ΣΧΟΛΙΑ 21/12/2016

0
vasiloudis fanourakis

Περί του Δροσερού

Θετική ανταπόκριση είχε το σχόλιό μας και η πρόταση να γίνει το Δροσερό Κοινότητα και να έχει τη δική της αυτόνομη πορεία εντός του νομού Ξάνθης.

Συμπολίτες μας τηλεφώνησαν και εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο της ιδέας που απεγκλωβίζει το δήμο Ξάνθης από ένα μεγάλο βαρίδιο, ενώ δίνει προοπτικές αυτόνομης πορείας του Δροσερού. Βέβαια την όλη διαδικασία για τον ορισμό ως Κοινότητας του οικισμού, θα πρέπει ν’ αναλάβει κάποιος υπεύθυνα. Ή ο ίδιος ο δήμος Ξάνθης ή κάποια άτομα από το Δροσερό. Στο χέρι τους είναι ν’ αποδείξουν εάν όντως ενδιαφέρονται πραγματικά να γίνει η αλλαγή αυτή.

-Ο χρόνος θα δείξει λοιπόν

Γ.Δ.

Στον προθάλαμο και οι νέοι φόροι

Και ενώ η αγορά κινείται ήδη καθοδικά, έντονο προβληματισμό προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο το γεγονός ότι έρχονται νέοι φόροι από το 2017 που θα προκαλέσουν αυξήσεις και θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση. Το νέο κύμα φόρων που αναμένεται να χτυπήσει τις τσέπες των καταναλωτών από την 1η Ιανουαρίου αφορά αυξήσεις στα καύσιμα και συγκεκριμένα στη βενζίνη, η οποία θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 λεπτά, ενώ το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο από τα 0,33 στα 0,41 λεπτά και το υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο από 0,33 στα 0,43.

Ακριβότερα θα γίνουν και τα τσιγάρα, αλλά και ο καφές με τον φόρο στα πρώτα να φέρνει αυξήσεις ακόμα και 20%, ενώ στον καφέ η αύξηση εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές κατά 25%. Συγκεκριμένα αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστές 4 ευρώ στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Γ.Δ.

Το μαγκάλι και ο νόμος

Δεν θα ξεχάσω τις ευθύνες που απέδιδαν οι Συριζαίοι στην τότε κυβέρνηση για τα παιδιά που πέθαιναν από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού. Αναλογικά πόσες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που ψήφισαν το νόμο που άφησε ελεύθερο τον βιαστή και δολοφόνο της φοιτήτριας στη Γερμανία;

Γ.Δ.

Οι σκελετοί στη ντουλάπα

Αν το πολιτικό σύστημα δεν έκρυβε τόσους σκελετούς στη ντουλάπα του, στον αφορισμό «Φταίει ο Σόιμπλε που κόβονται οι συντάξεις» θα είχε επαρκή απάντηση. Θα έλεγε φταίει ο συνταξιούχος της ΔΕΗ, του ΟΣΕ του ΟΤΕ που έπαιρνε μέχρι χθες 2,5 χιλιάρικα σύνταξη. Φταίνε τα αδιανόητα εφάπαξ. Φταίνε οι συνταξιούχες άγαμες κόρες, φταίνε οι συνταξιούχοι από τα 40, φταίνε οι επίορκοι ΔΥ, φταίνε αυτοί που φύλαγαν τη Μελίνα Μερκούρη 20 χρόνια μετά το θάνατό της. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ. Φταίει το πολιτικό σύστημα που εκκόλαψε μια γενιά σε βάρος των επομένων. Ο Τσίπρας παρατείνει απλώς το μαρτύριο.

Ι.Κ.

Οι άρχοντες των δρόμων

Από αυτή εδώ τη στήλη πλείστες όσες φορές έχουμε ταχθεί υπέρ της προστασίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων. Άλλες τόσες έχουμε κάνει αναφορές και ρεπορτάζ στο μείζον πρόβλημα των αδέσποτων, στις ευθύνες των αρχών και τις ευθύνες των ίδιων των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταγράψει και την εικόνα του «ανεξέλεγκτου» που επικρατεί και δημιουργεί ανησυχία και όχι άδικα.

Μάλιστα, προβληματισμό, αλλά και φόβο δημιουργούν οι κατά τόπους επιθέσεις από αδέσποτα, που τις περισσότερες φορές δεν καταγράφονται, καθώς οι πολίτες επιλέγουν αντί να πάνε και να περιμένουν στο Νοσοκομείο, που μπορεί και να τους στείλει να αγοράσουν το εμβόλιο, να πάνε σε κάποιο φαρμακοποιό για να αντιμετωπιστεί έτσι κάποιο ελαφρύ τραύμα.

Μόνο πρόσφατα, εμείς γίναμε γνώστες δύο περιστατικών. Στην πρώτη, την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα, αδέσποτο σκυλί στη συμβολή των οδών Ανατολικής Θράκης και Χατζησταύρου επιτέθηκε σε 40χρονο και στην άλλη την Κυριακή το απόγευμα στη γωνία 40 Εκκλησιών και Α. Δημητρίου άλλο σκυλί επιτέθηκε σε γυναίκα περίπου 50 ετών.

Η ανασφάλεια που προκαλείται στους πολίτες που κυκλοφορούν πεζοί είναι εύλογη, καθώς όλοι έχουμε εντοπίσει σημεία της πόλης που γίνονται «στέκια» για τα αδέσποτα σκυλιά.

Και κανείς δε θέλει να αναπτύσσει τέτοιες φοβίες. Αυτό θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποτρέψουμε με αποτελεσματικότερες και πιο εκτεταμένες ενέργειες στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων.

Ε.Δ.

Μέσα η Σαμοθράκη, έξω η Θάσος

Δέκα ώρες αγωνίας έζησε ο δήμος Σαμοθράκης, όπως περιγράφει ο δήμαρχος, από το μεσημέρι της 19ης Δεκεμβρίου, αφότου ζήτησαν τη γνωστοποίηση της εισήγηση της τροπολογίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί η Σαμοθράκη. Με συντονισμό ενεργειών από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών του Έβρου και του προέδρου του ΟΕΕ Θράκης, τελικά εντάχθηκε και το ακριτικό μας νησί στις περιοχές, όπου θα ισχύσει ο μειωμένος ΦΠΑ.

Αντίθετα, οι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας, με κοινή ανακοίνωση, ενημερώνουν ότι παραδρομής, με προηγούμενο Δελτίο Τύπου ανακοίνωσαν την ένταξη της Θάσου στη μείωση κατά 30% του ΦΠΑ, διευκρινίζοντας ότι η μείωση αφορά μόνο τα νησιά που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, δηλαδή τη Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου και Καρπάθου).

Ε.Δ.

Επέμενε και πέτυχε…

Καλά τα νέα για τον ΣΔΑΝ και τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου που διαχειρίζεται τα απορρίματα του νομού μας. Παρά το γεγονός ότι δεν εισακούστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο η πρότασή του να συμπεριληφθεί στο ΠΕΣΔΑ γιατί αυτό τελικά θα καθυστερούσε την έγκριση του από το υπουργείο και θα κινδύνευε με πρόστιμα η ΑΜΘ, ωστόσο κατάφερε να διασφαλίσει την λειτουργία του Συνδέσμου που βρισκόταν στο «αέρα». Κι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια προσωπική επιτυχία του κ. Δημαρχόπουλου που είχε βέβαια την στήριξη όλων των δημάρχων του νομού. Μια επιτυχία που την είχε ανάγκη ο δήμαρχος Ξάνθης στην δεδομένη στιγμή που βάλλεται από ομαδικά πυρά για την αποτυχία της πρότασης του δήμου στο ΒΑΑ.

Μ.Ξ.

Ακόμη μια νύχτα τρόμου…

Νύχτα τρόμου για το Βερολίνο, νύχτα τρόμου για την Ευρώπη. Χτύπησαν την καρδιά της Ευρώπης βάφοντας με αίμα αθώων περαστικών την γιορτινή χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσας της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή μια εν ψυχρώ και on camera δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία κατά την διάρκεια εγκαινίων μια έκθεσης. Οι θεατές είδαν τον άτυχο πρέσβη να ξεψυχά μπρος τα μάτια τους. Ο κύκλος της βίας είναι ατέρμονος και ο εθισμός σ’ αυτή πολύ επικίνδυνος. Και υπάρχει αυτός ο εθισμός… τον έχουν επιβάλλει τα μίντια…

ως μέρος της ζωής μας με τον μανδύα της ενημέρωσης προσπερνώντας σκόπιμα βεβαίως γεγονός ότι ο εθισμός αυτός αναπαράγει την βία.

Το μέλλον προβλέπεται πολύ σκοτεινό για όλο τον κόσμο…

Μ.Ξ.

Τελευταίοι μετ’ επαίνου

«Εκτός εαυτού» ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ηλίας Βασιλούδης στην χθεσινή Οικονομική Επιτροπή. Όταν συζητήθηκε το θέμα του σχεδίου δράσης του δήμου Ξάνθης για το 2017, δεν άντεξε και έβγαλε την πικρία του για όλες τις πρόσφατες αποτυχίες της δημοτικής αρχής. Ζήτησε συγγνώμη για το ύφος του, αλλά όπως είπε «έχω φτάσει ως εδώ», κάνοντας χαρακτηριστική κίνηση. Με αφορμή την πρόσφατη παταγώδη αποτυχία του δήμου στο ανταγωνιστικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και την απώλεια 8,6 εκατ. ευρώ, ο κ. Βασιλούδης απαρίθμησε αρκετές ελλείψεις και αποτυχίες του δήμου, όπως το Leader και τις περιπέτειες με τον ΣΔΑΝ. «Τα σκουπίδια είναι χρήματα κι εμείς θα χάσουμε το πλεονέκτημα που έχουμε με τον ΣΔΑΝ. Η Δημοτική Αγορά παραπαίει και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Το κεντρικό κτήριο του δήμου στην πλατεία, όπου στεγάζεται το Υποθηκοφυλακείο μένει αναξιοποίητο και τόσα άλλα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, έχει κάνει και ο ίδιος προτάσεις με πόνο για την πόλη και με δημιουργική διάθεση, όχι απλά για να αντιπολιτευτεί την δημοτική αρχή, αλλά «δεν ακούτε και δεν δέχεστε κάτι που είναι λογικό αν δεν το έχετε σκεφτεί εσείς», είπε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Παπαδόπουλο. Ο Μανώλης Φανουράκης, από την άλλη, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο, εφόσον οι υπηρεσίες αδυνατούν, να αναλάβει το ζήτημα του ΒΑΑ ένας εξωτερικός συνεργάτης: «Όσα χρήματα και αν μας ζητούσε, θα άξιζαν. Τώρα χάσαμε 8,6 εκατ.», είπε ο ίδιος, ενώ ο κ. Βασιλούδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης: «Αυτοί έκαναν 80 συσκέψεις και πήγαν στην Αθήνα 25 φορές. Εμείς κάναμε μόνο δύο συσκέψεις».

Χ.Δ.

Κολυμβητήριο Ξάνθης: όνειρο απατηλό;

Το θέμα του Κολυμβητηρίου Ξάνθης μοιάζει κάτι αντίστοιχο με το θρυλικό Γιοφύρι της Άρτας για την πόλη μας. Στην χθεσινή Οικονομική υπήρξε μια αναφορά για την έγκριση δαπάνης αναφορικά με το Κολυμβητήριο. Αφορούσε την μελέτη πυρόσβεσης, προκειμένου να δοθεί η άδεια από την Πυροσβεστική και να προχωρήσει η μελέτη του κτηρίου. Όπως είπε ο κ. Βασιλούδης, έχουν ξοδευτεί ήδη τόσα χρήματα για το Κολυμβητήριο, χωρίς να γίνει κάτι χειροπιαστό. Μας ανέφερε, μάλιστα, ότι μετά από έρευνα που έκανε και την οποία θα παρουσιάσει, πισίνα 25 μέτρων μπορεί να παραδοθεί από κατασκευαστή έναντι του ποσού των 300.000 ευρώ με ΦΠΑ. Και φαίνεται ότι δικαιώνεται σ’ αυτό που είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν, ότι θα κόστιζε λιγότερα χρήματα μια νέα πισίνα, από την επιδιόρθωση της υπάρχουσας, που είναι σε κακό χάλι.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…