Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φτώχεια» στην Γειτονιά του Αη Βασίλη

«Φτώχεια» στην Γειτονιά του Αη Βασίλη

0
geitonia 1

Δεν πήγε καλά η διοργάνωση. Χωρίς Αγιοβασιλιάτικο «μποναμά» θα μείνουν φέτος τα Ιδρύματα της Ξάνθης

Τα σχολεία της Ξάνθης προτίμησαν να πάνε τα παιδιά τους στην Ονειρούπολη της Δράμας. Προβληματισμός στο Λύκειο Ελληνίδων για την πορεία του θεσμού

Χωρίς Αγιοβασιλιάτικο «μποναμά» από την Γειτονιά του Αη Βασίλη θα μείνουν φέτος τα Ιδρύματα της Ξάνθης καθώς τα έσοδα δεν φτάνουν να καλύψουν τα έξοδα της διοργάνωσης παρά την χορηγία των 3.000 ευρώ του δήμου. Πιο χαμηλές παρά ποτέ οι πωλήσεις και τα έσοδα από τις φωτογραφίες, από τα γλυκά και τα παιχνίδια στα 6 χρόνια τώρα που διοργανώνεται η Γειτονιά γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πορεία της στο μέλλον.

Δεν δούλεψε φέτος η Γειτονιά του Αη Βασίλη

Σάββατο μεσημέρι, παραμονή Πρωτοχρονιάς έκλεισε τις πύλες της η Γειτονιά του Αη Βασίλη – όπως άλλωστε ήταν γνωστό – και ως εκ τούτου εκκρεμεί η αναλυτική αποτίμηση του τι απέφερε η επί 3 εβδομάδες λειτουργία της, ωστόσο η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Ευτέρπη Στάντζιου έχει εικόνα και αυτή είναι έως και απογοητευτική. Ωστόσο η ίδια μιλώντας στο «Ε» δεν δηλώνει απογοητευμένη αλλά προβληματισμένη και εξηγεί: «Δεν είμαστε απογοητευμένοι από την επισκεψιμότητα και την διοργάνωση καθώς δεχτήκαμε πολύ θετικά σχόλια και μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο που μας έδινε συγχαρητήρια, ωστόσο παρατηρήσαμε μια μεγάλη δυσκολία του κόσμου να αγοράσει έστω ένα γλυκό, να βγάλει μια φωτογραφία. Είναι η πρώτη φορά στα 6 χρόνια που νιώσαμε έντονα αυτή την δυσκολία, τόσο σφιγμένο τον κόσμο και το αποδίδουμε στην κρίση. Ούτε τα παιχνίδια δούλεψαν. Ούτε το τρενάκι δούλεψε, ούτε ο καρουζέλ που άλλα χρόνια γινόταν το αδιαχώρητο». Η κα Στάντζιου επίσης σημείωσε πως τη διαπίστωση αυτή ότι δηλαδή είναι πολύ χαμηλές οι πωλήσεις έκαναν και οι επαγγελματίες που προμηθεύουν το Λύκειο με διάφορα είδη τα οποία και πωλούνται στα σπιτάκια και τα στέκια της Γειτονιάς και αποδίδουν έσοδα.

Είχαν απώλεια εσόδων από τα παιχνίδια

Να σημειώσουμε ότι φέτος τα παιχνίδια τα τοποθέτησε ο δήμος και αυτό επέφερε απώλειες εσόδων στη διοργάνωση την ευθύνη της οποίας έχει το Λύκειο Ελληνίδων, παρά το γεγονός ότι ο δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε να ισοφαρίσει με ενίσχυση 3.000 ευρώ. Επίσης φέτος υπήρξε και το θέμα την φορολόγησης των κερδών και το ΦΠΑ που έθεσε η Εφορία κάτι που επίσης προκάλεσε αναστάτωση ωστόσο αυτό τώρα πλέον δεν υφίσταται, όπως αναφέρει η κα Στάντζιου καθώς: «Τι να φορολογήσουν; Τις ζημιές; Αφού δεν υπάρχουν κέρδη». Επεσήμανε δε πως οι ανελαστικές δαπάνες όπως σεκιούριτι, ρεύμα κ.λ.π. παρέμειναν σταθερές και υποχώρησαν πολύ οι πωλήσεις σ όλα τα πόστα γι αυτό και η διοργάνωση κλείνει αρνητικά ή έστω στην καλύτερη περίπτωση με 100 ευρώ κέρδος!

Τα σχολεία προτίμησαν να πάνε τα παιδιά στην Ονειρούπολη της Δράμας

Συνεχίζοντας η κα Σταντζιου δεν έκρυψε την πικρία της επισημαίνοντας πως δάσκαλοι σχολείων του νομού προτίμησαν να μισθώσουν λεωφορεία για να μεταφέρον τα παιδιά στην Ονειρούπολη της Δράμας και όχι στην Γειτονιά του Αη Βασίλη της Ξάνθης, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα σχολεία στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν στήριξαν τον θεσμό: «Ήρθαν μόνο τα Ειδικά Σχολεία τα οποία και έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση από εμάς καθώς και το σχολείο της Σταυρούπολης και το 3ο δημοτικό Ξάνθης. Όλα τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες παροχές από εμάς ωστόσο όπως αναμνηστική φωτογραφία χωρίς κόστος αλλά δεν μας στήριξαν. Επέλεξαν να πάνε στην Ονειρούπολη της Δράμας όπου όλα είναι πιο ακριβά καθώς είναι πιο εμπορευματοποιημένη η διοργάνωση. Η δική μας είναι πιο ζεστή και βασίζεται στον εθελοντισμό των μελών μας», διευκρινίζει η κα Στάντζιου.

Προβληματισμός στο Λύκειο Ελληνίδων για την πορεία του θεσμού

Η φετινή μη προσοδοφόρα διοργάνωση που στερεί – όπως προαναφέρθηκε – δωρεές φιλανθρωπικού σκοπού στα Ιδρύματα του νομού προξενεί έντονο προβληματισμό για την πορεία του θεσμού στο μέλλον. Ήδη υπήρξαν φωνές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για ανάληψη της διοργάνωσης από το δήμο ωστόσο είναι κάτι που το Λύκειο Ελληνίδων δεν θέλει και όπως είχε πει σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο η κα Στάντζιου: «Είναι παιδί μας και δεν το χαρίζουμε…». Στην πράξη όμως φέτος αποδείχθηκε ότι ο θεσμός χρειάζεται στήριξη για να έχει μέλλον και ίσως μια συνδιοργάνωση με τον δήμο θα απέφερε θετικά αποτελέσματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικές τελετές από τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή σε Κουτσό και Πασχαλιά Ξάνθης Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περ…