Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Η απάντηση στην κρίση είναι η Αλληλεγγύη»

«Η απάντηση στην κρίση είναι η Αλληλεγγύη»

0
allhleggyi

Ημερίδα για την κρίση και την ανεργία από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ξάνθης

Κοινωνική εργασία και κοινοτική κοινωνική εργασία ως αντίδοτα της ανεργίας.Η ανεργία συνδέεται με την θνησιμότητα και τις αυτοκτονίες…

Οι επιπτώσεις της ανεργίας στο άτομο και στο περιβάλλον του ως απόρροια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και η διαχείρισή της μέσα από ένα φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών ήταν η θεματική της ημερίδας που διοργάνωσε ο Νεοσύστατος Σύνδεμος Κοινωνικών Λειτουργών Ξάνθης σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο. Ξάνθης. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΚΞ. Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στελιος Μωραΐτης, η κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του Συνδέσμου Στυλιανή Γιαλαμά, η ψυχολόγος του ΑΠΘ και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Μαρίνα Κατσικίδου και η κοινωνική λειτουργός Ειρήνη Κατσιλίδου.

gialamaΚοινωνική εργασία και κοινοτική κοινωνική εργασία ως αντίδοτα της ανεργίας

Μιλώντας στο «Ε» λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας η κα Γιαλαμά επεχείρησε να προσεγγίσει το ζήτημα της ανεργίας και τον αντίχτυπο που έχει στο άτομο έχοντας την εμπειρία ως κοινωνική λειτουργός. Παράλληλα ανέφερε ως μεθόδους διαχείρισης της ανεργίας την Κοινωνική εργασία και την κοινοτική εργασία : «Η ανεργία έχει δραματικές επιπτώσεις στο άτομο και το περιβάλλον του γιατί προσδιορίζει την ταυτότητα του ατόμου και όταν είναι έντονη και παρατεταμένη δημιουργεί προβλήματα.Η κοινωνική εργασία έχει τα θεωρητικά και τα πρακτικά εργαλεία της και μπορεί να συμβάλλει στο να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί τον θυμό, τον πόνο και να τον τροποποιήσει σε αλλαγή και πρωτοβουλίες. Επίσης έχουμε την κοινοτική κοινωνική εργασία όπως για παράδειγμα η εργασία στο δρόμο, όπου να προσεγγίσει άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι που τους εντοπίζει και προσπαθεί να τους στηρίξει μέσα στο περιβάλλον που ζουν».

Το ζητούμενο είναι να στηριχτεί ο άνεργος και να στηρίξει τον εαυτό του

Σε ερώτησή μας ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης ενός ατόμου που η ανεργία του έχει δημιουργήσει κατάθλιψη απάντησε πως το ζητούμενο είναι στηριχθεί το άτομο ώστε να στηρίξει τον εαυτό του: «Κάνουμε γνωριμία με το άτομο μέσα από το κοινωνικό ιστορικό και προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του ατόμου και ανάλογα με την περίπτωση παραπέμπουμε σε άλλες ειδικότητες, προσπαθούμε να στηρίξουμε το άτομο να στηρίξει τον εαυτό του».

Η ανεργία συνδέεται με την θνησιμότητα και τις αυτοκτονίες…

Η κα Γιαλαμά πρόσθεσε πως η κρίση βαθαίνει και είναι κοινωνική και όχι μόνο οικονομική κι αυτό γιατί διακυβεύονται αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: «Όσο βαθαίνει η κρίση οι επιπτώσεις γίνονται δραματικές για αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως προληπτικά προγράμματα που συμβάλλουν στην πρόληψη των αυτοκτονιών που επίσης έχουν αυξηθεί παρά πολύ.Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι η ανεργία συνδέεται με την θνησιμότητα και τις αυτοκτονίες.Μέσα από τις παρεμβάσεις μπορεί να αλλάξουν δομές και η δυναμική. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις και από την ατομική συνείδηση να περάσουμε σε συλλογική υγιή συνείδηση.Η απάντηση στην κρίση είναι η αλληλεγγύη», κατέληξε η κα Γιαλαμά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…