέση αύξηση της τιμής θα είναι της τάξης του 8-10%, κάτι που μεταφράζεται σε μια αύξηση των 10 έως 20 λεπτών του ευρώ για έναν καφέ που αγοράζει κανείς στην καφετέρια. Σε ό,τι αφορά στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καφεκοπτείων η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη και αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 25%. Προς το παρόν οι νέες αυξημένες τιμές δεν έχουν κάνει μαζικά την εμφάνισή τους στην αγορά της Ξάνθης, με ελάχιστα καταστήματα να έχουν προβεί σε ανατίμηση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις των τιμών θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η μέση τιμή θα έχει αυξηθεί τόσο στην καφετέρια όσο και στο ράφι.

Κάποιοι προνοητικοί ‘’στόκαραν’’ καφέ εγκαίρως

Το περσινό καλοκαίρι ήταν τα μακαρόνια και τα κατεψυγμένα τρόφιμα που ελέω capital controls αγοράστηκαν από τους καταναλωτές σε μεγάλες ποσότητες γεμίζοντας ντουλάπια και καταψύκτες. Τις τελευταίες μέρες την τιμητική του έχει ο καφές, αφού εταιρείες, επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στο πορτοφόλι τους ή στο ταμείο τους από την επιβάρυνση της τιμής του καφέ με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από την 1η Ιανουαρίου 2017. Η φορολογία του δημοφιλούς προϊόντος προβλέπει επιβολή του ΕΦΚ, ο οποίος ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά κιλό για τον στιγμιαίο καφέ και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του προϊόντος, σε 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο καφέ και σε 2 ευρώ ανά κιλό για τον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ. Σε ό,τι αφορά στον τελικό καταναλωτή, η επιβάρυνση στον επεξεργασμένο καφέ που πωλείται στα καταστήματα λιανικής υπολογίζεται στο 20%-25%. Έτσι, αν η συσκευασία των 100 γραμμαρίων ελληνικού καφέ πωλείται σήμερα έναντι 1,20 ευρώ, με την επιβολή του ΕΦΚ η τιμή του θα ανέλθει στο 1,50-1,55 ευρώ. Αντίστοιχα, συσκευασμένος καφές του κιλού θα αυξηθεί από τα 12 ευρώ στα 15 ευρώ. Η επιβολή του παραπάνω ΕΦΚ οδηγεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε αύξηση σχεδόν κατά 100% του κόστους παρασκευής του ελληνικού καφέ για τις εταιρείες παραγωγής (εργοστάσια και βιοτεχνίες καφεκοπτών), σε αύξηση 60% του κόστους παραγωγής για τον καφέ εσπρέσο και για τον καφέ φίλτρου, ενώ στην περίπτωση του εισαγόμενου έτοιμου τυποποιημένου καφέ η αύξηση είναι της τάξης του 30%.

Αν. Ιντζές: «Ακούγονται κάποια υπερβολικά σενάρια τις τελευταίες μέρες. Η αύξηση θα είναι 10-20 λεπτά στον καφέ της καφετέριας»

Η ανατιμήσεις αυτές πρακτικά σημαίνουν ότι ο καταναλωτής θα αγοράζει τον καφέ από το σούπερ μάρκετ ή από το καφεκοπτείο περίπου κατά 25% ακριβότερο, καθώς τόση υπολογίζεται ότι είναι η επιβάρυνση ανά κιλό. Όταν επιλέγει να πίνει τον καφέ του σε μία καφετέρια θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με 0,10 ευρώ. Όσο για τις εταιρείες, καλούνται να πληρώσουν τον καφέ ως πρώτη ύλη ακόμη και στη διπλάσια τιμή. Η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς ο ΕΦΚ θα επιβληθεί σε μια περίοδο που η διεθνής τιμή του καφέ είναι ήδη υψηλή, έχοντας ήδη προκαλέσει από τις αρχές του έτους αύξηση της λιανικής τιμής κατά περίπου 1%. Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα δημιουργίας αποθέματος, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη, όμως, και οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου δεν δηλώνουν ενθουσιασμένες με την επιβολή του φόρου, καθώς αναμένουν ότι η αγορά θα συρρικνωθεί ως συνέπεια της επιβολής ΕΦΚ κατά 10% έως 20%. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφε-Μπαρ Ξάνθης, Ανδρέας Ιντζές: «Ο φόρος που επιβάλλεται είναι πολύ μεγάλος για να απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες, τουλάχιστον στο σύνολό του, και να μη μετακυλισθεί στα επόμενα στάδια. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά έχει ήδη απορροφήσει χωρίς ανατιμήσεις την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% και εν συνεχεία σε 24%».

Σκεπτικοί ακόμη οι καταστηματάρχες της Ξάνθης – Λίγοι άρχισαν ‘’δειλά’’ τις ανατιμήσεις

Και μπορεί στα πρώτα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας του καφέ να είναι πολύ μεγαλύτερες οι αυξήσεις, η επιβάρυνση όμως που θα έχει το τελικό προϊόν στα σημεία εστίασης και στις καφετέριες είναι σχετικά μικρή. Συνομιλώντας με ιδιοκτήτες καφενείων και καφετεριών, διαπιστώσαμε ότι σχεδόν κανείς δεν έχει αποφασίσει ακόμη να προβεί σε ανατίμηση, είτε διότι δεν έχει πραγματοποιήσει παραγγελίες με τις νέες τιμολογήσεις και έχει τον καφέ που αγόρασε το 2016, είτε γιατί δεν είναι ακόμη σίγουρος σε ποια τιμή θα ‘’κλείσει’’ το κάθε προϊόν, αναμένοντας να δει πού θα κινηθεί και η υπόλοιπη αγορά. Ο μονός ελληνικός καφές που στα περισσότερα μαγαζιά πωλείται αντί 1 ευρώ, αναμένεται να τιμάται 1,10 με 1,20. Πολλοί καταστηματάρχες σκέφτονται ακόμη και να αφήσουν την τιμή ως έχει σε καφέδες που έχουν σήμερα 3 ευρώ, όπως ένας φρέντο καπουτσίνο ή εσπρέσο. Όσοι όμως πωλούν τους ανωτέρω καφέδες για παράδειγμα 2,80 ευρώ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στρογγυλοποιήσουν την τιμή. Εκεί που σίγουρα και άμεσα θα φανούν οι ανατιμήσεις είναι στα καταστήματα που πωλούν take away (καφές στο χέρι), τα οποία ήδη κυμαίνονται σε χαμηλές τιμές με ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Ζητούμενο παραμένει να διατηρηθεί η ποιότητα του καφέ και η όποια έκπτωση και μη ανατίμηση να μην επηρεάσει το τελικό προϊόν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…