ΣΧΟΛΙΑ 05/12/2016

0
mousikoi xorodia

Μαλώνουν Έβρος και Καβάλα

Τα νέα έρχονται από τις δυο περιοχές που ως γνωστόν ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια.

‘’Μαλώνουν’’ λοιπόν και όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και σκηνές ζηλοτυπίας. Από την Καβάλα για τον Έβρο που ανταγωνίζεται η δεύτερη την πρώτη. Για τον Τουρισμό κυρίως και για την πίτα της ανάπτυξης και το ποιο ωραίο; Αυτοί τσακώνονται για μια μερίδα κέρδους και οι υπόλοιποι νομοί παρακολουθούν σαν τους φτωχούς συγγενείς.

Γ.Δ.

Μπλέξαμε άσχημα

Οι συζητήσεις έχουν ανάψει εδώ και μέρες. Το θέμα βεβαίως είναι εάν θα πάμε σε νέο, τρίτο μνημόνιο. Και ακόμη, τι ακριβώς ζητούν οι δανειστές μας, τι δίνουμε εμείς (η κυβέρνηση), αλλά αυτοί θέλουν όλα τα μέτρα προκαταβολικά για να κλείσει η αξιολόγηση και οι αξιολογήσεις συνεχίζονται.

Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ από την άλλη η Γερμανία (αν και τελευταία είναι μαζί), και στη μέση εμείς, η Κυβέρνησή μας που τα έχει χαμένα. Μια δέχεται αυτά που λέει το ΔΝΤ για το χρέος όμως απορρίπτει τα μέτρα, απορρίπτει όλα του Σόιμπλε και η αξιολόγηση προχωράει αργά και βασανιστικά.

Μπλέξαμε και δύσκολα θα ξεμπλέξουμε δυστυχώς…

Γ.Δ.

Οι άλλοι πάνε μπροστά

Ναι, είναι γεγονός πως οι άλλοι λαοί, οι κυβερνήσεις τους, καταφέρνουν να πάνε μπροστά.

Κατάφεραν ήδη Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιταλία να βγουν από το αδιέξοδο χωρίς να ματώσουν όπως εμείς στην Ελλάδα. Που συνεχίζουμε να ματώνουμε χρόνια τώρα και που τίποτε δε δείχνει ότι σύντομα θα βγούμε από το βαθύ σκοτάδι που έχει πέσει πάνω από τη χώρα.

Οι άλλοι λαοί της Νότιας Ευρώπης προχωρούν. Πάνε μπροστά κερδίζουν τις μάχες τους. Μόνον εμείς μένουμε πίσω, πολύ πίσω και συνεχίζουμε να μένουμε εκεί χωρίς πιθανότητες νέας πορείας. Δε διακατεχόμαστε από πεσιμισμό. Απεναντίας. Όμως όλες οι ενέργειες δείχνουν ένα πράγμα. Ότι δεν υπάρχει παραμικρή ελπίδα αυτή η χώρα να πάει μπροστά.

Γ.Δ.

Έφυγε ένας παλιός Ξανθιώτης

Ο Τηλέμαχος Αλεξίου, ο εμβληματικός λογιστής της παλιάς περιόδου, δεν είναι πλέον μαζί μας.

«Έφυγε» σε ηλικία 90 χρόνων, αφού πρόσφερε στην Ξάνθη αρκετά.

Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της περιόδου Μπένη, έζησε ήρεμα, πολιτισμένα, ευγενικά και κυρίως με ήθος. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή στην του Θεού Σοφίας και τον αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, παλιοί Ξανθιώτες και επαγγελματίες.

Η εφημερίδα μας είχε μακρόχρονη συνεργασία που στηριζόταν στην αμοιβαία εκτίμηση.

Στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Γ.Δ.

Μέτρα τόνωσης του… λαθρεμπορίου

Όταν προσπαθείς με προχειρότητα και βιασύνη να περάσεις μέτρα με κύριο στόχο την συγκέντρωση χρημάτων στα δημόσια ταμεία, τότε αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι αναπόφευκτα θα πλήξεις την πραγματική οικονομία. Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου, επεχείρησε πρόσφατα να περάσει την κατάργηση των GPS από τα βυτιοφόρα, να ξαναγίνει δηλαδή η διακίνηση καυσίμων ξέφραγο αμπέλι για του λαθρέμπορους. Μετά τον σάλο, το επίμαχο άρθρο αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο. Δεν φαίνεται να αποσύρονται όμως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, χωρίς απαίτηση των εταίρων, για την παραγωγή κρασιού. Από τις ελάχιστες παραγωγικές δραστηριότητες στην χώρα που σημείωσε αύξηση εν μέσω κρίσης, λόγω της ποιότητας των προϊόντων και της αύξησης των εξαγωγών. Με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και την απαίτηση προπληρωμής του έχουν ‘’στραγγίσει’’ οι οινοποιοί, και της Ξάνθης φυσικά, οι οποίοι βλέπουν λουκέτα να έρχονται αν δεν δοθεί φέτος δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις. Οι νόμιμοι κλείνουν, οι λαθρέμποροι αυξάνονται και οι εκπρόσωποι του κλάδου υπολογίζουν ότι το 65% του κρασιού πλέον διακινείται παράνομα. Η κοινή λογική επιτάσσει κατάργηση των μέτρων που ούτε λεφτά στα ταμεία φέρνουν (από 65 εκατ. που υπολόγιζαν θα εισπράξουν μετά βίας 10 εκατ.), αλλά και τους επιχειρηματίες τσακίζουν. Τι δουλειά έχει όμως η κοινή λογική εδώ;

Χ.Δ.

Τα φυτοφάρμακα συνεχίζουν να μαστίζουν

Πολύ ενδιαφέρουσα η ημερίδα που έγινε το πρωί της Παρασκευής στην Ξάνθη αναφορικά με τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον. Το ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι εδώ και χρόνια το πόσο βλαπτικά είναι τα φυτοφάρμακα για την υγεία των γεωργών που τα χρησιμοποιούν, των καταναλωτών που προμηθεύονται προϊόντα τα οποία έχουν ραντισθεί άκριτα, αλλά και του περιβάλλοντος, αφού όχι μόνο μολύνεται ο υδάτινος ορίζοντας, αλλά καταστρέφεται και η καλλιεργήσιμη γη. Μειώνεται η απόδοσή της και αυξάνονται τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα για να την διατηρήσουν. Παρά τις απαγορεύσεις πολλών φαρμάκων που ήταν σε χρήση παλιότερα, κάποιοι αγρότες συνεχίζουν να προμηθεύονται παράνομα φυτοφάρμακα από Βουλγαρία και Τουρκία, χωρίς την δυνατότητα να διαβάσουν τις βασικές οδηγίες χρήσης. Υπήρξε ευτυχώς παρουσία αγροτών στην ημερίδα, γιατί αυτούς αφορά πρωτίστως, αλλά όχι μαζική. Βλέποντας οι αρμόδιοι ότι η μέριμνα για το περιβάλλον και την υγεία τους δεν αποδίδει ιδιαίτερα, προσπαθούν πλέον να τους πείσουν μέσω της… τσέπης τους. Οι αγορές έχουν γίνει απαιτητικές και θέλουν προϊόντα όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυμένα από φυτοφάρμακα. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούν, κάτι που αρχίζει να γίνεται από τους νέους αγρότες, αν θέλουν να επιβιώσουν βιολογικά και οικονομικά.

Χ.Δ.

Πολιτικό …φάουλ

Είναι να απορεί κανείς αλλά και να θλίβεται με το πώς διαχειρίζονται κάποιοι δήμαρχοι σοβαρές υποθέσεις που αφορούν τους δήμους τους. Για παράδειγμα την υπόθεση του διαγωνισμού για το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Άντε ο πρώτος διαγωνισμός ναυάγησε μετά από ενστάσεις επί ενστάσεων των δύο πρώτων και τελικά την αποχώρηση του τρίτου επιλαχόντα μετά την αποχώρηση του εγγυητή του! Αλλά και ο δεύτερος διαγωνισμός δεν φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη μετά την ακύρωση της απόφασηε επικύρωσης στον πλειοδότη (Βουλγάρικη εταιρεία με εκπρόσωπο από τον δήμο Αβδήρων) της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου επειδή δεν βρήκε τα δικαιολογητικά του τυπικά σωστά και όπως ορίζει η Διακήρυξη. Και ερωτώ: Ο επιλαχών έκανε ένσταση επικαλούμενος ότι δεν ήταν μονογραμμένα και αριθμημένα τα δικαιολογητικά του πλειοδότη όπως λέει η Διακήρυξη Κατά συνέπεια αυτό έπρεπε να το δει η αρμόδια επιτροπή του δήμου και να εισηγηθεί την αποδοχή της ένστασης. Όπως μας είπε ο κ. Γαλανόπουλος που συμμετείχε στην συνεδρίαση –ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης εισηγήθηκε να μην γίνουν δεκτοί οι λόγοι της ένστασης του επιλαχόντα και να επικυρωθεί στον πλειοδότη. Προφανώς δεν περίμενε να το «κόψει» η Αποκεντρωμένη γι αυτά τα «ψιλά» γράμματα που άλλωστε οι υπηρεσίες του δήμου έκαναν την διακήρυξη και η Οικονομική την ενέκρινε μ’ αυτούς του όρους. Κι αν πει κανείς διαδικαστικά και τυπολατρικά θέματα, ναι έτσι είναι όμως ιδού τι αποτελέσματα έχουν! Να καθυστερήσει άλλους δυο μήνες το θέμα μέχρι να βγει η απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 και κύριος οίδε ποιος και πότε θα ξεκινήσει έστω να καθαρίσει τον χώρο του κάμπινγκ. Εκτός όμως απ’ αυτά ο δήμαρχος είναι αυτός που φέρει την πολιτική ευθύνη για ότι συνέβη και βέβαια βγαίνει εκτεθειμένος ο ίδιος και ζημιωμένος ο δήμος Αβδήρων από το γεγονός ότι ένα ακίνητο του που χαρακτηρίζεται «φιλέτο» παραμένει …σκουπιδότοπος για 10 χρόνια τώρα!

Μ.Ξ.

Δικαστικό

Την Παρασκευή ήταν να δικαστεί η μήνυση που κατέθεσε υποψήφια πολιτευτής με την Χρυσή Αυγή για εξύβριση και φθορά ξένης περιουσίας όταν άγνωστοι έγραψαν στον τοίχο του σπιτιού της υβριστικά συνθήματα εναντίον της. Όμως η ενάγουσα δεν παρέστη και μέσω του δικηγόρου της διαμήνυσε ότι απέσυρε την μήνυση και αποποιείται την έγκλιση και έτσι η υπόθεση δεν εκδικάστηκε αλλά μπήκε στο αρχείο.

Μ.Ξ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

 

Ομάδα μουσικών και γυναικών χορωδών στη Ξάνθη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…