Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Άσπρη μέρα» στην Ξάνθη με τσουχτερό κρύο

«Άσπρη μέρα» στην Ξάνθη με τσουχτερό κρύο

0
xioni 2

Στην κατάψυξη και ο νομός μας– Έως -12 στα ορεινά. Έριχναν αλάτι από τις 5.30 το πρωί στον δήμο Ξάνθης. Ανοιχτοί οι Παιδικοί Σταθμοί

Ανοιχτοί οι δρόμοι σ’ όλο το οδικό δίκτυο του νομού – Κλειστά τα σχολεία χθες και σήμερα. Ακυρώθηκαν όλα τα τοπικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ

Στα λευκά ντύθηκε από χθες το βράδυ απ’ άκρου σ’ άκρο ο νομός μας αλλά και η πόλη της Ξάνθης καθώς το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη την χώρα δεν τον προσπέρασε αυτή την φορά όπως το προηγούμενο. Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε να χιονίζει και μέχρι το πρωί το έστρωσε για τα καλά παντού. Ωστόσο το φαινόμενο της χιονόπτωσης χαρακτηρίζεται ήπιο και το μόνο που δεν είναι ήπιο είναι ο παγετός.

Στην κατάψυξη και ο νομός μας– Έως -12 στα ορεινά

Στην κατάψυξη ζουν όλη την εβδομάδα οι κάτοικοι στην ορεινή περιοχή με τις χαμηλότερες να φτάνουν έως και τους -12 βαθμούς σε κάποιους οικισμούς του δήμου Μύκης, ενώ στον Λειβαδίτη της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης έχει καταμετρηθεί έως και -15 βαθμούς θερμοκρασία. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά από την Πέμπτη το θερμόμετρο δεν έχει ανέβει πάνω από το μηδέν με θερμοκρασίες κατά μέσον όρο στο -7 έως και έως -12.: « Έχουμε ρίξει περίπου 200 τόνους αλάτι και καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους προς όλους τους οικισμούς. Το χιόνι δεν είναι πολύ αλλά το έχει παγώσει και αυτό δημιουργεί πολλές παγίδες για τους οδηγούς λόγω της ολισθηρότητας στους δρόμους. Γι αυτό και επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες και καλό είναι οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις πιο αναγκαίες», επισημαίνει ο κ. Καπζά, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κομμάτι του δρόμου Ξάνθης Εχίνου που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας παραμένει κλειστό.

Έριχναν αλάτι από τις 5.30 το πρωί – Ανοιχτοί οι Παιδικοί του δήμου Ξάνθης

Ο ολικός παγετός είναι αυτό που ανησυχεί και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, ο οποίος όπως αναφέρει στο «Ε», τόσο ο ίδιος όσο και σύσσωμος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας του δήμου είναι στο πόδι από τις 5.30 το πρωί της Δευτέρας οπότε κι άρχισε η χιονόπτωση. Όπως σημείωσε ο κ. Ταρενίδης μία αλατιέρα έριχνε αλάτι μέσα στην πόλη και η άλλη κατευθύνθηκε στην Σταυρούπολη. Επίσης επιστρατεύτηκαν 5 αγροτικά οχήματα του δήμου ρίχνοντας αλάτι στην Π. Πόλη και σε άλλες οδούς της πόλης, Έτσι περίπου στις 11.30 το πρωί όλες οι κεντρικές οδοί ήταν ανοιχτές στην πόλη καθώς επίσης και η πρόσβαση προς το νοσοκομείο και στα Κιμμέρια. Ο κ. Ταρενίδης σημείωσε πως δεν έχουν διαπιστωθεί καταστροφές στο δίκτυο του νερού αλλά ούτε και του ηλεκτροφωτισμού. Εφιστά δε τους πεζούς και τους οδηγούς ιδιαίτερα δικύκλων να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω του παγετού. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Ταρενίδης οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου παραμένουν ανοιχτοί για να εξυπηρετηθούν οι γονείς των παιδιών που δουλεύουν. Να σημειώσουμε επίσης – σύμφωνα με ενημέρωση μας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης – εκτός από δυο περιστατικά με αναφλέξεις καμινάδων σε τζάκια δεν δέχτηκαν κλήσεις για άλλα περιστατικά.

Ανοιχτοί οι δρόμοι σ’ όλο το οδικό δίκτυο του νομού – Κλειστά τα σχολεία χθες και σήμερα

Από νωρίς στους δρόμους και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης με απόφαση του οποίου που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες του νομού χθες και σήμερα. Περίπου στις 12 το μεσημέρι όπως μας ανέφερε εκχιονιστικό μηχάνημα της περιφέρειας άνοιξε τους δρόμους Ξάνθη – Λάγος και Ξάνθη – Άβδηρα καθώς και Θαλασσιά – Εράσμιο και Εξοχής. Τόνισε δε πως δύο αλατιέρες της περιφέρειας βρίσκονται στα ορεινά και ότι είναι ανοιχτό το οδικό δίκτυο Ξάνθη- Εχίνος και Ξάνθης – Σταυρούπολης ωστόσο η μετακίνηση γίνεται με αλυσίδες λόγω του παγετού. Τέλος να σημειώσουμε πως το ΚΤΕΛ Ξάνθης ακύρωσε όλα τα τοπικά δρομολόγια αλλά εκτελούνται κανονικά τα υπεραστικά προς Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με αεροσκάφη της AEGEAN φτάνει σήμερα το Άγιο Φως στη Θράκη

Θα φτάσει λίγο μετά τις 21.00   Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσ…