Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλο και λιγότεροι οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του δήμου Ξάνθης

Όλο και λιγότεροι οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του δήμου Ξάνθης

0
oikon16

Αντιδράσεις στην Οικονομική Επιτροπή από την αντιπολίτευση για τον μοναδικό χειριστή γκρέιντερ και τα χιλιάδες δενδρύλλια που αγοράζονται αλλά δεν φαίνονται πουθενά

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου – Άγνωστα μέχρι στιγμής τα πορίσματα του ελέγχου

Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για το 2017 το μεσημέρι της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου, συζητήθηκαν κάποια επείγοντα θέματα που αφορούν τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας αυτό το διάστημα, όσο και κάποια περισσότερο διαδικαστικά ζητήματα. Το θέμα της μίσθωσης μηχανήματος λόγω έντονων και απρόβλεπτων γεγονότων προκάλεσε τις αντιδράσεις των μελών της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Βασιλούδης, στην περσινή συνεδρίαση υπήρξαν παράπονα από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και διαθέτουν μηχανήματα αυτού του τύπου, καθώς δεν έγινε ανοικτή πρόσκληση προς όλους για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Πέρυσι είχατε φέρει 10 ονόματα και είπαμε ότι κάποιοι έμειναν απ’ έξω, γι’ αυτό και ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι φέτος δεν θα επαναληφθεί αυτό. Ενώ το ξέρατε ότι και πάλι θα υπάρξει τέτοια ανάγκη, φέτος το φέρνετε ακόμη χειρότερο το θέμα». Αντί να γίνει αυτό που είχε ζητηθεί, στην φετινή διαδικασία υπήρχε μόνο ένα όνομα μειοδότη που ανέλαβε το έργο, με τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους να ενημερώνουν ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία έστω και αν συμμετέχει μόνο ένας μειοδότης.

25.000 δενδρύλλια για μία πόλη που δεν έχει λουλούδια και πράσινο

Το άλλο θέμα που προκάλεσε συζήτηση ήταν η έγκριση διενέργειας της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια δενδρυλλίων–φυτών έτους 2016» με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, καθώς και έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού. Όπως σχολίασε και πάλι ο κ. Βασιλούδης, τα 25.000 δενδρύλλια είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, με την έκθεση που προσκομίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία να μην περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη και αναφορά για το πού θα τοποθετηθούν, ούτε και για το αν πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Με τόσα φυτά που αγοράζουμε κάθε χρόνο, θα έπρεπε να είμαστε πόλη πρασίνου. Εμείς δεν γνωρίζουμε ούτε τι παράγει κάθε χρόνο το θερμοκήπιο από το φυτώριο του δήμου, ούτε με ποιο κριτήριο επιλέγονται τα φυτά», σημείωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι ακόμη και σε κτήρια του δήμου, όπως το Κέντρο Πολιτισμού, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για λουλούδια και πράσινο, αλλά έχουν εικόνα εγκατάλειψης. Τόνισε, επίσης, ότι η μελέτη είναι αναγκαία, γιατί είναι εμφανές ότι πολλά φυτά τοποθετούνται χωρίς πρόβλεψη, γι’ αυτό και πλάι σε δρόμους ή ποδηλατόδρομους βλέπουμε φυτά που μεγαλώνουν στα πλάγια, αντί καθ’ ύψος εμποδίζοντας τους διερχόμενους.

60.000 ευρώ για φωτοτυπικά μηχανήματα και μηχανοργάνωση

Το πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης της προσφοράς του διαγωνισμού για την μηχανοργάνωση και τα φωτοτυπικά μηχανήματα του δήμου ανήλθε στο ποσό των 60.000 ευρώ με τον μοναδικό μειοδότη να παρέχει έκπτωση 5%. Κατακυρώθηκε επίσης και η φανερή πλειοδοτική δημοπρασία του κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν του κολυμβητηρίου για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών μέσων την περίοδο του Καρναβαλιού με το ποσό να ανέρχεται στα 70.000 ευρώ, ενώ πέρυσι έφτασε περίπου τα 90.000 ευρώ για τον ένα μήνα λειτουργίας. Εγκρίθηκε κατά την συνεδρίαση και η μίσθωση ενός ακινήτου σε κεντρικό σημείο του Δημοτικού Διαμερίσματος Γενισέας ως χώρου αποθήκης και διανομής για τις ανάγκες του προγράμματος Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ του δήμου Ξάνθης.

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου

Σε ερωτήσεις εκτός των θεμάτων συζήτησης της ημερήσιας διάταξης από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το θέμα της ένστασης και της φάσης που βρίσκεται η υπόθεση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δεν δόθηκαν απαντήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα ενημερωθεί και θα ενημερώσει εν συνεχεία το Σώμα σε επόμενη συνεδρίαση. Ερώτηση έθεσε επίσης ο κ. Βασιλούδης αναφορικά με πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στον δήμο και συγκεκριμένα στην Τεχνική Υπηρεσία και κατά πόσο αυτός ο έλεγχος αφορά το δημοτικό πάρκινγκ. Ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι όντως πραγματοποιήθηκε έλεγχος, όχι όμως για το πάρκινγκ, δεσμευόμενος και πάλι ότι θα ενημερωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και θα επανέλθει επ’ αυτού.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…