Πρόταση της ΚΕΔΕ να αναλάβουν οι δήμοι την αρμοδιότητα λειτουργίας των νηπιαγωγείων
Άνω – κάτω η εκπαιδευτική κοινότητα – Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο», λένε οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της Ξάνθης
«Φωτιές άναψε» στην εκπαιδευτική κοινότητα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης που επαναφέρει την πρόταση που ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, να περάσει η αρμοδιότητα των νηπιαγωγείων στους δήμους της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας Ν. Γαβρόγλου την απέρριψε κατ’ απόλυτο τρόπο, ωστόσο ο κ. Πατούλης με επιστολή του επιμένει προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες αρμοδιότητες όπως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Πρωτοβάθμια Υγεία, ασκούνται σε τοπικό επίπεδο, από την Αυτοδιοίκηση και διαβεβαιώνει πως οι δήμοι έχουν τη βούληση και την ικανότητα, να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης: «Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρότασή μας θίγει κατεστημένες καταστάσεις. Όμως δεν μπορούν οι καταστάσεις αυτές να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Θεωρούμε αδικαιολόγητο από τη μια να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα να λειτουργούν με δίδακτρα νηπιαγωγεία κι από την άλλη, να ανακαλύπτουν κάποιοι συνταγματικά κωλύματα για να ασκούν την ίδια λειτουργία οι Δήμοι», υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Έκρηξη οργής από τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης
Η επιμονή του κ. Πατούλη προκάλεσε έκρηξη οργής στην εκπαιδευτική κοινότητα η οποία είναι άκρως αντίθετη να περάσει η προσχολική αγωγή στα χέρια των δήμων. Ο πρόεδρος τη Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος με επικριτικό ύφος τόνισε: «Ας φροντίσουν να είναι συνεπείς οι δήμοι με την αρμοδιότητα που έχουν στην συντήρηση των σχολείων και ας αφήσουν τα νηπιαγωγεία. Τώρα που τους έχουν κοπεί οι πόροι ψάχνουν για έσοδα και θέλουν τα νηπιαγωγεία να βάλουν δίδακτρα όπως έβαλαν στους παιδικούς σταθμούς τροφεία. Θέλουν να υποβαθμίσουν την προσχολική αγωγή χρησιμοποιώντας την ως μέσο ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης για να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αντίθετη σ’ αυτή την πρόταση που είναι πέρα από κάθε λογική».
Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ για το θέμα των νηπιαγωγείων
Να σημειώσουμε πως το θέμα αυτό δεν τίθεται για πρώτη φορά. Όπως ανέφερε ο κ. Ντούμος υπάρχει απόφαση του ΣτΕ με αριθμό 2592/1999 που ακυρώνει σχετική απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας εναντίον της οποίας προσέφυγε με το αίτημα της ακύρωσης η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως: «ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της Παιδείας ευθέως στο Κράτος και αποκλείει την μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικά με αυτή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση οποιουδήποτε βαθμού».
«Κάτω τα χέρια από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο», λένε οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της Ξάνθης
Έντονα είναι διατιθεμένοι να αντιδράσουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της Ξάνθης σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΚΕΔΕ . Όπως αναφέρει στην επιστολή ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης: «Δε θα επιτρέψουμε να διαμορφωθεί μια τέτοια πραγματικότητα, δεν θα επιτρέψουμε την έμμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, θα υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα κάθε μαθητή για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και δεν είναι εμπόρευμα. Δεν ιδιωτικοποιείται , δεν εκχωρείται, δεν εμπορευματοποιείται Το εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα βάλει τέλος στα σενάρια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης».
Το διεκδικητικό πλαίσιο που ψηφίστηκε στην 85η Γ.Σ. της ΔΟΕ.
«Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:
•Να δώσει αρνητική απάντηση στην πρόταση της ΚΕΔΕ
•Να θεσπίσει άμεσα Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
•Να καταργήσει τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου επαναφέροντας την προηγούμενη Δομή.
•Να ιδρύσει και να στελεχώσει τις Δομές Ειδικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο.
•Να εντάξει τα προσφυγόπουλα και άλλες ευάλωτες ομάδες στα δημόσια νηπιαγωγεία με μηχανισμούς και δομές στήριξης από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από Μ.Κ.Ο.
•Να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς».
Μαριάννα Ξανθοπούλου