Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Γαλάζια’’ πρωτιά στις εκλογές του ΤΕΕ στην Ξάνθη και πανελλαδικά

‘’Γαλάζια’’ πρωτιά στις εκλογές του ΤΕΕ στην Ξάνθη και πανελλαδικά

0
tee ekloges16

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών του τέως προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού αύξησε τα ποσοστά της – Σε υψηλά ποσοστά η αποχή για άλλη μια φορά

Έκπληξη οι Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Θράκης – ‘’Κατακρημνίστηκε’’ τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία»

Η αποχή κυριάρχησε για άλλη μια φορά στις εκλογές των μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Η προσέλευση υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2013, αλλά παρέμεινε κάτω από 40% και δείχνει ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, δυσκολεύεται να πείσει τους μηχανικούς ότι μπορεί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς αφορούν κυρίως κυβερνητικές επιλογές και εντάσσονται στην γενικότερη κατάσταση στα χρόνια των μνημονίων και της έλλειψης ανάπτυξης. Η «γαλάζια» Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, παρά την κινητοποίηση και την αύξηση του ποσοστού της στο 27,90% σε πανελλαδική κλίμακα, δεν κατάφερε να στείλει «μήνυμα αυτοδυναμίας» και η επιτυχία της βασίστηκε κυρίως στις καλές επιδόσεις της στη βόρεια Ελλάδα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΔΗΣΥΜ, που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, η οποία μετά τις προσχωρήσεις και αποχωρήσεις ‘’τερμάτισε’’ με 13,38%, χάνοντας 10 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία» που κατέβηκε μαζί με τους Οικολόγους και με 7,31% βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη νεοσύστατη «Ανασυγκρότηση Μηχανικών-ΤΕΕ από την αρχή» (6,53%), που αποτελείται από συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τις μεγάλες παρατάξεις, κυρίως τη ΔΚΜ.

‘’Γαλάζια’’ πρωτιά σε Ξάνθη, Θράκη και πανελλαδικά για την ΔΚΜ

Τα ποσοστά συμμετοχής στην Θράκη κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από τα πανελλαδικά, αφού από τους περίπου 2.250 μηχανικούς προσήλθαν στις κάλπες 1.137 (έγκυρα: 1032, άκυρα: 43, λευκά: 62), ξεπερνώντας το 50%. Έκπληξη η κατάληψη της δεύτερης θέσης στο ΤΕΕ Θράκης από τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: Πρώτη η ΔΚΜ με 318 ψήφους και 30,81%, δεύτερη η παράταξη των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης με 134 ψήφους και 12,98%, στην τρίτη θέση η ΔΗ.ΣΥ.Μ. με 128 ψήφους και 12,40%, τέταρτη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική (ΚΚΕ) με 84 ψήφους και 8,14%, την πέμπτη θέση κατέλαβε η «Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την αρχή» με 61 ψήφους και ποσοστό 5,91%, με την προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών – Οικολόγοι Μηχανικοί – Συνεργαζόμενοι» να τερματίζει στην έκτη θέση με 49 ψήφους και 4,75%. Πλειοψηφών από την ΔΚΜ αναδείχθηκε ο κ. Πολυζώης Παρασκευόπουλος από τον Έβρο με 164 ψήφους, ενώ από την Ροδόπη πρώτος σε σταυρούς στην ίδια παράταξη εκλέχθηκε ο Γ. Βεζυργιαννίδης με 116 ψήφους, με τον κ. Βασίλη Ασημίδη να τερματίζει πρώτος στην Ξάνθη με 136 ψήφους. Η ΔΚΜ δεν έχει προτείνει ακόμη κάποιον για την προεδρία του ΤΕΕ Θράκης και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων να ξεκινήσουν οι επαφές και διαβουλεύσεις για πιθανές συνεργασίες, καθώς το αναλογικό σύστημα των εκλογών του ΤΕΕ καθιστά σχεδόν αδύνατη την αυτοδυναμία. Για την ΔΗΣΥΜ πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο τέως πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρης Πλέσιας με 88 ψήφους, ενώ στους Ανεξάρτητους Μηχανικούς πρώτος αναδείχθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος Σφυρής με 58 ψήφους.

Δεύτερη η ΔΗΣΥΜ στην Ξάνθη, ενώ τέταρτη η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξη

tee eforeutikiΣτην Ξάνθη, ψήφισαν στα δύο εκλογικά τμήματα του Εργατικού Κέντρου 416 μηχανικοί (έγκυρα: 373, άκυρα: 18, λευκά: 25) αναδεικνύοντας την ΔΚΜ πρώτη με 111 ψήφους και 29,76%, ενώ η ΔΗΣΥΜ πήρε 65 ψήφους και 17,43%. Οι Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Θράκης (μετά την συνεργασία μηχανικών της Ξάνθης με την πρώην παράταξη Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Ροδόπης-Έβρου) κατέλαβαν την τρίτη θέση με 57 ψήφους και 15,28%. Μόλις 23 ψήφους και 6,17% πήρε η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί-Συνεργαζόμενοι, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την αρχή κατέλαβε την πέμπτη θέση με 17 ψήφους και 4,56%. Την έδρα της στην Ξάνθη φαίνεται να χάνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΚΚΕ). Οι έδρες στην Ξάνθη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

Παράταξη

Υποστηρίζονται

Ψήφοι

Έδρες

ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών)

ΝΔ

111

7

Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών

ΠΑΣΟΚ

65

6

Ανεξάρτητοι Μηχανικοί Θράκης

Ανεξάρτητοι

57

4

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών

ΣΥΡΙΖΑ

23

1

Γ. Στασινός: «Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ»

Ο επικεφαλής της παράταξης που επικράτησε και τέως πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, συνεχάρη όλες τις παρατάξεις και τις κάλεσε σε συνεργασία. Όπως δήλωσε: «Υπάρχουν μόνο νικητές: είναι οι μηχανικοί της δουλειάς, της αποτελεσματικότητας, του έργου, της προκοπής. Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί. Και όλοι μαζί μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε περισσότερα. Τις επόμενες μέρες, μετά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις παρατάξεις του ΤΕΕ Θράκης, αναμένεται να φανεί το επίπεδο συνεργασίας για το αύριο του κλάδου και σε τοπικό επίπεδο. Η ΔΚΜ κατέχει 7 έδρες και στους 3 νομούς της Θράκης, οπότε είναι άγνωστο το ποιος θα επικρατήσει ως επικεφαλής της παράταξης. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της ΔΗΣΥΜ στην Ξάνθη, Αργύρης Πλέσιας: «Η τελευταία σύνθεση του ΔΣ του ΤΕΕ Θράκης εκπροσωπούσε περίπου το 80% των παρατάξεων, καθώς ήταν πολυπρόσωπη και στόχευε στην συνεργασία. Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί και με την νέα διοίκηση». Ο ίδιος κάλεσε σε συνεργασία τους μηχανικούς όλων των παρατάξεων λέγοντας: «Με ηρεμία και ωριμότητα θα ήθελα να καλέσω κάθε συνάδελφο, τώρα που η πίεση από το κυνήγι της ψήφου έχει λήξει και δεν δικαιολογεί πλέον εντάσεις, να καταγράψει – καταθέσει τις απόψεις του για ό,τι θεωρεί ότι έγινε λάθος, για ό,τι θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ακόμα. Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης προτάσεων για τις οποίες δεσμεύομαι να απαντήσω ως πρώτος εισηγητής, ώστε να αρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, όσο μπορούμε πλατύτερος».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…