Στάση εργασίας δημοτικών υπαλλήλων. Πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και συνάντηση με Γεροβασίλη
Υπέρ της μονιμοποίησης των 8μηνιτών και με διαδικασίες ΑΣΕΠ, όχι μόνιμων και των 2μηνιτών τάσσεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης
Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί της Τετάρτης έως τις 3 μ.μ. πραγματοποίησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι της Ξάνθης μόνιμοι και συμβασιούχοι, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Την ίδια στιγμή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είχε συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών κα Όλγα Γεροβασίλη θέτοντας επί τάπητος το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
Στάση εργασίας δημοτικών υπαλλήλων στην Ξάνθη
Σ’ αυτή συμμετείχαν οι εργαζόμενοι μέλη του Συνδέσμου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κυρίως από τον χώρο της Καθαριότητας που έχουν και το θέμα των συμβασιούχων. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος στο δήμο Ξάνθης υπάρχουν 29 συμβασιούχοι.
Υπέρ της μονιμοποίησης των 8μηνιτών και με διαδικασίες ΑΣΕΠ
Η θέση του Συνδέσμου απέναντι στο θέμα των συμβασιούχων που αποτελεί και το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕ – ΟΤΑ είναι: «Είμαστε υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που έχουν εργαστεί δύο τουλάχιστον φορές με 8μηνες συμβάσεις και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, όχι όμως και στους εργαζόμενους με συμβάσεις 2 μηνών καθώς αυτοί αποτελούν επιλογή των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Ζητάμε επίσης υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων που μπλόκαρε το Ελεγκτικό συνέδριο καθώς με νόμο δόθηκαν παρατάσεις στις συμβάσεις τους», σημειώνει ο κ. Γαναλόπουλος.
Κυβερνητική βούληση η μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Αναφορικά με το θέμα των μονιμοποιήσεων ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης εξέφρασε σε δηλώσεις του τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξομοιώνει τα δικαιώματα των αορίστου χρόνου με αυτά των συμβασιούχων, στο ελληνικό Δημόσιο, εξέφρασε «Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Κομβικό σημείο είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και στους ορισμένου χρόνου. Είναι προφανές αυτό», λέει χαρακτηριστικά. Τονίζει δε ότι με το νόμο για την κινητικότητα στην ουσία λύνεται το πρόβλημα της διαφοροποίησης που υπήρχε στο Δημόσιο μεταξύ των μόνιμων και των περίπου 45-50.000 εργαζόμενων αορίστου χρόνου και οδηγούμαστε σε δύο σχέσεις εργασίας, των αορίστου χρόνου που καλύπτουν οργανική θέση και των συμβασιούχων που στόχος είναι να μειωθούν.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr