Οι νέες αντιλήψεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν αντιδράσεις, αλλά επιδιώκουν και ένα ‘’ξεκαθάρισμα’’ στο τοπίο
Η πολιτική της νέας διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και οι νέες αντιλήψεις βάσει των οποίων πλέον λειτουργεί, οδήγησαν στην περικοπή κάποιων δαπανών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η δαπάνη για την ειδική αγωγή, γεγονός που έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες την αντίδραση των εμπλεκομένων ειδικοτήτων (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κ.ά.) όσο και των γονιών των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και κάποιοι γονείς προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη. Ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Ξάνθης, Δημήτρης Σταυρίδης, τους δέχθηκε στο γραφείο του, παρότι δεν παραβρέθηκαν ως επίσημος σύλλογος, αφού δεν υπάρχει κάποιο συλλογικό όργανο στην πόλη μας. Αφού συζήτησαν για το θέμα που τους απασχολεί, επέδωσαν ψήφισμα προς τον κ. Σταυρίδη, ο οποίος και το κοινοποίησε στην κεντρική διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ.
Το κείμενο του ψηφίσματος
1) Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος απόδοσης δαπάνης στους δικαιούχους της ειδικής αγωγής
2) Διαβούλευση για επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας απόδοσης δαπάνης, αφού αποσαφηνιστεί, μέχρι το τέλος του 2017, η κατανομή των κονδυλίων για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής στους εκάστοτε δικαιούχους
3) ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση, που η ΜΗ αποδοχή της αναπόφευκτα θα επιφέρει αντιπαράθεση μεταξύ θεραπευτών και οικογενειών των θεραπευόμενων, που με επιδέξιο και ύπουλο τρόπο προσπαθεί να προωθήσει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα, υπολογίζοντας ΜΟΝΟ τον προϋπολογισμό του
4) ΟΧΙ σε οποιαδήποτε σύμβαση που θέλει να εγκλωβίσει θεραπευτές και ασφαλισμένους-γονείς σε οικονομική δυσπραγία, με μόνο στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών, την οποία θα επωμιστούν θεραπευτές και γονείς.
Σεβόμενοι την επιστήμη μας, τους εαυτούς μας, τον κόπο μας, προσυπογράφουμε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Πανελλήνιων Συλλόγων μας.
Χάνουν οι θεραπευτές, όχι όμως και οι ασφαλισμένοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογική της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αφορά πολλές περιπτώσεις αμφισβητούμενων γνωματεύσεων από τις αρμόδιες επιτροπές που εδρεύουν στα κατά τόπους νοσοκομεία, αφού υπήρξαν αναφορές για παιδιά με απλά προβλήματα άρθρωσης λόγου, τα οποία χαρακτηρίζονταν ως αυτιστικά, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι 15 θεραπείες που προέβλεπε ο νόμος. Πέραν τούτου, εξετάζεται και το κατά πόσο είναι θετικό για ένα παιδί να υποβάλλεται σε 3-4 συνεδρίες την εβδομάδα, καθώς θεωρείται υπερβολικός αριθμός.
ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ