Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι γνωρίζετε για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

Τι γνωρίζετε για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες;

0
kyriakou dialeksi17

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ, Γεώργιος Κυριακού, παρουσίασε στην Ακαδημία δια βίου μάθησης της ΠΑΜ-Θ τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να λάβουμε

Μαγνητικοί τομογράφοι, κινητά τηλέφωνα, πιστολάκια μαλλιών, ξυριστικές μηχανές κρύβουν εκπλήξεις

Ξεκίνησε, ως γνωστόν, στις αρχές Δεκεμβρίου το πρόγραμμα της νέας Ακαδημίας – Δομής δια βίου μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Με 25 εγγεγραμμένους εκπαιδευόμενους μέχρι στιγμής και θέμα «η ενέργεια στη ζωή μας», η σειρά των 14 διαλέξεων στην Ξάνθη θα διαρκέσει έως και τον Απρίλιο του 2017. Αποτελεί μια πρωτότυπη πρωτοβουλία και ευκαιρία που δίνεται σε όλους τους πολίτες, ώστε να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ακαδημαϊκές γνώσεις σε εκλαϊκευμένη και κατανοητή μορφή. Το ποιοτικό επίπεδο των διαλέξεων είναι υψηλό, καθώς θα πραγματοποιηθούν από καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Κύριος σκοπός του εγχειρήματος είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, με ποικίλα θέματα που αφορούν τον καθένα. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, το εγχείρημα πετυχαίνει τον σκοπό του. Και το διαπιστώσαμε αυτό στην πρόσφατη διάλεξη του καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ, Γεώργιου Κυριακού, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης.

Έκθεση ανθρώπων σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες: μέτρα προστασίας

Η παρουσίαση του κ. Κυριακού αφορούσε ένα θέμα που απασχολεί πολλούς συνανθρώπους μας, με τις πληροφορίες να συγχέονται και τα σενάρια να οδηγούν ακόμη και σε μαζικές αντιδράσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε πριν λίγο καιρό με την κεραία κινητής τηλεφωνίας στα Άβδηρα. Ένα από τα θέματα που ξεκαθάρισε ο κ. Κυριακού ήταν πως τα 300 μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την απόσταση από κατοικημένες περιοχές και σχολεία είναι… βλακεία. «Το είπε κάποιος ‘’φωστήρας’’ και από τότε το υιοθετούν όλοι. Είναι εντελώς αυθαίρετο, αλλά δεν έχει και λογική. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από ακτινοβολίες, θα πρέπει να απαγορεύσουμε τα κινητά στο σχολείο. Όσο πιο μακριά βάζουμε την κεραία, τόσο πιο δυνατά ακτινοβολεί, προσπαθώντας να ‘’πιάσει’’ πιο δυνατό σήμα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ξεκαθάρισε, βέβαια: «Το κινητό είναι εργαλείο. Δεν έχει νόημα να το απαγορεύσουμε στα παιδιά, πρέπει όμως να τους μάθουμε να προστατεύονται και να μην το μετατρέπουν σε παιχνιδομηχανή, περνώντας ώρες μ’ αυτό στα χέρια τους, γιατί αναπτύσσεται το νευρικό τους σύστημα και είναι πιο ευάλωτα». Σε ερωτήσεις των παρισταμένων για τον πιο ανώδυνο τρόπο χρήσης του κινητού, ο κ. Κυριακού ανέφερε πως αν το κινητό βρίσκεται σε απόσταση 10 εκατοστών από το σώμα, η ακτινοβολία είναι αμελητέα. Το κύριο πρόβλημα είναι η απόσταση, αφού το κινητό ‘’κολλάει’’ ουσιαστικά πάνω μας. Αυτό γίνεται ακόμα και στην περίπτωση των ακουστικών hands free, με καλώδιο δηλαδή, αφού μπορεί να μην το κρατάμε στο κεφάλι μας, το έχουμε όμως συνήθως κάπου πάνω στο σώμα μας και πάλι. Ως λιγότερο επιβλαβή τρόπο προέκρινε την χρήση του Bluetooth, αφού η ακτινοβολία περιορίζεται στο 1/10.

Καθόλου αθώα η ηλεκτρική κουβέρτα και το… πιστολάκι μαλλιών

tzixant metrisiΈνα άλλο θέμα που έθιξε ο ίδιος, ήταν αυτό της ιονίζουσας ακτινοβολίας από ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Όπως είπε, είναι γνωστό πως τρεις ακτινογραφίες ισούνται με μία αξονική και μάλιστα πρόκειται για ακτινοβολίες που λειτουργούν προσθετικά στον οργανισμό και δεν αποβάλλονται εύκολα. Καθόλου αθώα όμως δεν είναι και η μαγνητική τομογραφία, όπως πολλοί νομίζουν. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από το όριο. Είναι ένα ‘’αναγκαίο κακό’’ όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, τα προηγούμενα χρόνια όμως είχε σημειωθεί μια υπερβολική χρήση της χωρίς ιδιαίτερο λόγο. «Και τον οργανισμό τους επιβάρυναν και τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακού. Και αν για τις αξονικές τομογραφίες και τα κινητά τηλέφωνα είμαστε οι περισσότεροι λίγο έως πολύ ενημερωμένοι, υπάρχουν κάποιες συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, οι οποίες δεν είναι όσο ‘’αθώες’’ φανταζόμαστε. Σε πίνακα που παρουσιάστηκε με μετρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, αποδείχθηκε ότι οι πιο επιβλαβείς για τον οργανισμό, λόγω των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται, είναι η ξυριστική μηχανή, το πιστολάκι μαλλιών (σεσουάρ) και η ηλεκτρική κουβέρτα. Το πρόβλημα με την πρώτη και την τελευταία είναι ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, ενώ το πιστολάκι, που εκπέμπει 10 φορές πάνω από το ασφαλές όριο, μπορεί να κρατιέται σε απόσταση 10 εκατοστών. Άλλη συσκευή που μπορεί να γίνει επικίνδυνη είναι ο φούρνος μικροκυμάτων: «Όταν είστε 10 εκατοστά μακριά, δεν υπάρχει φόβος. Όταν όμως σκύβετε στο πορτάκι για να δείτε αν είναι έτοιμο αυτό που βάλατε, εκεί έχουμε κίνδυνο για τα μάτια», τόνισε ο καθηγητής.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…