Σχόλια 22/11/16

0
avgenakis metios
Συνήθως οι θεσμοί «εξυψώνουν» τους ανθρώπους. Στην περίπτωση Στεφανόπουλου, ο ίδιος προσέδωσε κύρος στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας…


Τι είπε για τον Μέτιο ο Αυγενάκης
Ο Λευτέρης Αυγενάκης που επισκέφθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα για τρίτη φορά την περιοχή έδειξε να νιώθει ιδιαίτερη οικειότητα με το χώρο και τους ανθρώπους της Ξάνθης.
Όταν πήρε το λόγο δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο ήρθε μαζί από την Κομοτηνή, για την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του περιφερειάρχη, τονίζοντας του ότι «η ΝΔ περιμένει πολλά από εσάς», τόσο γιατί η θέση αυτή ενέχει πολλές ευθύνες, αλλά και γιατί είναι μεγάλη η παρακαταθήκη του Γιώργου Παυλίδη.


Η πρωτοβουλία της ΝΔ για τον διάλογο
Σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς είναι η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αν κάποια από τα στελέχη της πιστεύουν ότι οι εκλογές αργούν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι χρόνος δεν υπάρχει.
Πράγματι, επιχειρήθηκε μέσω αυτού του εκτενούς διαλόγου για τον σχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα να αναδειχθούν τα σημαντικότερα θέματα, να τονιστούν οι προτεραιότητες και να ακουστούν τα παράπονα ή οι επιφυλάξεις, προκειμένου να απαντήσουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχει διασπείρει σε όλη την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι πρώτες εντυπώσεις των στελεχών της παράταξης που συμμετέχουν σε αυτή την καμπάνια συγκεντρώνουν θετικές εντυπώσεις και αν η πρωτοβουλία κριθεί αποτελεσματική, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να την εφαρμόσει και σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία.


Μειονοτικός υποψήφιος μεν, αλλά…
Φίλος από την ορεινή περιοχή που διάβασε το σχόλιο για τους Μειονοτικούς υποψήφιους στη λίστα της ΝουΔου, μας τηλεφώνησε για μια συμπλήρωση. Αφορούσε το όνομα του πρώην δημάρχου Αγκά Μουσταφά ο οποίος προωθείται από κάποιο τρίτο που επιθυμεί την υποψηφιότητα Αγκά για δικούς του λόγους. Ουσιαστικά αυτός τον προωθεί, όμως στην επιλογή του δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση στην κοινή γνώμη της περιοχής, κυρίως δε στους Νεοδημοκράτες που επιθυμούν οι δυο υποψήφιοι που θα επιλεγούν να είναι προσωπικότητες με κύρος, έργο και γνώσεις.
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Η χορωδία της ΦΕΞ το 1954 με μαέστρο τον Τηλέμαχο Μεταλλινό
xorodia-fex-1954-metallinos
(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)


Έρχεται ο Κυριάκος
Την επίσκεψή του στην περιοχή μας ετοιμάζει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή. Το πρόγραμμα δεν έχει καθοριστεί, αλλά η παρουσία του που γίνεται στο πλαίσιο περιοδείας, έχει ποικίλες και ενδιαφέρουσες αναγνώσεις.
Πιθανώς και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου να έχουν υψηλές ή και πολύ υψηλές παρουσίες στην περιοχή μας στο άμεσο μέλλον.
Ε.Δ.


Περί απλέτου φωτός
Ο ρόλος και η αποστολή του Τύπου δεν είναι μόνον η παρουσίαση των ειδήσεων, ο επίκαιρος σχολιασμός, η ενημέρωση και η ψυχαγωγία. Ο Τύπος είχε και συνεχίζει να έχει (τουλάχιστον για μας έχει) και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έτσι, οφείλουμε να πούμε και να διορθώσουμε ένα λάθος που μάλιστα το διαβάσαμε και σε εφημερίδα των Αθηνών, ενώ ακούσαμε και τη λανθασμένη έκφραση από πολιτικό με αξίωμα.
Ο λόγος για τη λέξη «Άπλετος». Έχουμε διαβάσει και ακούσει για άπλετο χρόνο, για άπλετη ρευστότητα (!) και για άλλα άπλετα, όλα λάθος.
Το σωστό (και κατά τον Μπαμπινιώτη) είναι το άπλετον φως, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά. Μάλιστα η λέξη μαρτυρείται (αναφέρει ο Μπαμπινιώτης) από τον 5ο αιώνα μετά Χριστόν, όπως: Της παναγεστάτης καθάρσεως του απλέτου φωτός (Διονυσίου. Περί ούραν. ιερ.30)
Γ.Δ.


Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
Παραέχουμε σήμερα σχόλια για τη Ν.Δ. αλλά κλείνουμε μ’ αυτό για έναν αγαπητό φίλο, τον βουλευτή Κώστα Τζαβάρα. Με τη νέα αναδιάταξη που πραγματοποίησε στην παράταξη της ΝουΔου ο Μητσοτάκης, όρισε ως ένα εκ των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, τον βουλευτή Ηλείας. Ο οποίος επελέγη από τον αρχηγό για την ρητορική δεινότητά του, τη Νομική του ευρυμάθεια και τη δυναμική κοινοβουλευτική του παρουσία.
Γ.Δ.


Στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου
Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρουμε για την ζωή και την πολιτική πορεία του εκλιπόντα πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ανέλαβε να μας υπενθυμίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του:
-Όταν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση.
-Αρνήθηκε και τα αναδρομικά που εξασφάλιζαν κατά καιρούς οι βουλευτές.
-Το ‘81 είχε χάσει από τον Αβέρωφ την προεδρία της ΝΔ και το ‘84 από τον Μητσοτάκη.
-Ήταν ο μόνος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που δεν συμφώνησε στην παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το ’89.
-Αρνήθηκε να γίνει Βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.
-Εκτός από κολυμβητής ήταν δεινός σκακιστής, έπαιζε πινγκ πονγκ στα νιάτα του αλλά και μπιλιάρδο.
-Η ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του, επέστρεψε στο κράτος την προεκλογική επιχορήγηση που έλαβε και δεν ξόδεψε. Ακόμα και σε ιδιώτες που είχαν ενισχύσει το κόμμα του, επέστρεψε λεφτά.
-Δε δίστασε στιγμή να πει ΟΧΙ στο δημοφιλέστατο τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όταν του ζήτησε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, παρά τα 3 εκατομμύρια υπογραφές που του προσκόμισε!
-Υπερασπίστηκε από την θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το δικαίωμα του Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει ως αριστούχος μαθητής την ελληνική σημαία. «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης» ήταν η ιστορική του δήλωση.
-Στο Προεδρικό δεχόταν χωρίς κάμερες να συναντηθεί με όποιον πολίτη το ζητούσε.
-Ήταν ευτυχής που κανένα από τα τρία παιδιά του δεν ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής.


Στο βάθος εκλογές;
Το ενδεχόμενο πάντα υπάρχει στο… ‘’βάθος’’. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει ρήξη με τους δανειστές, αλλά κλείσιμο των μετώπων και μετάθεση των εκλογών όσο πιο πίσω γίνεται. Μια «ηρωική έξοδος» τώρα θα ισοδυναμούσε με παραδοχή αδυναμίας. Οι αναποφάσιστοι και οι δυσαρεστημένοι δεν επιστρέφουν πάντα στο κόμμα εκλογής τους, αλλιώς δεν θα υπήρχε πολιτική αλλαγή. Τοπικά πολλοί διερωτώνται γιατί όλη αυτή η έντονη παρουσία κομματικών στελεχών εσχάτως. Προφανώς, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή. Ο λόγος του προέδρου της ΝΔ τελευταία έχει αλλάξει, καθώς μιλάει για «δικό μας, εθνικό σχέδιο εξόδου», επικρίνει την τρόικα κυρίως ως προς τα φορολογικά, κάνει αναφορές εναντίον των οικονομικών ελίτ, εκκλήσεις στους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά μεταθέτουν την αντιπαράθεση από το ‘’ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα το μνημόνιο’’ στο ‘’ποιος έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει’’. Προσπαθεί η ΝΔ να θέσει τα δικά της διλήμματα και να δημιουργήσει τα δικά της πεδία σύγκρουσης. Προφανώς αυτό δεν είναι εύκολο και θέλει χρόνο, αλλά είναι εμφανές ότι επιχειρείται. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να έχει εφεδρείες, ούτε εκλογικές αλλά ούτε και σε πολιτικό προσωπικό. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος δεν έχουν και λίγες αποτυχίες στο ενεργητικό τους το τελευταίο διάστημα: Εξανέμισαν γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο των εκλογών, έκαναν λανθασμένες συμμαχίες, μια συνταγματική μεταρρύθμιση που ‘’παγώνει’’, αποτυχία αλλαγής του εκλογικού νόμου, κακοί χειρισμοί στο θέμα των καναλιών και του ΕΣΡ. Το εκλογικό σώμα όμως είναι κουρασμένο και μένει να δούμε πώς θα κινηθεί.
Χ.Δ


Μηχανικοί σε… απόγνωση
Κοινή παραδοχή ότι ο κλάδος των μηχανικών είναι από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης, κυρίως λόγω της διακοπής της οικοδομικής δραστηριότητας. Την Κυριακή μέσα από τις κάλπες αναμενόταν να βγει και μια εικόνα αυτής της ανησυχίας και των συσσωρευμένων προβλημάτων. Από την μια η καταβαράθρωση της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη μετά τα μέτρα που πέρασαν και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους μηχανικούς. Από
την άλλη, η αποχή κατάφερε να είναι και πάλι η πρώτη ‘’δύναμη’’ πανελλαδικά. Παρά την μικρή άνοδο συμμετοχής σε σχέση με τις εκλογές του 2013, η αποχή έφτασε περίπου στο 60%. Η Ξάνθη και η Θράκη κινήθηκαν σε καλύτερα ποσοστά, ξεπερνώντας το 50% συμμετοχής. Είναι εμφανές ότι οι μηχανικοί δεν μπορούν να προσδοκούν θαύματα από τις διοικήσεις τους. Η μηδαμινή ανάπτυξη και οι άσχημες προοπτικές για το μέλλον είναι κυρίως θέμα της πολιτείας σε κυβερνητικό επίπεδο. Όπως ανέφεραν πολλοί μηχανικοί, ο ρόλος του ΤΕΕ είναι πρώτιστα συμβουλευτικός, ώστε να υπάρξουν οι κινήσεις στην σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, παραδέχθηκαν κάποιοι ότι αν πρέπει να καταλογιστεί κάτι στο ΤΕΕ, είναι ότι δεν πιέζει πειστικά στο ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μια χώρα με πλεόνασμα μηχανικών, που συνεχίζει να παράγει κάθε χρόνο νέους χωρίς δυνατότητα απορρόφησης, με τον κάθε υπουργό να επιδιώκει το άνοιγμα μερικών ακόμη σχολών για προσωπικούς λόγους. Όταν στην Ευρώπη αντιστοιχούν 3-3,5 μηχανικοί ανά 1.000 κατοίκους και στην Ελλάδα έχουμε 11 για την ίδια αναλογία, κάτι δεν γίνεται σωστά.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Τα σκουπίδια Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι περισσότεροι δήμοι της χώρας πως έχουν πρό…