Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει και ο ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει

Ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει και ο ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει

0
zwa 2

Έχασε κι ο νομός μας ζωικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία. Περισσότερο στις ορεινές εκτροφές

Μεγάλη απώλεια σε βοοειδή σε Έβρο και Σαμοθράκη. Αποζημιώνονται μόνο τα αρνιά άνω των 7 ημερών και πάνω από 10 σε αριθμό και όλα τα βοοειδή

Απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο μετρά και ο νομός μας όπως και οι υπόλοιποι νομοί της περιφέρειας μας, ιδιαιτέρως δε ο Έβρος και η Σαμοθράκη από την κακοκαιρία. Όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Α. Λουκμακιάς, έχουν παγώσει πολλά αρνιά από το κρύο ιδιαίτερα στις εκτροφές που βρίσκονται στο βουνό. Και το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι ότι αφ’ ενός έχασαν ζωικό κεφάλαιο αφ’ ετέρου δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Παγωμένα αρνιά και χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Την διαμαρτυρία του προς τον ΕΛΓΑ εκφράζει ο κ. Λουκμακιάς επισημαίνοντας ότι είναι μόνο για να παίρνει τις εισφορές τους και δεν τους καλύπτει όταν τον έχουν ανάγκη προκειμένου να πληρώσουν το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο. Επισημαίνει δε: «Όπως μας πληροφόρησαν έγινε προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να ενεργοποιηθεί ο Κανόνας De mininis της Ε.Ε. ώστε να μας αποδοθεί και ένα προβλεπόμενο επίδομα για όσους έπαθαν ζημιές αλλά από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση. Ο ΕΛΓΑ είναι μόνο για να παίρνει τις εισφορές μας», τονίζει ο κ. Λουκμακιάς.

Ζώα καταπλακωμένα από χιόνι βρίσκουν οι κτηνίατροι του ΕΛΓΑ στην Σαμοθράκη

Το «Ε» απευθύνθηκε στον ΕΛΓΑ Θράκης και μίλησε με τον αν. Προϊστάμενο κ. Πανταζή, ο οποίος και ανέφερε πως τα παγωμένα βοοειδή αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, ωστόσο δεν αποζημιώνονται τα μικρά αρνάκια κάτω των 7 ημερών. Στην μοναδική περίπτωση που προβλέπεται αποζημίωση είναι ο νομός να έχει κηρυχθεί έκτακτης ανάγκης και τα παγωμένα αρνιά να είναι πάνω από 10. Ο κ. Πανταζής σημείωσε πως το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε εκτροφές του Έβρου και της Σαμοθράκης όπου οι κτηνίατροι βρήκαν ζώα που πέθαναν από ασφυξία καθώς τα καταπλάκωσε το χιόνι κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας.

Αποζημιώνονται μόνο τα αρνιά άνω των 7 ημερών και πάνω από 10 σε αριθμό

Ο κ. Πανταζής συνέστησε στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης και όσους έχουν χάσει ζώα: «Τους λέμε να τα τοποθετούν σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο της εκτροφής τους και να τα σκεπάζουν και όταν είναι πάνω από 10 τότε να ενημερώνουν τον κτηνίατρο του ΕΛΓΑ ώστε να κάνει καταγραφή. Διαφορετικά θα χρεωθούν με τα τέλη της εκτίμησης και δεν θα αποζημιωθούν γιατί έτσι προβλέπεται». Αναφορικά δε με τις συστάσεις που έκανε σε κτηνοτρόφους συνάδελφους του να τοποθετήσουν θέρμανση στις στάνες ώστε να μην παγώνουν τα ζώα τους ο κ. Πανταζής το βρήκε …τραβηγμένο καθώς όπως είπε: «Εδώ υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν θέρμανση, να πούμε και στους κτηνοτρόφους να βάλουν στις στάνες θέρμανση ε …είναι αρκετά τραβηγμένο!».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…