Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Μετάφραση κατά βούληση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Μετάφραση κατά βούληση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού

0
tsipras omilianoe161

Οι εξαγγελίες για την 13ησύνταξη και την αναστολή ισχύος ΦΠΑ στα νησιά «φουντώνουν» τα σενάρια εκλογών

Τι λένε στο «Ε» οι τοπικοί κομματικοί εκπρόσωποι

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» 617 εκατ. ευρώ μοίρασε ο Πρωθυπουργός σε περίπου1,6 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 850 ευρώ. Με ένα αιφνιδιαστικό έκτακτο διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της ισχύος της αύξησης στου ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επιφορτιστεί με όλο το βάρος του Προσφυγικού. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι διανύουμε τα τελευταία μέτρα της πορείας εξόδου από την κρίση και πρόσθεσε ότι αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης.

«Φουντώνουν» τα σενάρια εκλογών

Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού πυροδότησε σενάρια εκλογών καθώς εκλήφθηκαν ως προεκλογικές οι εξαγγελίες από την αντιπολίτευση και μια προσπάθεια να βελτιώσει το προφίλ της κυβέρνησης που δημοσκοπικά είναι πολύ χαμηλά. Το γεγονός επίσης ότι οι εξαγγελίες γίνονται ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό κι ενώ παραμένει η αξιολόγηση ανοιχτή ενισχύουν την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επιτελεία των κομμάτων ετοιμάζονται για εκλογές κι οργανώνουν περιοδείες πολιτικών αρχηγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη μέσα στη εβδομάδα στην Ξάνθη και του π. υπουργού ΠΑΣΟΚ κ. Μανιάτη στην Κομοτηνή, ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη στην Ξάνθη της Φώφης Γεννηματά αμέσως μετά τις γιορτές.Μιλώντας στο «Ε» οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν την δική τους ερμηνεία και εκτίμηση για την πολιτική επικαιρότητα.

Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «:«Η 13η σύνταξη είναι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

xatzitheodorouΈτσι ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου ενέταξε τις εξαγγελίες Τσίπρα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ως απαρχή της υλοποίησης των δεσμεύσεων ενώ απέκλεισε εκλογές τις οποίες προσδιόρισε χρονικά στην εκπνοή της θητείας της κυβέρνησης το 2019 :«Η 13η σύνταξη είναι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο και άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Η αξιολόγηση σε λίγο και το 2017 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης της οικονομίας με επενδύσεις και επάνοδο στις αγορές με στόχο τον 2018 η χώρα να βγει από την επιτροπεία και να επιστρέψει στην κανονικότητα». Αναφορικά με τις αντιδράσεις από τον ξένο Τύπο που δεν χαιρέτησαν την πρωτοβουλία Τσίπρα ο κ. Χατζηθεοωδώρου στράφηκε στους εγχώριους επικριτές ρίχνοντας το γάντι: «Ήταν μια μονομερής ενέργεια του Πρωθυπουργού και όποιος έχει τα κότσια ας βγει να το καταγγείλει. Πρόκειται για πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν το 2016 με θυσίες. Δεν θα ρωτήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός που και πως θα τα διαθέσει Κι όλα αυτά που λέγονται από τα συστημικά Μέσα ότι «τους έκοψε το ΕΚΑΣ και τους δίνει ψίχουλα»,είναι σπέκουλα που δεν μας αφορά. Μας αφορά μόνο τι λέει η κοινωνία».

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Το κύκνειο άσμα της πιο καταστροφικής κυβέρνησης από την μεταπολίτευση»

kiatipis nikosΔιαφορετική είναι η ερμηνεία της ΝΟΔΕ Ξάνθης. Ο πρόεδρός της Νίκος Κιατίπης εκτιμά πως είναι προεκλογικές εξαγγελίες και δηλώνει πως ο μηχανισμό της ΝΔ βρίσκεται από καιρός σε εκλογική ετοιμότητα: «Είναι μια επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις παραμονές εκλογών του 2015. Είναι το κύκνειο άσμα της πιο καταστροφικής κυβέρνησης από την μεταπολίτευση και μετά. Ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική άρχισε τα ψέματα και μοιράζει φρούδες ελπίδες στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έκοψε και το ΕΚΑΣ και τώρα προσπαθεί να δώσει ψίχουλα αλλά δεν αντισταθμίζεται το κακό που έκανε. Πιστεύω πως ο κόσμος δεν θα υποπέσει στο ίδιο λάθος να πιστέψει ξανά τον κ. Τσίπρα που το κορόιδεψε. Πιστεύω πως θα εμπιστευτεί την ΝΔ, το πρόγραμμά της και την συμφωνία αλήθειας που θα παρουσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθόσον είναι βέβαιο ότι οδεύουμε σε εκλογές. Είναι κάτι που το ζητάμε άλλωστε από τον Απρίλιο προκειμένου να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση».

Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης «Ντροπή ο Τσίπρας εμπαίζει τους συνταξιούχους»

antoniadis anestisΠροεκλογική χροιά βλέπει στις εξαγγελίες και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης υπενθυμίζοντας το Κοινωνικό Μέρισμα του Σαμαρά λίγο πριν τις εκλογές του 2015: «Ο κ. Τσίπρας έχει 5 μέτωπα ανοιχτά, έχει ανοιχτή την αξιολόγηση έχει το προσφυγικό που παρουσιάζει και πάλι έξαρση, εθνικά θέμα με την τουρκική προκλητικότητα, το κυπριακό και τέλος το ΔΝΤ που ζητάει και άλλα μέτρα και 4,5% πλεόνασμα. Αν δεν δουλέψει αυτές οι 5 «βόμβες» θα του σκάσουν στα χέρια. Ας κυβερνήσει επιτέλους και αυτό δεν επιτυχαίνεται με τις επισκέψεις Καμμένου στη Ρω».Αναφορικά με τις εξαγγελίες ο κ. Αντωνιάδης έχει την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους συνταξιούχους και αυτό είναι ντροπή γιατί: «Του έκοψε το ΕΚΑΣ και τους δίνει 300 ευρώ. Είναι όνειδος και κοροϊδία των συνταξιούχων. Είναι ντροπή να τους αντιμετωπίζει σαν επαίτες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…