Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησε η ηλεκτρονική ανάρτηση των δασικών χαρτών

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική ανάρτηση των δασικών χαρτών

0
dasikoi xartes

Στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν οι χάρτες για την Ξάνθη – Αφορούν εκτάσεις που έχουν ήδη δηλωθεί στο Κτηματολόγιο προ ‘’Καποδίστρια’’

Από το 2004 ήταν σε ετοιμότητα οι χάρτες στην Ξάνθη για την ψηφιακή πλατφόρμα – Παράπονα από αγρότες για τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν σε τυχόν ενστάσεις

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία ανάρτησης των πρώτων καταρτισμένων και θεωρημένων δασικών χαρτών, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρώτο «πακέτο» χαρτών, που αφορά 33 περιοχές της χώρας καλύπτοντας 46,8 εκατ. στρέμματα, θα έχει αναρτηθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Έτσι, το υπουργείο εκτιμά πως μέχρι τον επόμενο Ιούλιο θα έχουμε τους πρώτους κυρωμένους δασικούς χάρτες, που θα καλύπτουν μεγάλη έκταση της Επικράτειας. Στόχος του υπουργείου είναι μέσω της οριοθέτησης των δασών να προστατευθεί το περιβάλλον, να αποκαλυφθεί η καταπατημένη δημόσια γη και να περιοριστεί η γραφειοκρατία για δόμηση και επενδύσεις σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών ανά την Επικράτεια

pinakas dasikon xartonΤην προηγούμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Καβάλας Μεσσηνίας και Ηλείας. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα αναρτήθηκαν οι χάρτες των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών Καβάλας, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου. Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτώνται όλοι οι δασικοί χάρτες, πλην των περιοχών που έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί. Στις 20 Ιανουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Έβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα. Στις 27 Ιανουαρίου ακολουθούν χάρτες από τις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Γαλατσίου Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας. Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου. Τέλος, στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες σε Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας, Καπανδρίτι), Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Ηλεκτρονικά η υποβολή των ενστάσεων

Με βάση το νόμο 4389 που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, η Δασική Υπηρεσία είναι αρμόδια κατά προτεραιότητα για όλες τις εργασίες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ η ΕΚΧΑ Α.Ε., παρέχει την τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία. Για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση κάθε ενδιαφερόμενου έχουν συσταθεί Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) σε όλες τις περιοχές των αναρτήσεων, κυρίως στις εγκαταστάσεις των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Συνδυαστικά με τα Σημεία Υποστήριξης, τίθεται σε λειτουργία μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για την ψηφιακή υποβολή των αντιρρήσεων, η οποία στοχεύει στην οικονομικότερη, ορθολογικότερη και κυρίως χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών υποβολή και διαχείριση των αντιρρήσεων. Με τη συμπλήρωση της φόρμας αντιρρήσεων θα υπολογίζεται το τέλος που αντιστοιχεί και θα εκδίδεται το έντυπο πληρωμής του σε τράπεζα. Το τέλος αυτό ξεκινάει από τα 20 ευρώ για έκταση έως 100 τ.μ και αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων. Η υποβολή των αντιρρήσεων ξεκινά δεκαπέντε 15 ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί για δύο μήνες, με την πρόβλεψη των είκοσι 20 επιπλέον ημερών για τους μόνιμα κατοικούντες στην αλλοδαπή.

Χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις πλέον οι βεβαιώσεις

Όπως ανέφερε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, Παναγιώτης Μουχταρίδης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάρτησης είναι κάτι νέο για την χώρα μας, ενώ εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αφορούν περιοχές που έχουν ήδη δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και χωρίζονται ανάλογα με τα όσα ίσχυαν προ του Καποδιστριακού σχεδίου. Οι χάρτες αφορούν κυρίως τον χαρακτηρισμό και όχι τις ιδιοκτησίες, με τον χαρακτηρισμό να είναι δεσμευτικός ως προς την χρήση και τελεσίδικος, καθώς κυρώνεται ‘’εφ’ όρου ζωής’’. Σε περίπτωση ενστάσεων ιδιοκτητών γης, οι ενστάσεις εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή. Η διαδικασία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα είναι πλέον πολύ εύκολα και οι βεβαιώσεις για τον χαρακτηρισμό της γης θα εκδίδονται άμεσα, χωρίς την καθυστέρηση μηνών που υπήρχε έως τώρα. Ο κ. Μουχταρίδης ανέφερε μάλιστα ότι η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης είχε ετοιμότητα στα στοιχεία ήδη από το 2004, αλλά η διαδικασία δεν προχωρούσε όλα αυτά τα χρόνια λόγω πολιτικής βούλησης. Αναφορικά με τα παράπονα που έχουν εκφραστεί σε περιοχές όπου ήδη αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, με πολλούς αγρότες να αναφέρουν ότι αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν την περιουσία της, ο κ. Μουχταρίδης ανέφερε ότι αντίτιμο θα κληθούν να πληρώσουν μόνο όσοι υποβάλουν ενστάσεις.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …