Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 30-12-16

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 30-12-16

0

Εορταστικό

Τα λένε μεταξύ τους τα κάλαντα των ημερών οι Νομαρχιακές του Σύριζα και του Πασόκ Ξάνθης. Μέρες που είναι, βρήκαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστολές με τις οποίες η μία τα ψάλλει στην άλλη! Στο πνεύμα των ημερών οι κομματικοί, δεν αφήνουν την ευκαιρία για ν’ αποδείξουν την ενασχόλησή τους με τα έργα και ημέρες του… άλλου!

Αφερίμ παλικάρια και εις ανώτερα!

Γ.Δ.

Αναφορά στο ‘‘Εμπρός’‘

Ας επαινέσουμε τα γένια μας λίγο. Πρόσφατα λοιπόν, στις 23-25 Δεκεμβρίου στο ένθετο ΟΜΑΔΑ της εφημερίδας Τα Νέα, παρουσιάζεται ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ξάνθης Ραζβάν Λουτσέσκου. Σ’ αυτήν λοιπόν εντός των άλλων, δημοσιεύεται απόσπασμα από αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο προπονητής της Ξάνθης στον αθλητικογράφο Δημ. Καλτέκη. Η εφημερίδα αναφέρει το απόσπασμα της συνέντευξης, αλλά αναφέρει ότι αυτή δόθηκε «…στην εφημερίδα της πόλης ‘‘Εμπρός’‘». Τι είπε τότε ο Λουτσέσκου; «Όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο. Όπως όλοι μας έχω κι εγώ όνειρα, αλλά δε θέλω να λέω κάτι συγκεκριμένο, ώστε να μη φορτώνω με πίεση τους παίκτες».

Γ.Δ.

Η κοροϊδία συνεχίζεται

Δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες των πολιτικών. Οι πολιτικοί μας δήλωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία μεν, αλλά βέβαια δε δήλωσαν το ‘’έσχες’’, δηλαδή πώς απέκτησαν αυτή την περιουσία και πότε. Έτσι, όλη η ιστορία γίνεται για το τυπικό μέρος, για τα κουτσομπολιά ως προς το τι καταθέσεις έχει, πόσα ακίνητα έχει και πόσες μετοχές και πόσα αυτοκίνητα. Όλη αυτή η υπόθεση γίνεται ένα πανελλαδικό καφενείο για να ικανοποιεί ο λαός την περιέργειά του και να ξεχνά τα πραγματικά του προβλήματα. Προσωπικά δε θ’ ασχοληθώ με κανέναν, δε θέλω να μάθω μισές αλήθειες.

Γ.Δ.

Βαρύς χειμώνας φέτος

Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως ο χειμώνας που διανύουμε είναι από τους πλέον άσχημους. Θερμοκρασίες χαμηλές, αέρας παγωμένος, χιόνια και έξοδα, πολλά έξοδα για τη θέρμανση των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Έτσι, δικαιώθηκαν όσοι από το φθινόπωρο δήλωναν πως φέτος θα ’χουμε βαρυχειμωνιά. Από την άλλη βέβαια, με τον καιρό δεν μπορείς να τα βάλεις. Δέχεσαι τις ιδιοτροπίες του και πορεύεσαι κατά τις επιθυμίες του.

Γ.Δ.

Θα φέρουν επενδύσεις

Τα capital controls υποχρέωσαν μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) να αναστείλει τα επενδυτικά της σχέδια. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε δείγμα 1.200 ΜμΕ, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εντός εξαμήνου. Ενάμιση χρόνο μετά την επιβολή τους και μετά την αναγκαία προσαρμογή που έχουν κάνει οι ΜμΕ, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι ακόμη και μετά την άρση τους θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να επανέλθουν στην ομαλότητα έχει τριπλασιαστεί και φθάνει το 17%, από 6% που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την επιβολή των capital controls.

Ι.Α.

Το κόστος της πολιτικής

Απ’ τα πόθεν έσχες των βουλευτών πρώην και νυν του νομού μας, ε δεν τους λες και πλούσιους. Ούτε βεβαίως φαίνεται ότι βγήκαν ωφελημένοι οικονομικά από την πολιτική. Το αντίθετο μάλιστα για τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος βγήκε από την πολιτική φτωχότερος όπως φαίνεται και στις δύο δηλώσεις 2013 – 2014. Ο κ. Ξυνίδης ήταν πετυχημένος δικηγόρος με εισοδήματα και αξιόλογη οικογενειακή περιουσία όταν αναμείχθηκε με την πολιτική και αποχώρησε με σχεδόν μηδενικά εισοδήματα όπως φαίνεται από την δήλωσή του.

Γι αυτό δεν πρέπει να γενικεύουμε και να στοχοποιούμε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την πολιτική ότι υποκινούνται από οικονομικά κίνητρα Η περίπτωση του κ. Ξυνίδη αποδεικνύει το αντίθετο.

Μ.Ξ.

Εικόνα αναξιοπιστίας…

Από πότε μας είχε πει η κυβέρνηση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς; Απ’ ότι θυμάμαι την περίμεναν αρχικά προς το τέλος του Οκτώβρη. Κι όμως τελειώνει το 2016 με την αξιολόγηση ανοιχτή. Κι αυτό γιατί υποτίθεται ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για να μην αποδεχτούμε την απελευθέρωση των απολύσεων και για άλλα εργασιακά ζητήματα. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός μοιράζει το πλεόνασμα προκαλώντας αντιδράσεις στους δανειστές που ζητούν διαβεβαιώσεις και σπεύδει ο υπουργός Οικονομικών ούτε λίγο ούτε πολύ να τους ζητήσει συγγνώμη και να τους διαβεβαιώσει ότι είναι αποσπασματικό μέτρο και μόνο για φέτος.

Εδώ όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα αναξιοπιστίας της κυβέρνησης και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της.

Μ.Ξ.

Ματιές από την κλειδαρότρυπα

Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών μέσω του «Πόθεν Έσχες» μπορεί να μοιάζει σαν μια ‘’επαρχιώτικη’’ τακτική, όπου όλα βγαίνουν στην φόρα και παραβιάζεται η ιδιωτικότητα, τροφοδοτώντας την περιέργειά μας για το τι έχει ο κάθε πολιτικός. Σίγουρα σωστός έλεγχος θα μπορούσε να γίνει και με άλλους τρόπους, αλλά μιλάμε για μια χώρα όπου ο έλεγχος δεν είναι το δυνατό μας σημείο. Εξάγονται όμως κάποια συμπεράσματα, κυρίως για ανθρώπους που εμφανίζονται ως σωτήρες ή επαναστάτες. Με παχυλές καταθέσεις σε χώρες του εξωτερικού, σηκώνουν το δάχτυλο και μιλούν όλο αυτό τον καιρό για παράλληλο νόμισμα και άλλα φαιδρά, σε πολίτες που βιώνουν εδώ και ενάμιση χρόνο την δέσμευση των χρημάτων τους εξαιτίας των capital controls. Άνθρωποι που πριν το δημοψήφισμα δήλωναν πως: «Περιμένουν από μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα που εκφράζει η Αριστερά», όπως η κα Κούνεβα, με καταθέσεις σε τράπεζες του Βελγίου, της Γαλλίας αλλά και της Βουλγαρίας, με χρήματα που ισχυρίζεται πως συγκέντρωσε από δωρεές. Δεν είναι ότι «μένει το μάτι μας», όπως λέμε, σε ό,τι απέκτησαν οι σοσιαλιστές και αριστεροί σύντροφοι. Απλά είναι τουλάχιστον ανήθικο να ευαγγελίζεσαι την σωτηρία κάποιου με πειράματα, όταν τα δικά σου χρήματα βρίσκονται διασφαλισμένα εκτός της χώρας που κυβερνάς. Και φυσικά όλα αυτά τα χρήματα μαζεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των σαμαροβενιζέλων από τους οποίους ήρθαν κάποιοι να μας σώσουν. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν τα φάγαμε μαζί, αλλά σίγουρα μαζί δεν τα μαζέψαμε.

Χ.Δ.

Οι καταστηματάρχες δεν γιορτάζουνε ποτέ

Παραλλαγή γνωστού λαϊκού άσματος για τους χωρισμένους, αφού πλέον δεν είναι οι μόνοι που δεν γιορτάζουνε ποτέ. Η κίνηση και η ψυχολογία στην αγορά της Ξάνθης τις μέρες των γιορτών που διανύουμε ήταν τουλάχιστον τραγική. Εκτός από μερικά καταστήματα μεγάλων «αλυσίδων» και κάποια κινέζικα, η υπόλοιπη αγορά της Ξάνθης ελάχιστα κατάλαβε ότι… ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά. Απογοήτευση, ελπίδες κάποιων περισσότερο αισιόδοξων που δεν δικαιώθηκαν, καθώς περίμεναν με λαχτάρα μήπως δουν τον τζίρο τους να ανεβαίνει λίγο, για να καλύψουν με την σειρά τους τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου με τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και εφορίας και άλλα πόσα. Οι μόνοι που κάπως βίωσαν την εορταστική ατμόσφαιρα και στα ταμεία τους ήταν όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, αφού τα όποια δώρα και επιδόματα δόθηκαν πήγαν στο γιορτινό τραπέζι και σε μερικά δώρα για τα παιδιά. Οι παλιές, καλές συνήθειες με την αγορά ρούχων και υποδημάτων έχει περάσει στην σφαίρα των περασμένων μεγαλείων, τα οποία σε λίγα χρόνια θα διηγούμαστε κλαίγοντας ή μη. Αβεβαιότητα, λοιπόν, σε καταναλωτές και καταστηματάρχες, που μεταφράζεται σε γενικότερο ‘’μούδιασμα’’, χωρίς σημάδια ανάκαμψης και άμεσης, τουλάχιστον, βελτίωσης του κλίματος. Άλλη μια χρονιά φεύγει μέσα στην οικονομική κρίση, τα μνημόνια, την λιτότητα, τα capital controls, καθώς πλησιάζουμε ως χώρα την δεκαετία της οικονομικής ύφεσης. Να πούμε καλή χρονιά; Μακάρι.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…