Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καλή χρονιά για το βαμβάκι

Καλή χρονιά για το βαμβάκι

0
vamvaki noe16

Στα 50 λεπτά το κιλό πούλησαν οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού μας όταν πέρσι η τιμή ήταν στα 35 λεπτά

Στα εκκοκκιστήρια της Ροδόπης το βαμβάκι της Ξάνθης. Μια δαπανηρή καλλιέργεια με συνδεδεμένη επιδότηση

«Άσπρη μέρα» ξημέρωσε για τους αγρότες βαμβακοκαλλιεργητές που έχουν να δουν τέτοια τιμή στο βαμβάκι τουλάχιστον 4 – 5 χρόνια. Συγκεκριμένα ενώ πέρσι πούλησαν στα 35 λεπτά το κιλό στο νομό μας φέτος η τιμή του βαμβακιού σκαρφάλωσε στα 50 λεπτά ενώ στην Λάρισα έπιασαν και 53 λεπτά. Ήταν αποδεδειγμένα μια καλή καλλιεργητική χρονιά από πλευράς τιμής που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην διεθνή συγκυρία καθώς το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν – όπως και το σιτάρι και η τιμή του διαμορφώνεται στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στα εκκοκκιστήρια της Ροδόπης το βαμβάκι της Ξάνθης

Η σαιζόν του βαμβακιού έκλεισε και για τον νομό μας καθώς όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν ήδη παραδώσει το προϊόν τους στα 2 εκκοκκιστήρια της Ροδόπης που λειτουργούν και απορροφούν όλο το βαμβάκι της περιοχής. Να σημειώσουμε ότι οι εταιρείες έχουν κάποια σημεία συγκέντρωσης στο νομό μας που τα μεταφέρουν οι αγρότες και από εκεί φορτώνονται σε οχήματα της εταιρείας και μεταφέρονται στα εκκοκκιστήρια. Να σημειώσουμε ότι από τότε που έκλεισε το εκκοκκιστήρια της ΕΑΣ Ξάνθης, η Ένωση δεν παραλαμβάνει βαμβάκι και όλο το βαμβάκι του νομού καταλήγει στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια της Ροδόπης. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΑΣ Ροδόπης.

Μια δαπανηρή καλλιέργεια με συνδεδεμένη επιδότηση

Να σημειώσουμε ότι το βαμβάκι εκτός από χρηματιστηριακό προϊόν έχει και συνδεδεμένη επιδότηση. Παλαιότερα αφορούσε τα κιλά και με την νέα ΚΑΠ το στρέμμα. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει μια ποσόστωση για καλλιέργεια 3 εκ. στρεμμάτων. Σ’ αυτή σύμφωνα με την ΚΑΠ συνδέεται επιδότηση έως και 80 ευρώ το στρέμμα. Αν όμως την υπερβεί τότε η επιδότηση των βαμβακοπαραγωγών μειώνεται έως και 60 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με την υπέρβαση. Πρόκειται για την λεγόμενη συνυπευθυνότητα. Να σημειώσουμε ότι το βαμβάκι έχει επιδότηση επειδή είναι μια δαπανηρή καλλιέργεια καθώς απαιτεί πολλά ποτίσματα, φυτοφάρμακα και αγροτικές εργασίες. Ενδεικτικά η συλλογή του που γίνεται με ειδικό μηχάνημα περισυλλογής κοστίζει στον αγρότη – παραγωγό 30 ευρώ το στρέμμα. Για το λόγο αυτό και η συνδεδεμένη επιδότηση συγκαταλέγεται στις αφορολόγητες μαζί με τις αποζημιώσεις και το λεγόμενο πρασίνισμα καθώς και το βασικό αφορολόγητο εισόδημα των 12.000 ευρώ. Εκτός απ’ αυτά η φορολογία των αγροτών είναι ίδια με τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσαν τις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.«Παρότι αφορολόγητες οι επιδοτήσεις, αυτό δεν απέτρεψε την Εφορία να κρατήσει οφειλές από τους λογαριασμούς μας χωρίς καν να μπει στον κόπο να μας ειδοποιήσει ενώ την ίδια στιγμή ο ΟΓΑ μας …ειδοποιεί για αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών. Πώς να δει μέλλον ο αγρότης», το εύστοχο σχόλιο του κ. Δαλάτση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαεννέα νέοι κτηνίατροι προσλήφθηκαν στην Περιφέρεια

Οι νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν δεκατέσσερις κτηνιάτρους με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πέν…