Στοιχηματίζουν
Το διάγγελμα Τσίπρα όπως ήταν αναμενόμενο, άναψε τις πολιτικές συζητήσεις στα καφενεία και τις καφετέριες της χώρας. Κι όλοι βέβαια συζητούν εάν αυτό αποτελεί προάγγελο προς σύντομες εκλογές. Λογικό ως εκ τούτου κάποιοι να στοιχηματίζουν πως ο Μάρτιος του 2017 θα είναι εκλογικός μήνας. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι εκλογές θα έρθουν μεν αλλά λίγο αργότερα, πάντα μέσα στο 2017.
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ΣύριζαΝελ βρίσκεται αρκετά στριμωγμένη οικονομικά κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των απαιτήσεων της Τρόικας που είναι ιδιαίτερα δύσκολες να τις δεχτεί ο Τσίπρας. Ήδη δημοσκοπικά ο Σύριζα βρίσκεται αρκετά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία κι αυτή η διψήφια διαφορά δύσκολα έως απίθανα μπορεί να βελτιωθεί.
Άρα ….
Γ. Δ.
Καλοδεχούμενος ο Στ. Θεοδωράκης
Σήμερα η Ξάνθη φιλοξενεί τον Σταύρο Θεοδωράκη, έναν νέο και σε ηλικία, πολιτικό αρχηγό. Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρίσκεται στην Ξάνθη, έχοντας κατά νου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο κ. Θεοδωράκης έχει ξανάρθει και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, γνωρίζει νόμιμες και μη διαδρομές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Και είναι πολιτικός που τολμάει να λέει αλήθειες χωρίς να χτυπάει πλάτες και να χαϊδεύει αφτιά. Γι’ αυτό κα περιμένουμε από αυτόν να δείξει ακριβώς ΄΄το κάτι άλλο΄΄, το διαφορετικό στις εδώ προσεγγίσεις και επαφές του, να ξεπεράσει δηλαδή τα γνωστά και αναμενόμενα και να δει όλα όσα συμβαίνουν εδώ, γύρω μας, από νέους ανθρώπους, πράγματα που απαιτούν νέες ιδέες, εδώ και πέρα από τον κρατισμό. Και η περιοχή μας έχει τέτοια θετικά παραδείγματα τα οποία η πολιτική πρέπει να αναδεικνύει και στηρίζει θετικά.
Κομιστής τέτοιων ιδεών και ενεργειών εκτιμούμε ότι θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Κατά τα λοιπά, τον καλωσορίζουμε στον τόπο μας.
Γ. Δ.
Αλήθειες
Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι. Κι αυτό απαιτεί να λεχθούν τα πράγματα, τα οικονομικά, με το όνομά τους. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Αν πιστεύουν οι δανειστές ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει και μετά το 2018, δηλαδή το 2019, το 2020, 2021, το 2022 κοκ., να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει, οι αγορές θα το πετάξουν στα σκουπίδια και πολύ σύντομα η χώρα, πάρα τα τρία μνημόνια και τις θυσίες εφτά χρόνων θα ΄΄σκάσει΄΄.
Το κυριότερο όμως είναι ότι την θέση αυτή υποστηρίζουν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γ. Δ.
Κάνουν τον σταυρό τους στο Κουτσό να μην βρέξει… και πλημμυρίσουν
Για άλλον ένα χειμώνα χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση βρίσκεται το Κουτσό και οι κάτοικοί του κάνουν τον σταυρό τους να μην πιάσουν πολλές βροχές και πλημμυρίσουν και πάλι. Ήδη από την προηγούμενη διοίκηση Γιαννακίδη δόθηκε ένα κονδύλι 250.000 ευρώ για να γίνει η μελέτη του αντιπλημμυρικού και τόσα χρόνια μετά είναι ακόμη στην …μελέτη. Μια μελέτη που έχει κάνει ο δήμος Αβδήρων για δεύτερη φορά (την πρώτη του την γύρισαν πίσω οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης γιατί την βρήκαν ελλιπή ) και τώρα το έργο το έβγαλε 450.000 ευρώ γιατί είναι πιο ολοκληρωμένη. ¨Όμως προκύπτουν δύο προβλήματα. Αφ’ ενός η Π.Ε. πρέπει να διαθέσει άλλα 200.000 ευρώ και αφ’ ετέρου πρέπει να ολοκληρωθεί ο αναδασμός στο αγρόκτημα του Κουτσού κι αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.
Έτσι έχουν τα πράγματα με το Κουτσό και ο Θεός να βάλει του χέρι του…
Μ.Ξ.
Λεφτά στους δήμους για τα αδέσποτα
Ευκαιρία να διαχειριστούν το θέμα των αδέσποτων έχουν οι δήμοι για να δημιουργήσουν καταφύγια ή κυνοκομεία. Υπογράφηκε ήδη η σχετική ΚΥΑ
με την οποία προσδιορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης και σίτισης των ζώων αυτών για το έτος 2016. Με την ΚΥΑ πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι 600.000 ευρώ να διατεθούν στους φορείς (Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων) με σκοπό την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip), την καταγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ, την κτηνιατρική εξέταση, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη διατροφή, την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων και συντροφιάς.
Ας ελπίσουμε να επωφεληθούν οι δήμοι μας και κυρίως ο δήμος Ξάνθης που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα και να μη χάσει αυτή την ευκαιρία (γιατί πολλές έχει ήδη χάσει)
Μ.Ξ.
Μήπως δεν θέλουν να γυρίσουν τελικά;
Μετά τις δεκαετίες του ’50 και’60 οι μεταναστευτικές ροές της χώρας μας προς την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία ήταν τεράστιες. Πρωτοφανής μετακίνηση εργατικού δυναμικού στις τεράστιες και πολλές βιομηχανικές μονάδες, με τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες να έχουν κάποιον που εργαζόταν στο εξωτερικό. Ο νόστος, η επιθυμία της πατρίδας πάντα παρούσα, με τραγούδια και χορούς να αποτελούν χώρους και τρόπους έκφρασης αυτού του πόθου. Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση που κοντεύει σε λίγο δεκαετία στην χώρα μας, η μετανάστευση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή την φορά όχι τόσο με την φυγή εργατικού δυναμικού, αφού η Ευρώπη έχει γεμίσει ανειδίκευτους εργάτες. Νέοι σε ηλικία, με σπουδές και δυνατή μόρφωση, φεύγουν για μια καλύτερη τύχη. Χώρες πιο κρύες, με λιγότερη ηλιοφάνεια από αυτήν της Ελλάδας, χωρίς τον χαρακτήρα ‘’έξω καρδιά’’ και ‘’ρετσίνα Κουρτάκη κάθε μέρα γιορτή’’. Όλοι θέλουν να έρθουν στην χώρα μας και αυτοί που έφυγαν από κοντά μας, πάντα νοσταλγούν να γυρίσουν. Είναι όντως έτσι ή βαυκαλιζόμαστε για να μην παραδεχτούμε το χάλι μας; Πρόσφατη επίσκεψη γνωστού σε γερμανική πόλη ανέτρεψε αυτό που θεωρούσε ως βέβαιο. Είδε τόσο τους ίδιους τους Γερμανούς να διασκεδάζουν, αλλά και τους Έλληνες που πριν 2-3 χρόνια πήγαν εκεί να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την ποιότητα ζωής. «Όταν υπάρχουν πόλεις με μηδενική εγκληματικότητα, όταν όλα δουλεύουν ρολόι, εξασφαλίζεις τα προς το ζην, γιατί να μην είσαι ευδιάθετος και χαμογελαστός;», αναρωτήθηκε ο φίλος, που δεν συνάντησε κανέναν να θέλει να επιστρέψει. Τουλάχιστον όχι σε αυτήν την πατρίδα του 2016.
Χ.Δ.
Νηπιαγωγεία χωρίς χαρτί για ζωγραφική
Όλοι θυμούνται τα σχολικά χρόνια με νοσταλγία, ιδίως αυτά του νηπιαγωγείου, όπου ήμασταν αμέριμνοι, με μόνη σκέψη τι και πόσο θα παίξουμε και τι θα φάμε. Μεταβαίνοντας στο Νηπιαγωγείο ‘’Ζαλάχα’’ είδαμε τα παιδιά να είναι και πάλι αμέριμνα, να παίζουν χωρίς έγνοιες. Οι νηπιαγωγοί όμως δεν είναι τόσο αμέριμνοι όσο ήταν κάποτε. Έλλειψη στα απαραίτητα για ένα νηπιαγωγείο, γραφική ύλη και χαρτιά για τις χειροτεχνίες και ζωγραφιές των μικρών παιδιών. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στην αρχή της χρονιάς τα παιδιά τους με ένα πακέτο κόλλες Α4, οι οποίες δεν επαρκούν. «Υπάρχουν παιδιά με έφεση στην ζωγραφική, που πραγματικά το απολαμβάνουν. Δεν μπορούμε όμως να τους δώσουμε περισσότερες από μία κόλλα χαρτί την μέρα», μας λέει νηπιαγωγός. Ποιος νοιάζεται τώρα για μια κόλλα χαρτί, θα πει κανείς, όταν γίνεται αγώνας για να εξασφαλιστούν τα βασικά για την ασφαλή φύλαξη και παραμονή των παιδιών. Στέγες που στάζουν και τοίχοι που ‘’ξεφλουδίζουν’’ επισκευάστηκαν μετά από καιρό. Μια εικόνα τραγική, και η δωρεά της ελληνικής κοινότητας Έσλινγκεν, που αναφέρεται στο σημερινό φύλλο του «Ε», έρχεται να μας δείξει όχι μόνο ότι υπάρχουν ακόμη ευεργέτες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά ότι δυστυχώς είναι και απολύτως αναγκαίοι.
Χ.Δ.
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Μια μικρή καρναβαλίστρια μπροστά στον Θρακιώτη Καρνάβαλο
(Από το αρχείο Π. Δημητριάδη)