Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ‘’Πεδίο δόξης λαμπρόν’’ μέσω των αγροδιατροφικών προϊόντων

‘’Πεδίο δόξης λαμπρόν’’ μέσω των αγροδιατροφικών προϊόντων

0
ebe chalkiadaki

Με μια μεγάλη γκάμα ομιλητών από πολλούς χώρους ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι στην ημερίδα του ΕΒΕ για την ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων τους

Εξαιρετικά δύσκολες οι εξαγωγές, πολλές δυνατότητες ανάπτυξης όμως μέσα από συνεργασίες και συνεταιριστικές προσπάθειες

Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργάνωσε την πρώτη από μια σειρά ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους για την προώθηση της συλλογικότητας, της τοπικής κουζίνας και πολλών άλλων θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Στέλιος Μωραΐτης. Το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη – πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων ποιότητας του αγροτικού – αγροδιατροφικού τομέα και η σύνδεση με τον τριτογενή τομέα παραγωγής». Παρόντες στην ημερίδα λίγοι αγρότες, καθώς συνέπεσε και με την περίοδο κλαδέματος των δενδροκαλλιεργητών, αλλά πολλοί ενδιαφερόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, καθώς οι εισηγήσεις τον ομιλητών κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα επιρροής και αλληλεπίδρασης με τον αγροδιατροφικό τομέα. Παρών και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη, λόγω έλλειψης μεγάλων εκτάσεων, θα πρέπει να υπάρξει στροφή στην ποιοτική γεωργία με προϊόντα που θα διαθέτουν σφραγίδα ποιότητας (βιολογικά, ΠΟΠ κ.ά.). Όπως τόνισε, όταν μιλάμε για ποιοτική γεωργία, αναφερόμαστε κυρίως σε νέους ανθρώπους, που μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, τους οποίους πρέπει να ενθαρρύνουμε και οικονομικά.

Τοπική παραγωγή και τουρισμός η νέα μόδα

Από το Ηράκλειο Κρήτης και την πιστοποίηση We do local (Πράττουμε τοπικά), η κα Χαλκιαδάκη ενημέρωσε για τα οφέλη που έχει η στροφή αυτή της διάδοσης και στήριξης των τοπικών προϊόντων, της τοπικής κουζίνας και των εθίμων μέσα από χώρους φιλοξενίας. Στο σύντομο διάστημα που λειτουργεί η πιστοποίηση, την ακολουθούν ήδη 14 επιχειρηματίες, ανάμεσά τους και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, εστιατόρια σε Κρήτη και Χαλκιδική. Οι αυστηροί όροι που θέτει η εταιρεία Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία ΑΕ σε συνεργασία με την υπηρεσία πιστοποίησης Cosmocert ΑΕ, διασφαλίζουν στους επισκέπτες την εμπειρία του γνήσιου και πατροπαράδοτου μέσω των τοπικών γεύσεων και εθίμων σε όσο το δυνατόν πιο πρωτότυπη μορφή

Όπως ανέφερε στην δική του εισήγηση ο καθηγητής κ. Φίλιππος Παπαδόπουλος από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, με θέμα: «Μεσογειακή διατροφή ως εργαλείο ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ξάνθης», η νέα μόδα και το must στο εξωτερικό έχει φύγει πλέον από την γαλλική κουζίνα, με όλο και περισσότερους γευσιγνώστες να επιθυμούν να γευτούν κάτι γνήσιο και ξεχωριστό. Σύμφωνα με μελέτες, η μεσογειακή κουζίνα σημειώνει άνοδο στις προτιμήσεις των ξένων και δεν αφορά μόνο τους πλούσιους τουρίστες.

Την διασύνδεση του τουρισμού με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων τόνισε και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Αμοιρίδης. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια έχει το θετικό της μη αλλοίωσης, κάτι που ελκύει πολλούς τουρίστες. Στόχος της Περιφέρειας είναι όχι μόνο να επιτύχει αύξηση της εισροής τουριστών στην ΑΜ-Θ, αλλά να συμβάλει στην διασύνδεση της γεωργίας και κτηνοτροφίας με τον τουρισμό και τα αγροδιατροφικά προϊόντα, κάτι στο οποίο συμβάλει και η Synergeia μέσω της γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα.

Πολύ πίσω τεχνολογικά η Ελλάδα στην αγροτική ανάπτυξη

ebe imerida17Με την εμπειρία και τις γνώσεις του από την Δανία και την Αγγλία, ο Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΕΤΕΘ), μίλησε για τις «τεχνολογίες και συστήματα ευφυούς γεωργίας στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή». Η ρομποτική εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με εξατομικευμένη παρέμβαση στο χωράφι. Όπως τόνισε, η έρευνα στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη και τα αποτελέσματα δεν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Οι εφαρμογές των τεχνολογιών που εφαρμόζονται από το Ινστιτούτο κέρδισαν τις εντυπώσεις, καθώς και τα λεγόμενα του κ. Μπαρτζάνα, ο οποίες τόνισε πως οι αγρότες πληρώνουν πολλά χρήματα για μηχανήματα, όχι όμως με σωστή στόχευση και με παρωχημένες εφαρμογές και τεχνολογίες.

Η τεχνολογία ήταν παρούσα και στην εισήγηση του κ. Νίκου Τσότσολα κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας KalaΘos, η οποία θα παρουσιαστεί στην Fruit Logistica 2017 στο Βερολίνο. Ένα πρωτοποριακό σύστημα που θα εφαρμόζει τους νόμους περί ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Στην εφαρμογή θα μπορούν να καταχωρηθούν προϊόντα και συνεταιρισμοί με μεγάλες ποσότητες παραγωγής, ώστε να απευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού. Η έλλειψη πιστοποίησης και υψηλών προδιαγραφών είναι οι κύριοι λόγοι που πολλά προϊόντα επιστρέφονται από το εξωτερικό. Κάθε φρούτο απαιτεί ετικέτα πάνω του, ώστε να μπει στις αγορές εκτός Ελλάδας. Με τον κωδικό καταχώρησης του KalaΘos, κάθε καταναλωτής στο εξωτερικό θα μπορεί με το κινητό του να ελέγχει από ποιο χωράφι, ποιου παραγωγού προήλθε το πορτοκάλι που τρώει, με δυνατότητα να γράψει κριτική γι’ αυτό. Η εφαρμογή ενθουσίασε και τον κ. Φίλιππο Παπαδόπουλο, που υποσχέθηκε την στήριξη της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

Η σημασία των Συνεταιρισμών και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα

Στην σημασία του συνεταιρίζεσθαι για την σύσταση και λειτουργία ομάδων και οργανώσεων παραγωγών του αγροτικού τομέα μίλησε ο γεωπόνος Εμμανουήλ Σαραντίδης από την ΕΑΣ Ξάνθης. Με αναφορά στην ιστορία της ΕΑΣ και της συνεταιριστικής κίνησης, αλλά και μέσα από στοιχεία των εξαγωγών του Συνεταιρισμού, κατέδειξε την ανάγκη για συνεργασίες και τα πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες. Για τις σύγχρονες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα μίλησε ο γεωπόνος Δημήτρης Μπαρδακίδης, μέλος της Team Europe, αναφερόμενος σε πολλά κακώς κείμενα και σε εσφαλμένες νοοτροπίες των αγροτών, παρουσιάζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…