Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η γρίπη ‘’σαρώνει’’ και οι εμβολιασμένοι σπανίζουν

Η γρίπη ‘’σαρώνει’’ και οι εμβολιασμένοι σπανίζουν

0
gripi 2017

Το 12% των επισκέψεων σε γιατρό στην χώρα μας την πρώτη εβδομάδα του 2017 εκτιμάται ότι αφορούσε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης

Χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα ακόμη το Νοσοκομείο Ξάνθης – Εμβολιασμένο όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εποχική έξαρση της γρίπης, που ειδικά φέτος ταλαιπωρεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Ηδη την πρώτη εβδομάδα του έτους, το 12% των επισκέψεων σε γιατρό ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το ίδιο διάστημα, 6,5% των ατόμων άνω των 65 ετών που επισκέφθηκαν γιατρό ήταν λόγω συμπτωμάτων γρίπης, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν μόλις 3%. Μάλιστα, η φετινή γρίπη έκανε δυναμική είσοδο ξαφνικά και με θανατηφόρες διαθέσεις, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα (από 2 έως 8 Ιανουαρίου) οδήγησε στον θάνατο από επιπλοκές επτά ανθρώπους, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή και από τις αρχές Οκτωβρίου είχε χάσει τη ζωή του από γρίπη μόνο ένας άνθρωπος.

Σε ανοδική φάση η γρίπη – Δεν είναι αργά για εμβόλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη βρίσκεται σε “ανοδική φάση” και αν αναζητήσει κανείς κάποια εξήγηση, θα πρέπει να ενοχοποιήσει μάλλον τις σκληρές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τα θανατηφόρα κρούσματα, είναι ενδεικτικό ότι από τους οκτώ νεκρούς από την επιδημία γρίπης, οι επτά έχασαν την ζωή τους μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, εκ των οποίων μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι. Και από τα οκτώ κρούσματα, τα οποία ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου με εύρος ηλικιών από 58 έως 86 έτη και μέση ηλικία 74 έτη, απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου του 2017 καταγράφηκαν, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες επιτήρησης της γρίπης, 39 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα 19 από αυτά εισήχθησαν σε ΜΕΘ την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, τονίζεται και πάλι, ότι παρ’ ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη. Με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι άνθρωποι που εμφάνισαν γρίπη ή γριπώδη συνδρομή και επισκέφθηκαν γιατρό, ο οποίος διέγνωσε γρίπη από τα κλινικά συμπτώματα (και όχι με βάση εργαστηριακά ευρήματα), εμφανίζονται αυξημένοι σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά περιστατικά του ίδιου χρονικού διαστήματος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμβολιαστούμε, έστω και τώρα, ωστόσο υπάρχει έλλειψη εμβολίων ήδη από τον Νοέμβριο.

Δεν υπήρξαν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Όπως δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, παθολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου, παρότι επισκέπτονται το νοσοκομείο και νοσηλεύονται άτομα με συμπτώματα γρίπης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, πάντως, όπως ανέφερε η ίδια, αντιμετωπίζει την έξαρση του ιού χωρίς πανικό. Όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί ενάντια στα στελέχη του ιού της γρίπης, καθώς είναι καθημερινά εκτεθειμένο πολύ περισσότερο από τον μέσο πολίτη. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κανείς εξαιτίας του ιού της γρίπης.

Είναι πιο επιθετική η γρίπη H3N2;

Την γρίπη τύπου Α την γνωρίζουμε από τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά φέτος είναι ότι το στέλεχος που επικρατεί στο 100% των μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης τύπου Α, δεν είναι το μέχρι πέρυσι πανδημικό στέλεχος Η1Ν1, αλλά το στέλεχος H3N2. Κάθε χρόνο υπάρχουν παραλλαγές του ιού της γρίπης που αρρωσταίνουν τους πληθυσμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, ο ιός μεταλλάσσεται, καθιστώντας δύσκολο για τους επιστήμονες να συγκρατήσουν την εξέλιξη του προβλήματος και ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψουν ποιο είδος γρίπης είναι αυτό που θα προσβάλλει τους περισσότερους ανθρώπους και θα έχει τα σοβαρότερα συμπτώματα. Οι επιστήμονες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη γρίπη, που συνήθως κρατά έως και 10 ημέρες, ενώ καλύπτεται από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο σε ποσοστό 50-60% και δρα περίπου τρεις εβδομάδες μετά την χορήγησή του.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…