ΣΧΟΛΙΑ 04/01/2017

0

Μείναμε με την όρεξη

Σάββατο πρωί, με το που ξύπνησε η πόλη είδε το χιόνι και χάρηκε. Κυρίως τα παιδιά. Ήταν μια ευκαιρία για χιονισμένες γιορτινές ημέρες, φυγή στο βουνό και γενικά μια νέα αίσθηση χαράς και παιχνιδιών με το χιόνι. Μόνο που η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά. Ο σχετικά μαλακός καιρός σταδιακά εξαφάνισε το χιόνι. Μάλιστα μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχαν ίχνη χιονιού στην πόλη. Έμενε το βουνό, αυτό όμως για λίγους, διότι κι εκεί ήταν σχετικά μικρή η χιονόπτωση.

Λίγο πολύ, μείναμε όλοι με την καλή διάθεση ότι θα χαρούμε το χιόνι. Ίσως αυτό γίνει αργότερα…

Γ. Δ.

Ο Καραθεοδωρής

Η απορία υπήρχε εδώ και χρόνια γιατί το Πανεπιστήμιό μας αντί του ορθού, ο Καραθεοδωρής χρησιμοποιεί το λανθασμένο και παράξενο ΄΄ο Καραθεοδωρή΄΄. Αυτή η ονομαστική χωρίς το σίγμα το τελικό, δε μου καθόταν καλά. Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν ένα ακόμη νεοελληνικό λάθος που άγνωστο ποιος το εισηγήθηκε στο Δημοκρίτειο. Και για να ενισχύσω την άποψή μου παραπέμπω στο βιβλίο του συμπολίτη μας Χρίστου Κ. Χριστοδούλου ΄΄ο Έλληνας Τούρκος΄΄, όπου στις σελίδες του εμφανίζεται αρκετές φορές το όνομα του προγόνου του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή πασά, υπουργός εξωτερικών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο εξυπνότερος διπλωμάτης ΄΄της Ευρώπης΄΄ κατά τον Αμπτούλ Χαμίτ, σουλτάνο. Καραθεοδωρής λοιπόν κι όχι παραλλαγμένο αυθαίρετα το επώνυμο του μεγάλου Μαθηματικού που αλληλογραφούσε μαζί του ο ίδιος ο Αϊνστάιν. Ο οποίος Καραθεοδωρής ήταν γνήσιος Φαναριώτης με ρίζες και από τη Θράκη. Τώρα πώς και γιατί η αφαίρεση του -ς- από το επώνυμο, ε, κι αυτό κάποιο νεοελληνικό τερτίπι είναι. Πάντως ο Καραθεοδωρής ήταν τέτοια προσωπικότητα που ο Βενιζέλος του είχε αναθέσει να δημιουργήσει από την αρχή το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, άσχετα εάν τελικά τα γεγονότα σταμάτησαν την ολοκλήρωση.

Γ. Δ.

Ευχές

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά λοιπόν κι ευχές να ’ναι ΄΄καλός ο χρόνος΄΄. Ο νέος, ο καινούριος, ο κανονικός, ο μη δίσεκτος όπως το 2016. Είναι αλήθεια πως τις ημέρες αυτές ακούστηκαν και συνεχίζονται ν΄ ακούγονται πολλές ευχές. Μεγάλη η ποικιλία τους αλλά και το εύρος αυτών. Εξάλλου όπως μου έλεγε προχθές ένας φίλος για το μεγάλο εύρος των ευχών, τις δίνω απλόχερα. Είναι καταρχάς δωρεάν και βέβαια ικανοποιεί αυτόν που τις δέχεται διότι ακούει πράγματα θετικά άσχετα εάν δύσκολα θα πραγματοποιηθούν οι ευχές αυτές.

Χρόνια καλά λοιπόν με αισιοδοξία για το 2017.

Γ. Δ.

Αυξήσεις και μειώσεις

Μαζί με τις ευχές βέβαια που δεν κοστίζουν, θα έρθει και η αμείλικτη πραγματικότητα. κι αυτή δεν είναι άλλη από τις αυξήσεις και τις μειώσεις. Αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο, τσιγάρα, αέριο, φάρμακα κι αλλού, μειώσεις μισθών για 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Από κοντά μειώσεις και για τους γιατρούς του ΕΣΥ το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι σε κρίση, τώρα θα καταστραφεί τελείως. Το 2017 κάνει ποδαρικό με το αριστερό κι όλοι αγωνιούμε για το τι θα μας φέρει, γιατί προβλέψεις δύσκολα μπορούν να γίνουν.

Γ. Δ.

Προς νέο Κέντρο;

Γίνεται λόγος τις ημέρες αυτές για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου φορέα που πολιτικά θα εκφράζει το Κέντρο. Ένας πόλος για ισχυρό κεντροαριστερό πολιτικό λόγο για πολιτική σταθερότητα και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πέντε εκδηλώσεις σε μεγάλε πόλεις της χώρας. Είναι πράγματι μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση του Κέντρου. Την πρωτοβουλία έχουν στελέχη που βρίσκονται σήμερα εκτός κομμάτων.

Εν αναμονή των όποιων εξελίξεων λοιπόν.

Γ. Δ.

Αίμα αθώων στην Τουρκία

Άσχημα, πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα στη γείτονα χώρα Τουρκία. Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, σηματοδοτεί ότι η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο παρόμοιων ενεργειών κι αυτό απ’ όλες τις απόψεις εξεταζόμενο δεν είναι θετικό. Δεκαέξι επιθέσεις σε μια χρονιά με κοντά τριακόσια θύματα δεν είναι μικρός κι αμελητέος αριθμός. Δικαιολογημένα ως εκ τούτου τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα, ο φόβος και η επιφυλακτικότητα του κόσμου. Τόσο εντός όσο και εκτός. Μάλιστα όλη αυτή η δράση των βομβιστών σε διάφορα σημεία της Τουρκίας έχει πλήξει καίρια τον τουρισμό ο οποίος πρώτος αυτός πληρώνει βαρύ οικονομικό τίμημα. Όλα αυτά τα άσχημα και τραγικά γεγονότα με την απώλεια αθώων ζωών, σίγουρα συνεγείρουν τα συναισθήματά μας για τα θύματα όσο και για την ίδια τη γειτονική χώρα με την οποία μας συνδέουν δεσμοί φιλίας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως το κακό στο σπίτι του γείτονα μπορεί να ’ρθει και στο δικό μας.

Γ. Δ.

Περασμένα…

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ξάνθη δεν θύμιζε τα παλιά χρόνια. Τότε που τα μαγκάλια παίρνανε φωτιά και ο κόσμος μαζευόταν τριγύρω με κρασιά και μουσικές σ’ όλη την πόλη. Δεν υπάρχει πια η διάθεση, ο κόσμος μαζεύτηκε, κουρασμένος και απογοητευμένος.

Λιγοστές (μηδαμινές βασικά) οι εκδηλώσεις του δήμου για να ενισχύσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Καμία έμπνευση. Καμία πρόταση.

Το ίδιο και στην τοπική αγορά μικρές ήταν οι προσδοκίες των φετινών γιορτών. Λίγα πράγματα, με προτεραιότητα στα παιδιά και το γιορτινό τραπέζι.

Εικόνα ερημιάς και στο… “event” του δήμου το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

Ας ευχηθούμε –ξανά- σε καλύτερες μέρες.

Ε.Δ.

Ετήσιος απολογισμός

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο ένας χρόνος της διακυβέρνησης της… δεύτερης φοράς Αριστερά. Ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, παρά μόνο με την ψήφιση και την εφαρμογή μνημονιακών νόμων και μέτρων.

Από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ενημερωθήκαμε, με αφορμή την πρόσφατη κόντρα με τη ΝΕ ΠΑΣΟΚ, ότι αναμένεται σύντομα απολογισμός του έργου, κοινοβουλευτικού ή και όχι μόνο.

Αναμένουμε λοιπόν.

Ε.Δ.

Αγοράκι το πρώτο μωρό του 2017 στην Ξάνθη

Στις 3 Ιανουαρίου γεννήθηκε το πρώτο παιδί του 2017 στην Ξάνθη και όπως μάθαμε από την Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου είναι ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 2.520 κιλών που γεννήθηκε με φυσιολογικό τρόπο. Οι γονείς του διαμένουν στο Δροσερό Ξάνθης. Το γεγονός ότι γεννήθηκε 3 μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου το πρώτο παιδί αποτελεί δείγμα της υπογεννητικότητας που υπάρχει στο νομό μας. Πρέπει όμως να συνυπολογιστεί ότι πλέον και οι τοκετοί προγραμματίζονται και είναι μεγάλο το ποσοστό που το κάνουν καθώς επίσης και τοκετούς με καισαρική τομή.

Ευχόμαστε να ζήσει και σε καλύτερες συνθήκες το αγοράκι του 2017!

Μ.Ξ.

Τα πρώτα αστυνομικά νέα του 2017

Ήσυχα μπήκε το 2017 στην Ξάνθη. Χωρίς κανένα τροχαίο όλο τον Δεκέμβριο και χωρίς αξιοσημείωτες αξιόποινες πράξεις πέρα από μια σύλληψη 39χρονου χρήστη ναρκωτικών που άρπαξε μια τσάντα το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου, μιας 44χρονης, η οποία μόλις είχε κάνει συναλλαγή ανάληψης χρημάτων από ΑΤΜ. Ο κλέφτης κατευθύνθηκε προς το Πούρναλικ όπου και τον εντόπισαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και τον συνέλαβαν. Πάνω του οι αστυνομικοί βρήκαν τα 500 ευρώ καθώς και διάφορα έγγραφα που περιείχε η τσάντα τα οποία και απέδωσαν στην 44χρονη καθώς και άλλα 80 ευρώ τα οποία κατάσχεσαν και τα κατέθεσαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …