Τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό των Ρομά επιθυμεί να θέσει η κυβέρνηση με την νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία – Δέσμευση για χρηματοδότηση ώριμων έργων σε δήμους και περιφέρειες
Με την υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι όλων των περιφερειών της χώρας
Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των περιφερειών όλης της χώρας με στόχο την παρουσίαση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώς Φωτίου.
Η υπουργός επεσήμανε ότι η Ειδική Γραμματεία εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά, μέσω συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Παρουσιάστηκαν οι αρμοδιότητες της νέας Ειδικής Γραμματείας, με την πιο σημαντική, όπως τονίστηκε, να είναι η έγκριση όλων των έργων – παρεμβάσεων που θα προτείνει να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε τρεις κατηγορίες η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών Ρομά
Παράλληλα, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση που εκπόνησε ήδη η Ειδική Γραμματεία και η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών/καταυλισμών Ρομά σε τρεις κατηγορίες:
1. «Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές» σε περίπου 74 καταυλισμούς.
2. «Μικτοί καταυλισμοί» με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και με τη συνύπαρξη σπιτιών και πρόχειρων καταλυμάτων σε περίπου 180 περιοχές.
3. «Γειτονιές» οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού σε περίπου 117 οικισμούς.
Το σύνολο το πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο οικισμός του Δροσερού στην Ξάνθης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους και παλαιότερους της χώρας με περίπου 7.000 κατοίκους.
Δέσμευση για χρηματοδότηση από το υπουργείο ώριμων έργων των δήμων και περιφερειών
Η υπουργός, δίνοντας προτεραιότητα στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας, δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότησή τους και με κρατικά κονδύλια, για όσες περιφέρειες και δήμους έχουν ώριμα έργα, βάσει των κριτηρίων που παρουσιάστηκαν. Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου, παρουσίασε προτάσεις για παρεμβάσεις ανά τύπο καταυλισμού/οικισμού και ανά άξονα πολιτικής (υποδομές – στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία) για την επίτευξη της σταδιακής αλλά πλήρους ένταξης του εν λόγω πληθυσμού.
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των περιφερειών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συμφώνησαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εντός του επόμενου διμήνου για την εξειδίκευση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Όπως, επίσης, τονίστηκε, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και που θα γίνουν για τους Ρομά, θα πρέπει να απαντούν στα ζητήματα κάθε περιοχής, να είναι παρεμβάσεις για τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Στην ατζέντα και η διαχείριση κοινωνικών προγραμμάτων
Με αφορμή τη συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κοινωνικών προγραμμάτων. Ζητήθηκε η δυνατότητα ένταξης πράξεων μεγαλύτερων προϋπολογισμών, με τη έγκριση και των υπουργείων, ώστε να υπάρχουν ταχύτερα νομικές δεσμεύσεις, καθώς και τη λειτουργία προγραμμάτων από κάτω προς τα πάνω και όχι οριζόντια, που θα απαντούν στις ανάγκες κάθε περιοχής
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης, εκτός της αναπληρώτριας Υπουργού Θ. Φωτίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά Αικατερίνη Γιάντσιου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτριος Καρέλλας, Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας καθώς και εκπρόσωποι των Ρομά.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ