Αισιόδοξος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το μέλλον της χώρας εμφανίστηκε στην κεντρική του ομιλία στην Κομοτηνή ο πρωθυπουργός
Στη γεωστρατηγική θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, είπε ότι θα στηριχτεί η ανάπτυξη στη Θράκη
Τις δυνατότητες ανάπτυξης της Θράκης με βάση τη γεωστρατηγική της θέση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από την Κομοτηνή στην κεντρική του ομιλία της Παρασκευή το απόγευμα, αφότου πραγματοποίησε συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς και εγκαινίασε την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2016».
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία οδηγεί πραγματικά σε μία προοπτική διεξόδου, καθώς και μεν η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά τα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρσι τον Ιούνιο ήταν πολύ ηπιότερα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης περιόδου και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Στις εξαγγελίες του αναφέρθηκε στα όσα προωθούνται για την υγεία και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη ενδυνάμωση της θέσης της χώρας διεθνώς.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι «το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά σε όλη την περιοχή. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα». Ακόμη, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό ανέφερε ότι ο λαός της Μεγαλονήσου δικαιούται να ζήσει μία επανενωμένη Κύπρο, «χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυητές. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε σταθερά τις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού διεθνούς ζητήματος. Στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της ΕΕ. Παρεμβαίνοντας συγκεκριμένα στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και πιστεύουμε ειλικρινά, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί».
Ειδικά για την ανάπτυξη και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην αξιοποίηση των προγραμμάτων Leader, ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς και στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ενώ επεσήμανε για ακόμη μία φορά την προοπτική που δίνει η τόνωση του πεδίου της έρευνας και της καινοτομίας.
Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την αναβάθμισή της μέσω του δημόσιου σχολείου, αλλά και μέτρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, όπως το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Μουσουλμανικής Μειονότητας», η ενισχυτική διδασκαλία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. «Κύριος στόχος μας είναι η περεταίρω μείωση της σχολικής διαρροής, η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εννιάχρονης εκπαίδευσης αλλά και του λυκείου και η κατάκτηση της ελληνομάθειας που θα επιτρέπει στους νέους και τις νέες της μειονότητας να διεκδικούν το μέλλον τους με ίσους όρους στην πατρίδα τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της ποιότητας θα προωθεί μέσω της αναβάθμισης των παιδαγωγικών εφοδίων των εκπαιδευτικών, της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων και των δύο προγραμμάτων, σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες με όλες τις ειδικότητες και ολοήμερο σχολείο.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε για ακόμη μία φορά αναφορά με μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας: «θέλω εδώ να τονίσω, για μια ακόμα φορά, κατηγορηματικά το εξής: Αυτή η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες. Και δεν θα ανεχθεί καμία απολύτως διάκριση η διχαστική λογική. Δεν θα δεχθεί να υπάρξουν δυνάμεις ή ξένες Αρχές που θα αξιοποιήσουν τις διαφορές μας ή τα λάθη του παρελθόντος για να μας διχάσουν».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, το άνοιγμα στις αγορές και το τέλος των Μνημονίων. «Με το κλείσιμο της αξιολόγησης μας περιμένει δουλειά και μόνο δουλειά για να συγκρουστούμε και να καταργήσουμε τις παθογένειες στη δημόσια, διοίκηση, το κράτος, το πολιτικό σύστημα. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη».
Ελένη Διαφωνίδου