Σχόλια 23/11/16

0
gimnasio-thileon-1955
Ναυάγιο στο Κυπριακό, αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, αποχαιρετισμός Στεφανόπουλου. Μια σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα…


Λύση ή διχοτόμηση
Εν όψει των τελευταίων κρίσιμων συζητήσεων για το Κυπριακό, βγήκαν και πάλι οι γνωστοί εθνολαϊκιστές, κατ’ επάγγελμα απορριπτικοί και ετοιμάζονται να ρίξουν το ανάθεμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις δήθεν «υποχωρήσεις» του, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Όποιοι λοιπόν τραβούν και πάλι το χαλί είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα. Είτε από βλακεία είτε από δόλο. Ας θυμηθούμε ποιοι τορπίλιζαν μονίμως οποιαδήποτε απόπειρα λύσης στο Κυπριακό. Και χάθηκαν μοναδικές ευκαιρίες, με τελευταία αυτή του σχεδίου Ανάν. Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι δήθεν πατριώτες. Ότι κάθε νέο σχέδιο είναι χειρότερο από το προηγούμενο λόγω της παγίωσης καταστάσεων και ότι η οικονομία και η έκρηξη της ανάπτυξης που θα προκαλέσει η επανένωση της νήσου, βοηθούντων και των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα σαρώσει κάθε τείχος που προσπαθούν να σηκώσουν οι επιτήδειοι ανάμεσα στις δύο Κοινότητες, ένθεν και ένθεν. Μια είναι η αλήθεια: Ή τώρα λύση ή διχοτόμηση.
Γ.Λ.


Αρχή άνδρα δείκνυσι
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι ηγέτες του τόπου μας, οι άρχοντές μας, γνωρίζουν αλλά και ερμηνεύουν σωστά το παραπάνω ρητό. Κι όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά προσπαθούν να το εφαρμόζουν στην δημόσια λειτουργία τους.
Διότι κρίνονται και μάλιστα αυστηρά οι κατέχοντες την εξουσία για τον τρόπο που χειρίζονται αυτήν την εφήμερη δύναμή τους.
Και από τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας τους, βγαίνουν τα απαραίτητα συμπεράσματα που εάν μεν είναι θετικά θεμελιώνουν την αυριανή υστεροφημία, εάν όχι την αρνητική κριτική της κοινωνίας και τη λήθη ή και απαξίωση.
Ας τα έχουν υπ’ όψιν τους λοιπόν τα παραπάνω οι δημόσιοι άνδρες του τόπου μας κι ας πράξουν ανάλογα.
Γ.Δ.


Περί Οικονομίας
Σύμφωνα με τα Μνημόνια που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά, η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητάς της και τη μετέπειτα αύξηση των εξαγωγών. Θα γινόταν μια ριζική αναδιάρθρωση της οικονομικής δομής της χώρας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Αν και στην αρχή του προγράμματος προβλεπόταν μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω των αλλαγών θα δημιουργούνταν ένα περιβάλλον που θα προσέλκυε επενδύσεις και σταδιακά η οικονομία θα μετασχηματιζόταν, μπαίνοντας σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά: ενώ η χώρα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το κούρεμα του PSI το 2012, το ΑΕΠ μειώθηκε στα επόμενα 7 χρόνια πάνω από 25%. Παράλληλα, το χρέος εκτινάχθηκε στο 175% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 23%-25%, οι επενδύσεις – χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά, ενώ οι οικονομικές προοπτικές είναι ακόμη «ομιχλώδεις».
Στην ουσία, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους, που στην πορεία όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο), αλλά και από το χαμηλό επίπεδο των θεσμών της χώρας που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.
Π.Λ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου Θηλεών στο Εθνικό Γήπεδο το 1955
(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)


Ο πρωτογενής τομέας
Η επιλογή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει διάλογο για το σχεδιασμό του αγροτικού της προγράμματος, είναι προς τη θετική πλευρά.
Κάνοντας δηλαδή διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους, καταγράφει από «πρώτο χέρι» τα υπαρκτά προβλήματα των χώρων αυτών.
Από δω όμως και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι καλή η καταγραφή αυτών και ταξινόμηση. Όμως καλύτερη η υλοποίηση. Διότι στον τομέα αυτόν υπάρχουν καθυστερήσεις ή και πισωγυρίσματα ακόμη.
Κι επειδή υπάρχει μια άσχημη προϊστορία, οι φορείς του πρωτογενή τομέα είναι πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Λένε και το υποστηρίζουν με δύναμη «καλά τα λόγια, ας έρθουμε τώρα στα έργα.»
Διότι αυτά λείπουν, έργα με τόλμη και με αποφασιστικότητα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να γίνει μια γερή βάση, πυλώνας ανάπτυξης της Θράκης. Με την καλλιέργεια νέων προϊόντων, με φθηνά εφόδια, φθηνό ρεύμα και με σχεδιασμό σε βάθος πολλών χρόνων.
Τα γνωρίζουν οι άνθρωποι της Ν.Δ. αυτά. Το ζητούμενο είναι εάν έχουν την πρόθεση να τα κάνουν. Διότι το παρελθόν δεν έδωσε στοιχεία θετικής διάθεσης κι αυτό οφείλουν να το παραδεχτούν όλοι για να μην επαναλάβουν τα ίδια.
Γ.Δ.


Έκλεισε η επίσκεψη
Δεδομένη λοιπόν η άφιξη στην Θράκη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρότι το αναλυτικό πρόγραμμα δεν έγινε ακόμη γνωστό, κατά τις πληροφορίες, θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Κομοτηνή και το Σάββατο στην Ξάνθη. Κατά την επίσκεψή του πέρα από τις επαφές που θα έχει με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, του ΕΒΕ και άλλων φορέων, θα επισκεφθεί και το δήμο Μύκης όπου και διατηρεί στην περιοχή παλιούς φίλους.
Γ.Δ.


Οι καλύτερες ατάκες του Δημοτικού Συμβουλίου
Μεταφέρουμε μερικές χαρακτηριστικές ατάκες της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης της Δευτέρας, έτσι για να ευθυμήσουμε και για να μας περάσουν τα …νεύρα από την πολύωρη και εξουθενωτική συνεδρίαση.
Κ. Παπαδόπουλος από τη θέση του Δημάρχου στο θέμα για το έργο της Σάρδεων: «Τελικά πρέπει η όχι να τον περνάμε αυτό τον δρόμο;» (Γέλια…)
Θ. Ξυνίδης για το ίδιο θέμα και αναφορικά με τις παρατηρήσεις του κ. Τσέπελη που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο πρωτόκολλο (αφορούσαν την έξοδο της ΔΕΥΑΞ): «Αφού δεν υπογράφει ο Τσέπελης θα υπογράψουμε εμείς;»
Την παράσταση έκλεψε ο κ. Τσέπελης που «προφανώς ήταν προφανέστατο και προφανές αλλά και στοχευμένα» αυτά που είπε που όπως καταλάβατε χρησιμοποιεί κατά πλεονασμό το εν λόγω επίρρημα και επίθετο.
Θ. Ξυνίδης για την 16η αναμόρφωση του προϋπολογισμού όταν ειπώθηκε ότι πρόκειται για λογιστική τακτοποίηση: «Για λογιστική τακτοποίηση έχουν μέσα τον Τσοχατζόπουλο»!
Ανταμπούφης προς Ζολώτα για το ίδιο θέμα: «Ζητάτε αύξηση του κωδικού ολογράφως τέσσερις χιλιάδες ευρώ και αριθμητικώς 6.000 ευρώ. Να τα βρούμε στις 5.000 ευρώ!».
Γ. Κολλάρος για την Γειτονιά του Αη Βασίλη: «Τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα σταματήσουμε τα παιδάκια που είπαν τα κάλαντα να τα φορολογήσουμε ή την γυναίκα που έφτιαξε τα μελομακάρονα; Να στερήσουμε την χαρά απ’ τον κόσμο;».
Τέλος ο πρόεδρος του Δ. Σ. Γιάννης Δρεμσίζης υπολόγισε ότι κάθε θέμα συζητήθηκε κατά μέσο όρο από 35 λεπτά καθώς το δημοτικό συμβούλιο είχε 10 θέματα και διήρκησε 5,30 ώρες (Έλεος!!!).
Μ.Ξ.


Μπαίνουν οι υπογραφές για την εξόρυξη ζεόλιθου στον Έβρο
Θετικές οι εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο, μιας επένδυσης που πέρασε από ‘’σαράντα κύματα’’, παλινωδίες, αρκετή γραφειοκρατία, πολλές υποσχέσεις και άλλες τόσες ακυρώσεις. Στις 21 Οκτωβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών ενέκρινε την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (Ζεόλιθος), σε έκταση 83,4273 στρεμμάτων στη θέση «ΚΟΚΚΑΛΟ» της περιοχής Πετρωτών του δήμου Ορεστιάδας από την εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε.». Προχθές ήρθε και η έγκριση μίσθωσης της ανωτέρω λατομικής έκτασης στα Πετρωτά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η οποία με απόφασή της παραχώρησε την άδεια στην εταιρεία «Όλυμπος» να εκμισθώσει την έκταση και να προχωρήσει στην εξόρυξη του ζεόλιθου που υπάρχει στην περιοχή. Η εταιρεία, στην αίτηση που είχε υποβάλει, προσκόμισε τις εγγυητικές επιστολές τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της μίσθωσης για την έκταση συνολικού εμβαδού 83.427,30 τ.μ. Μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να απευθυνθεί εκ νέου στην Αποκεντρωμένη, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης της εν λόγω έκτασης, που ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Το πάγιο μίσθωμα (ανά στρέμμα) ορίζεται σε 14 ευρώ για την πρώτη τριετία και σε 80 ευρώ για το υπόλοιπο διάστημα της αρχικής δεκαπενταετούς μίσθωσης. Μετά από πολλούς αγώνες και πολύ υπομονή, ίσως τελικά δούμε μια επένδυση στην περιοχή.
Χ.Δ.


Με 5.000 το ΕΒΕ στην Αναπτυξιακή
Στην συνεδρίαση της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ξάνθης συζητήθηκε η έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κάποιες αντιρρήσεις ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα. Η αλήθεια είναι ότι η πλευρά της αντιπολίτευσης απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά από τις συνεδριάσεις του ΕΒΕ, οπότε δεν αναμενόταν και πολλές αντιδράσεις. Εκτός από τον προϋπολογισμό όμως συζητήθηκε και το θέμα της συμμετοχής του Επιμελητηρίου Ξάνθης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που σχεδιάζεται από την εταιρεία «Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ». Αποφασίστηκε ομόφωνα να συμμετέχει το ΕΒΕ με ποσό 5.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο συμμετοχής ήταν τα 10.000 ευρώ. Η Αναπτυξιακή απευθύνθηκε με πρόσκληση σε πρώτη φάση προς τους παλαιούς μετόχους (Περιφέρεια, Επιμελητήρια, ΔΠΘ), ενώ αναμένεται και η πρόσκληση προς τους δήμους της Ξάνθης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης, το Επιμελητήριο είναι ο πρώτος φορέας στην Ξάνθη που συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής, ενώ ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να μετέχουν και οι δήμοι με το ποσό των 10.000 ευρώ. «Έγιναν τόσες προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση και να μην χαθεί το Leader και είναι κρίμα τώρα που ‘’φτάσαμε στην βρύση, να μην πιούμε νερό’’», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι πρέπει και οι φορείς της Ξάνθης να είναι συνεπείς αν θέλουν να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…