Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Κλοπή εικόνων από το παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής στο Σούνιο

Κλοπή εικόνων από το παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής στο Σούνιο

0
ag.paraskeui mesa

Δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης μία εβδομάδα μετά την κλοπή – Μήνυση κατ’ αγνώστου από τον ιερέα του χωριού

Έρευνα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γενισέας – Αναφορά για παρουσία κληρικού με αυτοκίνητο κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης την προηγούμενη μέρα στο σημείο

Το Σούνιο είναι ένας οικισμός στα γεωγραφικά όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης με 1.000 περίπου μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σουνίου, του νέου αυτού προσφυγικού χωριού που δημιουργήθηκε το 1922 – 1923, κατάγονται από το χωριό Παρθένι ή Παρθενοχώρι ή τουρκιστί Κίζκαπαν της Κεσσάνης Θράκης, καθώς και από τη Μικρά Ασία και την περιοχή της Προύσας Γιαϊλατζίκ. Στο Σούνιο, αποκαλούμενο τουρκιστί «Σουνετζίκιοϊ», δηλαδή χωριό όπου υπήρχαν αρκετοί «μάστορες» που έκαναν σουνέτ = περιτομή, υπήρχαν Τούρκοι στον επάνω μαχαλά (στην πλαγιά του βουνού) πολύ πριν το 1922. Οι πρώτοι Θρακιώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή δημιούργησαν Σχολείο και Εκκλησία, η οποία αφιερώθηκε εξ αρχής στον Άγιο Αθανάσιο, πολιούχο του Παρθενοχωρίου (kizkapan). Ο ναός στη τελευταία του μορφή θεμελιώθηκε το 1955 από τον Μητροπολίτη κυρό Αντώνιο Κλαουδάτο παρουσία της Βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία επισκέφτηκε τον οικισμό και έδωσε χρήματα τόσο για την ανοικοδόμηση του όσο και για άλλες δραστηριότητες του σχολείου. Το όνομα του πολιούχου διατηρήθηκε μέχρι το 1976, όταν ο Μητροπολίτης Αντώνιος το άλλαξε και αφιέρωσε το Ναό στον Απόστολο Θωμά.

Το παρεκκλήσι της Αγ. Παρασκευής χώρος αναψυχής και ψυχικής ανάτασης

Πάνω από το Σούνιο βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο πομακοχώρι με το όνομα Κατσίκα. Ο δρόμος για την Κατσίκα ξεκινάει από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Σουνίου. Το παρεκκλήσι έχει χτιστεί σε ένα όμορφο σημείο του χωριού και με την επιμέλεια των ιερέων και των κατοίκων έχει μετατραπεί σε ένα όμορφο δασύλλιο, στο οποίο καταφεύγουν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είτε για να προσευχηθούν, είτε απλά για να απολαύσουν την ηρεμία και ομορφιά του χώρου. Πριν από περίπου μία εβδομάδα, έγινε αντιληπτό ότι αφαιρέθηκαν κάποιες παλιές εικόνες από το εσωτερικό του παρεκκλησίου. Σύμφωνα με τον ιερέα του χωριού, π. Παναγιώτη Παπάζογλου, οι εικόνες δεν έφεραν πάνω τους ασημένια ή χρυσή επένδυση, αλλά ήταν ζωγραφισμένες πάνω σε καμβά και με εμφανή τα σημάδια της πολυκαιρίας πάνω τους, διαστάσεων περίπου 80×40 εκατοστά οι δύο και 1μ.x50 εκατοστά η τρίτη. Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είχαν ιδιαίτερη ιστορική αξία, αλλά παρόλα αυτά, σύμφωνα και με την πάγια τακτική της Μητρόπολης Ξάνθης σε παρόμοιες περιπτώσεις διάρρηξης, έγινε μήνυση κατ’ αγνώστου στο Αστυνομικό Τμήμα Γενισέας, το οποίο διενεργεί έρευνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το παρεκκλήσι είναι συνεχώς ανοιχτό και ουδέποτε υπήρξε παρόμοιο περιστατικό, ενώ στο ιερό και στο αναλόγιο βρίσκονται το ευαγγέλιο και ο απόστολος με επάργυρη στάχωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη μέρα εθεάθη στον χώρο ρασοφόρος με ένα όχημα κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης, στοιχείο το οποίο διερευνά η Αστυνομία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενδοοικογενειακή βία μεταξύ στρατιωτικών

Ένα ζευγάρι στρατιωτικών από την περιοχή του Έβρου εμπλέκεται σε υπόθεση ενδοοικογενειακής…