Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τέλος εποχής για τον ΣΔΑΝ Ξάνθης

Τέλος εποχής για τον ΣΔΑΝ Ξάνθης

0
xyta xanthi

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ΠΕΣΔΑ από το περιφερειακό συμβούλιo.Δεν έγινε δεκτό το αίτημα των δημάρχων της Ξάνθης να συμπεριληφθεί σαν Παρατήρηση ο ΣΔΑΝ στο Σχέδιο

Τους «άδειασαν» ακόμη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης.Όταν πάρει ΦΕΚ κλείνει ο ΣΔΑΝ. Το Σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ΜΕΑ στην Ξάνθη

Υπό κατάργηση τελεί ο ΣΔΑΝ Ξάνθης, ο Φορέας που διαχειρίζεται για περίπου 2 δεκαετίες τα απορρίμματα όλων των δήμων του νομού και έχει την διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης. Κι αυτό όχι για οικονομικούς λόγους αλλά γιατί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εγκρίθηκε στοη προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν τον συμπεριλαμβάνει ούτε ως μια απλή παρατήρηση όπως ζήτησαν σύσσωμοι και οι 4 δήμαρχοι του νομού μας που παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στην συνεδρίαση με επικεφαλής τον δήμαρχο Ξάνθης και πρόεδρο του ΣΔΑΝ Χ. Δημαρχόπουλο και τοποθετήθηκαν.

Το Σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ΜΕΑ στην Ξάνθη

Να σημειώσουμε πως το περιφερειακό συμβούλιο επικύρωσε την εισήγηση της υπηρεσίας και οι μόνες τροποποιήσεις που έγιναν σχετικά με το προσχέδιο οι οποίες και συμπεριλήφθηκαν μετά από Παρατηρήσεις από το αρμόδιο υπουργείο που ικανοποίησε το αίτημα των δήμων του νομού μας, ήταν η δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ μικρής δυναμικότητας προβλέπεται από το Σχέδιο) στην Ξάνθη και μία ακόμη στο Διδυμότειχο. Επισημαίνεται πως το αρχικό Σχέδιο προέβλεπε για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κομοτηνή. Κι αυτό ήταν το μόνο σημείο για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος καθώς ήταν αίτημα η δημιουργία ΜΕΑ την οποία διεκδίκησαν όλοι οι δήμαρχοι του νομού με το επιχείρημα ότι η μεταφορά των απορριμμάτων της Ξάνθης στην ΜΕΑ Κομοτηνή θα αύξανε το κόστος και αυτό θα μετακυλίονταν στους πολίτες.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από τους δημάρχους της Ξάνθης

Το άλλο όμως αίτημα των δημάρχων του νομού μας που αφορά τον ΣΔΑΝ Ξάνθης και συγκεκριμένα να συμπεριληφθεί σαν Παρατήρηση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του δεν έγινε αποδεκτό παρότι το διεκδίκησαν σθεναρά οι δήμαρχοι του νομού μας. Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Δημαρχόπουλος στην συνεδρίαση: «Ο ΣΔΑΝ είναι Φορέας Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ) με απόφαση του ΣτΕ. και έχει την διαχείριση των απορριμμάτων όλων των δήμων του νομού Ξάνθης. Η ΔΙΑΑΜΑΘ δεν εμπλέκεται σε διαχείριση απορριμμάτων στον νομό Ξάνθης. Αγνοείται μια πραγματικότητα με το να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν τον ΣΔΑΝ στο Σχέδιο. Είναι δώρον άδωρο να εγκρίνεται ένα περιφερειακό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει όλους του νομούς της περιφέρειας. Είναι ήδη στον αέρα ένα τέτοιο σχέδιο που αγνοεί σκόπιμα μια πραγματικότητα. Επιπρόσθετα επιμένετε σε σχήματα που έχουν αποτύχει και επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον κόστη».Ωστόσο τα λόγια του δεν έτυχαν των ευήκοων ώτων του περιφερειάρχη κ. Μέτιου ο οποίος χωρίς να τοποθετηθεί ζήτησε την έγκριση της εισήγησης της υπηρεσία ως έχει.

Τους «άδειασαν» ακόμη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης

Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και από τους περιφερειακούς συμβούλους της Ξάνθης και ο κ. Δημαρχόπουλος δεν έκρυψε την πικρία του γι αυτό. Ωστόσο ο κ. Αμοιρίδης ερωτηθείς από το ‘Ε» είπε ο ίδιος η κα Αλατά και ο κ. Μπηρόλ ζήτησαν να συμπεριφερθεί η Παρατήρηση των δημάρχων της Π.Ε. Ξάνθης. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Ζαγναφέρης τόνισε πως έχει καταγραφεί στα πρακτικά η Παρατήρηση ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να μην επικυρωθεί το Σχέδιο και η Ξάνθη να καθυστερήσει το περιφερειακό σχεδιασμό με κίνδυνο να επιβληθούν πρόστιμα στην περιφέρειά μας.

«Λευκό» η θέση της μείζονος αντιπολίτευσης

Λευκό ψήφισε η μείζονα αντιπολίτευση και ο επικεφαλής Φώτης Καραλιδης και αιτιολογώντας την θέση του ανέφερε πως την ευθύνη για την εισήγηση φέρει η διοίκηση της περιφέρειας. Ωστόσο δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των δημάρχων της Ξάνθης επισημαίνοντας πως θα ήταν ρίσκο αν επιμείνουν στο μοντέλο του ΣΔΑΝ αν αποδειχθεί επιτυχημένο το μοντέλο της ΔΙΑΜΑΑΘ και το αντίστροφο. Επίσης ανέφερε πως στα θετικά του Σχεδίου καταγράφεται ότι και οι 22 δήμοι έχουν καταθέσει τοπικά σχέδια διαχείρισης αλλά στα αρνητικά ότι δεν έχει αδιειοδότηση ο ΧΥΤΑ Καβάλας και τα προβλήματα που δημιουργούνται με ανεπεξέργαστα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Τέλος επεσήμανε πως με το Σχέδιο δεν έχει την συναίνεση και των 22 δήμων της περιφέρειας καθώς 6 διαφωνούν (4 της Ξάνθης και οι δήμοι Παρανεστίου και Νέστου) και αυτό δεν είναι σίγουρα θετικός οιωνός για την επιτυχία του Σχεδιασμού. Λευκό επίσης ψήφισε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι. Υπέρ η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι και κατά η Χ.Α. και το ΚΚΕ.

Όταν πάρει ΦΕΚ κλείνει ο ΣΔΑΝ

Να σημειώσουμε ότι μετά την έγκριση του Σχεδίου θα αποσταλεί στο υπουργείο για να πάρει ΦΕΚ και όλη η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Από την στιγμή που θα γίνει αυτό ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα αναστείλει την λειτουργία του και η Διαχείριση των Απορριμμάτων του νομού μας θα περάσει στα χέρια της ΔΙΑΜΑΑΘ. Παρά ταύτα ο δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε πως μαζί με όλους του δημάρχους του νομού θα προσπαθήσουν και θα κινηθούν στην κατεύθυνση να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…