Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η τέχνη του λόγου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Η τέχνη του λόγου στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

0
markaris

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ο Πέτρος Μάρκαρης, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών, βρέθηκε στην Ξάνθη

Ασφυκτικά γεμάτη το Σάββατο το βράδυ η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της πόλης μας. Εκεί στην αίθουσα -και γύρω απ’ αυτήν- με τα ζωγραφισμένα ταβάνια και όσοι πρόλαβαν μια θέση και οι υπομονετικά όρθιοι, σε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Πέτρο Μάρκαρη και με θέμα: «Ο συγγραφέας και οι πόλεις: Αθήνα – Βιέννη – Κωνσταντινούπολη».

Μας ταξίδεψε και πάλι ο συγγραφέας με τον άμεσο, ζεστό και γλαφυρό του λόγο, χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό της πόλης μας κομμάτια απ’ την τέχνη του λόγου και την βεβαιότητα, πως ο πολιτισμός παραμένει το πιο σίγουρο στήριγμα στα δύσκολα.

Ο Π. Μάρκαρης στους 10 καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών

Ο Μπράιαν Όλιβερ στην εφημερίδα The Observer δημοσίευσε τη λίστα με τους δέκα καλύτερους, κατά τη γνώμη του, συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει και ο «δικός μας» Πέτρος Μάρκαρης. «Η κρίση εμπνέει;» Βεβαίως, απάντησε ο συγγραφέας και ανέφερε μια στιχομυθία με γερμανό φίλο του, ο οποίος τον ρωτούσε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Πέτρος Μάρκαρης του απαντούσε «μόνον για το μυθιστόρημα η κρίση είναι ωφέλιμη, γιατί υπάρχει πλούσιο υλικό αφήγησης». Και οι υπόλοιποι εννέα εξαίρετοι συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών από τη λίστα του Obeserver, ιδού: Μανουέλ Μονταλμπάν, Χένινγκ Μάνκελ, Ζαν Κλοντ – Ιζό, Πιερ Μανιάν, Αντρέα Καμιλέρι, Τίμοθι Γουίλιαμς, Φρεντ Βάργκας, Αρναλντούρ Ιντρίντασον και οι σουηδοί Sjowall και Wahloo.

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο «Η ιστορία του Αλή Ρέτζο».

Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: το «Νυχτερινό δελτίο» (1995) και το «Άμυνα ζώνης» (1998). Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Ο Τσε αυτοκτόνησε” (2003), “Βασικός μέτοχος” (2006), «Παλιά, πολύ παλιά» (2008), «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» (2010), «Περαίωση» (2011), «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» (2012), «τίτλοι τέλους» (2014) με τη μεσολάβηση της συλλογής διηγημάτων «Αθήνα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων» (2004). Και το τελευταίο του βιβλίο “Οffshore“.

Μετά από έξι χρόνια και τέσσερα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει οριστικά. Το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει πάλι και οι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές, καλές τους συνήθειες. Κάποιοι δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται: από πού έρχονται τα λεφτά; Μια σειρά από φόνους αναγκάζουν τον Χαρίτο να ψάξει την προέλευση του χρήματος, που μπαίνει στην Ελλάδα, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα βρει τις απαντήσεις. Το «Οffshore» είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ χρήμα, αλλά καθόλου κάθαρση.

Χρύσα Μπαΐρα

https://www.facebook.com/groups/212556152495479/
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H video performance «Παραλλαγές Θανάτου» στο necubi στην Καβάλα

Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 20:00 Η DIY θεατρική ομάδα του Adverb Zine, που εξελίχθηκε σ…