Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 24-12-16

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 24-12-16

0

Σιγά, μας ακούν…

Κάποιοι, πονηροί, ξέχασαν μια βασική αρχή της δημόσιας ζωής: Όταν σε διορίζουν, εύκολα σε παραιτούν. Το πώς θα μαγειρέψουν την παραίτησή σου είναι θέμα πείρας στη μαγειρική. Γι’ αυτό, λίγα λόγια όπως έλεγαν κάποιοι σοφοί πρόγονοί μας.

Γ.Δ.

Κοντά στο Πάσχα

Τόσες περιοδείες χειμωνιάτικα τόσο του Πρωθυπουργού (κυρίως) όσο και των υπολοίπων αρχηγών, βάζει σε πονηρές σκέψεις. Βόρεια Ελλάδα, Θράκη, Νησιά, Κρήτη, Καλαμάτα σ’ ένα ταξίδι επαφών και βέβαια των απαραίτητων φωτογραφιών. Οι πονηρεμένοι από τα καφενεία και τα καφέ της χώρας, συζητούν για όλο αυτό το σκηνοθετικό έργο και ψάχνουν για κατάλληλες ημερομηνίες εκλογών. Και ότι προς τα κει οδηγούν οι λύσεις των εξισώσεων. Κατά δήλωση δε εκλογολόγου παρέας ειδικών, ως η πλέον πιθανή ημερομηνία φέρεται η Άνοιξη εκεί κοντά στο Πάσχα.

Γ.Δ.

Πληρώνει με αίμα η Ευρώπη

Να’ μαστε ειλικρινείς. Η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει με αίμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των διαφόρων παράνομων Μουσουλμανικών Οργανώσεων. Που έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ αυτές λόγω και της πολιτικής υπέρ των προσφύγων που χρόνια τώρα εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι χώρες. Η ανεκτική αυτή λοιπόν πολιτική προς τους πρόσφυγες, τελικά έγινε και στράφηκε εναντίον χωρών όπως η Γερμανία, Γαλλία (κυρίως) και άλλες.

Είναι οδυνηρό και απάνθρωπο να δέχεσαι σφαίρες και θάνατο από αυτούς που υποδέχτηκες στη χώρα σου και τους προσφέρεις εργασία και στέγη. Δυστυχώς όλη αυτή η επιθετική νοοτροπία μερίδας φανατικών Μουσουλμάνων στρέφεται ουσιαστικά εναντίον των ίδιων των Μουσουλμάνων. Ήδη ακούγονται ισχυρές φωνές είτε να μειωθεί ο αριθμός τους είτε να αποχωρήσουν από τις χώρες της Ευρώπης.

Γ.Δ.

Ο φανατισμός

Θα πρέπει να ομολογηθεί με το χέρι στην καρδιά, ότι όλη αυτή η λειτουργία των τρομοκρατών πως έχει δηλητηριάσει τους Ευρωπαίους πολίτες. Που πλέον στρίβουν πολιτικά προς την ακροδεξιά. Γενικώς η Ευρώπη κάνει μια τέτοια στροφή, η οποία μάλιστα δικαιολογείται ακριβώς από τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα. Είναι πρωτοφανές για την Ευρώπη και την ιστορία της αλλά και τον πολιτισμό της, που είναι ανεκτικός και με αποδοχή στο διαφορετικό, να έχει δεχτεί το 2016 τόσα πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα με εκατοντάδες αθώα θύματα. Πληρώνει η Ευρώπη χωρίς άμεσα να φταίει. Απλά είναι το εύκολο, διπλανό θύμα. Οι τρομοκράτες αδυνατούν να χτυπήσουν στις ΗΠΑ που θα ήθελαν πολύ και ξεσπούν στην Ευρώπη. Δράστες γνωστοί πλέον. Νέοι οι περισσότεροι, φανατικοί Μουσουλμάνοι, άνδρες και γυναίκες. Πάντα δε στο όνομα του Αλλάχ. Άκρατος θρησκευτικός φανατισμός που θυμίζει Μεσαίωνα. Η υπόθεση πλέον έχει γίνει επικίνδυνη και η αντίδραση θα πρέπει να είναι απόλυτη και οργανωμένη απ’ όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Και κάτι ακόμη. Μη ξεχνάμε ότι το κακό είναι δίπλα μας.

Γ.Δ.

Απαγορεύεται

Με νόμο λοιπόν απαγορεύεται η χρήση και κυκλοφορία των μικρών αγροτικών αυτοκινήτων στις πόλεις. Η κυκλοφορία τους επιτρέπεται στην ύπαιθρο χώρα όπως η άδειά τους ορίζει και ο νόμος επιβάλλει. Ξαφνιαστήκατε; Μάλλον ναι. Διότι η απαγόρευση που ισχύει εδώ και 2 μήνες, δεν εφαρμόζεται. Και μάλλον δεν θα εφαρμοστεί και ποτέ όπως όλα δείχνουν. Εξάλλου σ’ αυτή την χώρα πολλά απαγορεύονται στην αρχή αλλά σιγά-σιγά καταργούνται. Πάντα έτσι συμβαίνει. Μέχρι να γίνει κάτι «στραβό» και τότε θα την πληρώσουν κάποιοι και αμέσως μετά από λίγο πάλι όλα θα ξεχαστούν.

Φαινόμενο και τακτική συνηθισμένη σ’ αυτή τη χώρα. Βγαίνουν νόμοι που μένουν στα χαρτιά. Κι έχουμε χιλιάδες νόμους άχρηστους αλλά και νέους που παράγει η δημόσια διοίκηση κάθε ημέρα έτσι για να εξυπηρετήσουν κάποια ομάδα και μετά μένει. Έχουμε τεράστια πολυνομία που το μόνο που προσφέρει είναι να ταλαιπωρεί τους πολίτες αντί να τους εξυπηρετεί. Αυτό μπορεί να το καταλάβει μόνον όποιος έχει μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Γ.Δ.

Λίστες. Πού είναι;

Πριν λίγο καιρό γινόταν μεγάλη λιστομαχία. Ατελείωτη. Με δηλώσεις πύρινες για την Λαγκάρντ, για την Μπόγιαρντ, για λίστες εξωτερικού και εσωτερικού. Και βέβαια οι κατηγορίες πολλές για Σαμαρά και Βενιζέλο που τις ”έκρυβαν και εισέπρατταν” αυτοί οι άθλιοι, δεν κάναν ελέγχους και άλλα φοβερά και τρομερά, ότι οι Συριζανέλ δεν θ’ αφήσουν καμιά λίστα χωρίς έλεγχο, χωρίς να στείλουν τους παράνομους στον εισαγγελέα. Όμως, από τότε πέρασαν μήνες πολλοί και οι λίστες συνεχίζουν να μένουν έτσι σε ύπνωση και αδράνεια. Γιατί άραγε; Τι εμποδίζει την κυβέρνησή μας να μαζέψει τα παράνομα χρήματα; Ένα είναι το εμπόδιο . Οι λίστες ήταν «μούφα», ήταν λίστες χωρίς αξία και δυνατότητα αξιοποίησης. Αξιοποιήθηκαν μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Γ.Δ.

«Ότι να’ ναι» στον δήμο Ξάνθης

Μέχρι προχθές ο δήμαρχος δεν έλεγε ότι έχει γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ που είναι αρνητική για να συμμετέχει ο δήμος Ξάνθης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης; Πράγμα που φυσικά το αγνόησαν οι άλλοι δήμαρχοι και πήραν αποφάσεις για να αγοράσουν μετοχές. Τώρα το ίδιο κάνει και ο δήμος Ξάνθης αφού ξαφνικά ανακάλυψε – λέει ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος – το άρθρο 194 του Καλλικράτη που επιτρέπει την συμμετοχή των δήμων σε μετοχικό κεφάλαιο εταιριών μέσα στην ίδια περιφέρεια. Και ερωτώ: Αυτό το άρθρο το αγνοούσε η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ και τώρα το ανακάλυψε η νομική υπηρεσία του δήμου; Ή μήπως το χρησιμοποιούσε ο δήμαρχος ως επιχείρημα και όταν είδε ότι οι άλλοι δήμαρχοι πήραν αποφάσεις φέρνει το θέμα τελευταίος και καταϊδρωμένος;

Μ.Ξ.

Η μαγεία των Χριστουγέννων

Είναι γεγονός ότι τα Χριστούγεννα δεν τα βιώνουμε το ίδιο όλοι. Άλλοι τα λατρεύουν γιατί τα έχουν συνδέσει με καλές παιδικές αναμνήσεις που ανασύρουν συναισθήματα χαράς, αναγέννησης, παιδικότητας , αγάπης και άλλοι τα βιώνουν με συναισθήματα θλίψης. Είναι η λεγόμενη κατάθλιψη των γιορτών που συνήθως καταβάλλει ανθρώπους μοναχικούς που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και που ασφυκτιούν στο στερεότυπο της λάμψης, της γιορτής και της επίπλαστης χαράς. Και σ’ αυτή την κατηγορία να μην ανήκετε το βέβαιο είναι πως τα Χριστούγεννα μόνο τα παιδικά μάτια βλέπουν την μαγεία των Χριστουγέννων. Ας γίνουμε λοιπόν τις μέρες αυτές παιδιά.

Χρόνια Πολλά!

Μ.Ξ.

Κλείνει μετά τις γιορτές η Guernica

Στο χθεσινό φύλλο του «Ε» στην σελίδα 16 δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ για την ανάκληση άδειας καταστήματος στην Παλιά Πόλη μετά από σύμφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο κείμενο ότι το κατάστημα που κλείνει είναι «Το Αρχοντικό του Θωμά», ενώ πρόκειται για την πλησίον του παμπ Γκουέρνικα του Λάσκαρη (Λάκη) Κοτόρνου. Στον χώρο όπου βρίσκεται εδώ και 35 και πλέον χρόνια το ροκάδικο του Κοτόρνου στεγαζόταν παλιότερα η ταβέρνα του Θωμά, γι’ αυτό και η λάθος αναφορά. Σχολιάσαμε χθες στην στήλη την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής. Όπως πληροφορηθήκαμε χθες από τον κ. Ιντζέ, που πέρασε αρκετές ώρες στο Δημαρχείο προσπαθώντας να εξηγήσει το λάθος της άδικης αυτής απόφασης, το μόνο ευτύχημα είναι ότι λόγω γιορτών, οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην οριστική ανάκληση της άδειας με το νέο έτος. Μάλιστα μας είπε ότι το λάθος του κ. Κοτόρνου ήταν πως μετέβη στον δήμο για να ζητήσει να αδειοδοτηθεί για τα τραπέζια που έχει επί του πεζόδρομου της Μαλετσίδου και να πληρώσει το αντίτιμο. Αντ’ αυτού, έμπλεξε σε μια διαδικασία που του στοίχισε την άδεια του καταστήματος. Την ίδια στιγμή που όλα τα γύρω μαγαζιά και όλα κατά την διαδρομή μέχρι την πλατεία Μητροπόλεως δεν έχουν πάρει άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα, όπως είπε ο κ. Ιντζές. Πολλές φορές, τελικά, περνούν καλύτερα αυτοί που κάνουν τον ‘’παλαβό’’ και δεν επιδιώκουν να είναι τυπικοί και νομότυποι. Το μαγαζί, λοιπόν, που έφερε την ροκ εν ρολ στην Ξάνθη, κλείνει.

Χ.Δ.

Στο ίδιο έργο θεατές

Φαίνεται ότι δεν βάζουμε μυαλό σαν κυβέρνηση. Την ώρα που μόνο στα γόνατα δεν πέσαμε για να ζητήσουμε συγχώρεση για τις μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παροχές και «13η σύνταξη», ο υπουργός Οικονομικών απευθύνεται με νόημα προς τον γερμανό ομόλογό του. Στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και του θυμίζει ένα παλιό αγγλικό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Θεωρούμε ότι ακόμα μας παίρνει για να κινούμαστε ως μάγκες, ενώ έχουμε στριμωχτεί στην γωνία. Η πλάκα (που λέει ο λόγος) είναι πως το 2015 έγινε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα. Τους είπε ο Σόιμπλε: «Grexit, αγοράκια; Πάρτε το» και τρέχαμε και δεν φτάναμε. Υποστηρίζει επίσης ο υπουργός ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Την στιγμή που το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Κατά την επέτειο δύο χρόνων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έχουμε μάλλον δράματα, αφού δεν είναι σίγουρο αν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εις έτη πολλά με υγεία, λοιπόν.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …