Δεν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας. Ετοιμάζουν Υπομνήματα προς το ΥΠΑΑΤ και την Κομισιόν
Επιδιώκουν την δημιουργία μιας ενιαίας Παναγροτικής Κίνησης. Μιλά στο «Ε» ο υπεύθυνος για την άτυπη Ομοσπονδία στην ΑΜ- Θ, Θ. Καλπακίδης
Διαχωρίζουν τις θέσεις τους αλλά και τις ενέργειές τους οι αγρότες της ΑΜΘ και διαφοροποιούνται ως προς την μορφή των κινητοποιήσεών τους σε σχέση με τα μπλόκα της υπόλοιπης χώρας τα οποία ξεκινούν από σήμερα την συνηθισμένη μορφή αντίδρασης και διαμαρτυρίας. Και είναι η ίδια όπως και πέρσι, κλείνοντας δηλαδή εθνικές οδούς και κομβικά σημεία, παραλύοντας την κυκλοφοριακό δίκτυο της χώρας με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δεχθεί τα αιτήματά τους που δεν είναι άλλα από την άρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού τους, δυο ζητήματα που είχαν και στην περσινή τους ατζέντα.
Σ’ άλλο μήκος κύματος οι αγρότες της ΑΜΘ
Στην ενότητα και όχι στην διάσπαση του αγροτικού κινήματος και στην δημιουργία ενός ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου που δεν θα χειραγωγείται και δεν θα κηδεμονεύεται από κανένα κόμμα αλλά θα έχει σαφή συνδικαλιστικό προσανατολισμό στοχεύουν οι αγρότες της ΑΜΘ σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Καβάλας, κ. Θέμης Καλπακίδης ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την άτυπη Ομοσπονδία που βρίσκεται σε διαδικασία σύστασης και θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 17 αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους της ΑΜΘ. Να σημειώσουμε ότι δεν συμμετέχουν σ’ αυτή δύο αγροτικοί συλλόγου της Μαρώνειας και του Έβρου οι οποίες και ενδεχομένως να προβούν σε κλείσιμο οδών.
Καλπακίδης: «Δεν θα βγούμε με τα τρακτέρ στους δρόμους»
«Εμμένουμε σ’ αυτά που αποφασίσαμε στην σύσκεψη της Ξάνθης πριν λίγες εβδομάδες. Δεν θα βγούμε με τα τρακτέρ μας στους δρόμους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και δεν επιζητούμε λύσεις αλλά ότι επιλέγουμε άλλη μορφή κινητοποιήσεων. Έχουμε αποφασίσει να στείλουμε υπομνήματα προς το ΥΠΑΑΤ και προς την Κομισιόν και να διεκδικήσουμε έτσι τα αιτήματά μας και είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Παναγροτικό κίνημα σ’ όλη την χώρα, να είμαστε όλοι οι αγρότες ενωμένοι και δυνατοί. Επιδιώκουμε την ενότητα και όχι την διχόνοια των αγροτών όπως κάνουν κάποιοι. Για το σκοπό αυτό συζητάμε και μ’ άλλους συναδέλφους και συλλόγους από την Κρήτη, την Πέλλα, τα Γιαννιτσά και έχουμε βρει υποστηριχτές σ’ αυτή μας την προσπάθεια», επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης.
Καλπακίδης: «Κάποιοι μας σαμποτάρουν γιατί δεν θέλουν να χάσουν τις ηγετικές τους θέσεις…»
Αφήνει δε ανοιχτά αιχμές για κάποιους «αγροτοπατέρες» που λειτουργούν διχαστικά στους αγρότες και μάλιστα επισημαίνει πως αυτοί ήταν που πέρσι πήγαν στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό: «Είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια επικαλούνται την ενότητα στα λόγια και στην πράξη κάνουν διάσπαση. Είναι αυτοί που παρέδωσαν τα όπλα μόλις ο Τσίπρας τους υποσχέθηκε αφορολόγητο στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις και τώρα που ακούστηκε ότι θα φορολογηθούν μέχρι 12.000 ευρώ και οι συνδεδεμένες, αντιδρούν και βγαίνουν στους δρόμους. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας… Αν δεν ενωθούμε και δεν κοιτάμε παρά το γενικό συμφέρον όλων μας και όχι αυτών τα μεμονωμένα όπως για παράδειγμα αυτών που έχουν τις ίδιες καλλιέργειες δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Αλλά είναι κάποιοι που σαμποτάρουν την προσπάθεια για ενιαία αγροτική κίνηση, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τις ηγετικές τους θέσεις» αναφέρει ο κ. Καλπακίδης
Από Δευτέρα τρακτέρ στους δρόμους, ξεκαθαρίζει ο Β. Μπούτας
«Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους» δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%». Σημαντικό αίτημα, τόνισε, είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».
Αντιδρούν οι Βούλγαροι
Στο μεταξύ ενόψει της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών της χώρας μας από σήμερα Δευτέρα με κοινή επιστολή τους προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18 Βούλγαροι ευρωβουλευτές (δηλαδή το σύνολο των αντιπροσώπων στην ΕΕ) ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν, ώστε να αποτραπεί ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά τις επικείμενες κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι έτοιμη να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί με κατάλληλο τρόπο στο ζήτημα. Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση των περσινών αποκλεισμών των μεθοριακών διαβάσεων «πάνω από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν ολόκληρες ημέρες και εβδομάδες μέσα στον χειμώνα, περιμένοντας την άρση των μπλόκων, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις». Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον νεοκλεγέντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, στην επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr