Είναι πιο μπροστά οι Βούλγαροι
Χρόνια τώρα, όταν συζητούσαμε με την βουλγαρική πλευρά για τη διάνοιξη κάποιου δρόμου που θα ένωνε τις δύο χώρες στα ορεινά της Ροδόπης, υπήρχε μια πραγματικότητα. Οι Βούλγαροι τηρούσαν την υπόσχεσή τους! Ξεκινούσαν αμέσως την υλοποίηση της απόφασης με την κατασκευή των συμφωνηθέντων. Σε αντίθεση με μας που όχι μόνο δε ξεκινούσαμε αμέσως τα έργα αλλά καθυστερούσαμε πάρα πολύ μέχρι και μη υλοποίησης!
Το’ χουμε αυτό το κουσούρι είναι γεγονός
Έτσι, φοβόμαστε πως το ίδιο θα συμβεί με το νέο δρόμο Ξάνθης – Ρουντοζέμ. Το κομμάτι ευθύνης των Βουλγάρων θα είναι έτοιμο τέλος του 2018 κι εμείς από δω θα πετάμε… αετό. Ως συνήθως βέβαια. Ένα άλλο δεδομένο καθυστέρησης θα είναι ο θάνατος του Γιώργου Παυλίδη. Ο νέος περιφερειάρχης θα φανεί εάν θα έχει τις ίδιες προτεραιότητες για το θέμα.
Γ.Δ.
Όλα για την εξουσία
Κι ενώ όλα αυτά ισχύουν στη χώρα μας η κυβέρνηση προχωρά μέσω διαγγέλματος του Πρωθυπουργού σε παροχολογίες παλαιάς κοπής. Θυμίζει έτσι ένα παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε όταν οι υποσχέσεις και τα παχιά λόγια με πολλά «θα» ήταν ο κανόνας των κομμάτων. Μάλιστα η Αριστερά τότε, εκείνα τα χρόνια κατηγορούσε τα αστικά κόμματα ότι δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό.
Να όμως που τα πράγματα αντί να πάνε μπροστά, ξαναγυρίζουν προς τα πίσω. Με υποσχέσεις για παροχές στους φτωχούς από Αριστερή κυβέρνηση. Τι μας διδάσκει επομένως αυτή η ιστορία; Ότι η εξουσία για να κρατηθεί ή κατακτηθεί χρησιμοποιούνται όλα τα κόλπα και οι μεθοδεύσεις εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Γεννάται ως εκ τούτου το ερώτημα: Ποια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ έναντι των υπολοίπων που καταδικάζονταν για τις πρακτικές αυτές;
Γ.Δ.
Μέσα-Έξω Δυσκολίες
Οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες επιδεινώνονται διαρκώς διαμορφώνοντας κλίμα γενικότερης περιπλοκής. Η ελληνική κοινωνία πιέζεται πολλαπλώς από το βάρος των φόρων, το πλήθος των υποχρεώσεων και την αγωνία της εργασίας.
Όσο και να επικρατεί ένα καθεστώς ιδιότυπης αναμονής και ανοχής, τα νεύρα είναι τεντωμένα, το καζάνι βράζει και δεν είναι απίθανο ένα απρόβλεπτο γεγονός να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.
Και όλα αυτά σε χρόνο κατά τον οποίο εξελίσσονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έναρξη της μακράς διαδικασίας ελάφρυνσης του υπέρογκου και καταδυναστευτικού δημοσίου χρέους.
Εταίροι και δανειστές θέλουν να ασφαλιστούν έναντι των όποιων ρυθμίσεων του ελληνικού χρέους και απαιτούν πρόσθετα μέτρα ικανά να προσφέρουν εγγυήσεις καλής εφαρμογής. Γεγονός που πιθανότατα θα εντείνει την κοινωνική μηχανική. Επιπλέον η διαφαινόμενη, μετά τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ, ενίσχυση των αντιενωσιακών δυνάμεων στην Ευρώπη επιδρά και στη χώρα μας.
Όλο και περισσότεροι επενδύουν σε αντίστοιχες αντισημιτικές πλατφόρμες, υπολογίζοντας ότι βρίσκουν ακάλυπτο ζωτικό χώρο πολιτικής δράσης.
Γ.Δ.
Όχι άλλη παράταση της κρίσης
Πληθαίνουν έτσι τελευταίως οι κινήσεις, οι ομάδες, τα σχήματα και οι ενώσεις που αντιπαλεύουν τη σχεδόν μονοδρομική πολιτική, επενδύοντας στην επόμενη μέρα της πρόσκρουσης, την οποία ορισμένοι τη θεωρούν πιθανή και άλλοι την προπαρασκευάζουν. Ανεξαρτήτως δυνατοτήτων, η διαβρωτική δράση τους απέναντι στο υπάρχον και εν πολλοίς φθαρμένο πολιτικό σύστημα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αλλά δεν είναι μόνο το εσωτερικό μέτωπο σε διέγερση. Και ο περίγυρος είναι αντιστοίχως προβληματικός.
Το Προσφυγικό πιέζει κυρίως τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι και η Τουρκία απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, και βεβαίως εγείρει διεκδικήσεις ως αντιστάθμισμα των πιθανών απωλειών στα ανατολικά σύνορά της, από ενδεχόμενη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες για το Κυπριακό προσθέτουν ύλη έντασης και αμφισβητήσεων, και σαν να μην έφθανε αυτό, την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε και η αλβανική ηγεσία διεκδικούσα «λύση-πακέτο» για τις όποιες διαφορές υποθέτει ότι έχει με τη χώρα μας. Χωρίς αμφιβολία τούτο τον καιρό περισσεύουν οι παγίδες και οι νάρκες. Η κυβέρνηση οφείλει, αν μη τι άλλο, σωστές ιεραρχήσεις και κλείσιμο μετώπων. Και πρώτο που πρέπει να κλείσει είναι το μέτωπο της οικονομίας. Στη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια και άλλης παράτασης της οικονομικής κρίσης.
Γ.Δ.
Άλλο το δικό μας το πλεόνασμα
«Πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, ακόμα και αίματος. Πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη το κοινωνικό μέρισμα». Όχι, δεν ακούστηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης αυτά τα λόγια. Ανήκουν στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον Μάρτιο του 2014 κατηγορούσε την κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε, ως συνέπεια που πλεονάσματος που είχε σημειωθεί. Σε έκτακτο διάγγελμα πριν λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε κοινωνικό μέρισμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού όλη την χρονιά ‘’στραγγίσαμε’’ από την υπερφορολόγηση. Είναι αξιοσημείωτα όμως τα λόγια που ο ίδιος έλεγε πριν αναλάβει την διακυβέρνηση: «Από τη μία να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες. Αλλά και για μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν τον ελληνικό λαό, αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του». Και συνέχιζε σε ακόμη πιο έντονο ύφος: «Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων». Πλέον όχι μόνον scripta manent, αλλά και verba, οπότε θέλει προσοχή στα μεγάλα λόγια.
Χ.Δ.
Επιτυχημένη εκδήλωση εκ των ενόντων
Πολύς ντόρος είχε γίνει πέρυσι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την επιλογή να τραγουδήσουν στις εκδηλώσεις ο Κώστας Μαρτάκης και ο Γιάννης Σαββιδάκης. Επί μήνες το θέμα επανερχόταν μαζί με τα χιλιάδες ευρώ που κόστισαν και τα χιλιάδες cd που αγοράστηκαν. Φέτος η διοργάνωση, με πρόταση των ίδιων των συμμετεχόντων συλλόγων, ήταν εξαιρετική. «Πήγασος», μικτή χορωδία ωδείου, σύλλογος από την Δράμα με τις κοπέλες-μαζορέτες ντυμένες αγιοβασιλίτσες, Σύλλογος Εβριτών, το παιδικό χορευτικό τμήμα του ΙΘΤΠ και πολλοί εθελοντές έφτιαξαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Αποδείχθηκε έτσι ότι με φαντασία, οργάνωση και θέληση μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα πράγματα χωρίς να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά. Δρώμενα που τα χαίρονται όλοι, γιατί πρωτίστως συμμετέχουν δικοί μας άνθρωποι. Πολύ ωραία και η ιδέα του ‘’Πήγασου’’ με το όμορφο παϊτόνι και τους μικρούς ποδηλάτες. Στην φωτογραφία ο Μιχάλης Σπανίδης και ο πρόεδρος του Πήγασου Τούλης Τσακιρίδης ντυμένοι τάρανδοι μέσα σε σύννεφα χρυσόσκονης.
Χ.Δ.
Ο δήμος Τοπείρου και ο Δήμος Ξάνθης
Από την Επιτροπή του άρθρου 152 δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης της ΕΑΣ Ξάνθης που αφορά την επέκταση του συσκευαστηρίου ακτινιδίων σε χώρο περίπου 50 στρεμμάτων που παραχώρησε με εκμίσθωση ο δήμος Τοπείρου. Η απόφαση αυτή αρχικά ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη κατά τον έλεγχο νομιμότητας ωστόσο ο δήμος Τοπείρου προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 152 που έκρινε άκυρη την Απόφαση της Αποκεντρωμένης. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση της η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αποχυμωτήριο ροδιού και θα απασχολήσει άλλα 50 άτομα. Σ’ ένα δήμο με τόση ανεργία και τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του κάτω από τα όρια της φτώχειας 50 θέσεις εργασίας είναι κάτι πολύ θετικό και το χαιρετίζουμε. Επίσης η Αποκεντρωμένη έκανε αποδεκτή την απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Τοπείρου να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης με 2.500 μετοχές ύψους 10.000 ευρώ. Ίσως αυτό ν’ αποτελέσει και παράδειγμα και για άλλους δήμους που εκφράζουν μια επιφυλακτικότητα όπως ο δήμος Ξάνθης που προβάλλει νομικό κώλυμα. Αφού η Αποκεντρωμένη ενέκρινε την απόφαση του δήμου Τοπείρου γιατί να μην εγκρίνει και του δήμου Ξάνθης; Εκτός βέβαια αν αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιεί προσχηματικά ο δήμαρχος Ξάνθης και άλλος είναι ο λόγος της απροθυμίας του.
Μ.Ξ.
Πάγωσε ο Κόσυνθος
Ο χειμώνας μας ήρθε για τα καλά και η παγωνιά είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών. Την Παρασκευή το πρωί πάγωσε και ο Κόσυνθος! Είναι γεγονός και μας το μετέφεραν συμπολίτες μας ότι στις όχθες του ποταμού είχε πάγο. Αλλά και μέσα στην πόλη έως και αργά το πρωί τα νερά στους δρόμους ήταν παγωμένα. Και μιας κι ο λόγος περί παγωνιάς. Καλό θα ήταν οι ένοικοι των πολυκατοικιών και των άλλων κατοικιών να είναι προσεκτικοί και να μην ρίχνουν νερά στους δρόμους ή να πλένουν μπαλκόνια γιατί τα νερά παγώνουν και γίνονται παγίδες για πεζούς και δίκυκλα. Χριστούγεννα έρχονται ας σκεφτούμε λίγο και τον πλησίον…
Μ.Ξ.
Επίσκεψη και από τον Σταύρο Θεοδωράκη
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποίησε περιοδεία στη Θράκη τη Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που βρέθηκαν πρόσφατα στην Κομοτηνή, την ΑΜΘ επισκέπτεται αύριο και μεθαύριο και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται να επισκεφθεί Τρίτη Και Τετάρτη την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο, ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας του θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, της Στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και της Εκκλησίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προετοιμάζεται ήδη και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.
Ε.Δ.
Γιατί ο Τσίπρας μοιράζει εκατομμύρια;
Αγωνία και πολλά ερωτηματικά έφερε το διάγγελμα του πρωθυπουργού με τα «χριστουγεννιάτικα δώρα» για συνταξιούχους και κατοίκους του ΒΑ Αιγαίου.
Το Μαξίμου με κάθε τρόπο επιχειρεί να πείσει ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές, αλλά για εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ξεσπαθώνουν», ασκώντας κριτική για προετοιμασία πρόωρων εκλογών.
Το βασικό ζητούμενο είναι βέβαια όχι μόνο πώς υποδέχονται οι δανειστές το μοίρασμα των εκατομμυρίων του πλεονάσματος από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν το πλεόνασμα του 3,5% σημαίνει σκληρά μέτρα.
Άρα τι θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση; Ποιος θα διασφαλίσει ότι δεν έρχονται νέα μέτρα λιτότητας; Γιατί ο Σόιμπλε μιλά ξανά για Grexit;
Ε.Δ.
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
(από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)