Σχόλια 18/11/16

0
obama-speech
Ο ικέτης παραπονιέται για τον άνεμο, ο ηγέτης όμως προσαρμόζει τα πανιά…


Η ομιλία της Αθήνας
Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε στο Φάληρο, μια ιστορική ομιλία. Η οποία, πιθανότατα, θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη πολλών σαν “Η Ομιλία στην Αθήνα” (ήδη ακούστηκε το “The Athens Speech”, σε ξένα Μέσα). Μία ομιλία ύμνο στο Δημοκρατικό πολίτευμα και μια ωδή στην χώρα η οποία το “γέννησε”. Μία ομιλία πλήρως, απόλυτα και ολοκληρωτικά πολιτική. Μία ομιλία από εκείνες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχουμε ακούσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια…
Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας, ο γνήσιος φιλελεύθερος, που λέγεται Barack Obama, κατόρθωσε να ξυπνήσει μνήμες και να μας θυμίσει τι είναι, από πού ξεκίνησε, πως προχώρησε, που βρίσκεται σήμερα και πόσο είναι ανάγκη να πιστεύουμε στην Δημοκρατία. Του οφείλουμε ένα μεγάλο, ένα πελώριο ευχαριστώ, για αυτό. Το τι θα κάνουμε όμως με αυτό “το ατελές αλλά καλύτερο πολίτευμα που υπάρχει”, από εδώ και πέρα, είναι καθαρά δικό μας θέμα. Βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας. Αν χαθεί, δεν θα έχει ευθύνη κανείς άλλος, παρά μόνο εμείς…
Π.Λ.


43 χρόνια μετά
Επέτειος χθες. Μεγάλη ή μικρή αυτό όπως το ερμηνεύει κανείς. Για τους περισσότερους αποτελεί μια ξεχωριστή και ιστορική περίοδο της νεώτερης πολιτικής περιόδου η οποία συμπλήρωσε ήδη 43 χρόνια.
Δεν θα μείνουμε στο εάν και κατά πόσο τα αιτήματα της περιόδου του ξεσηκωμού έχουν υλοποιηθεί και έχουν βρει τη λύση τους. Θα μείνουμε μόνο στο θέμα της Δημοκρατίας. Και την αφορμή μας την έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Και μόνον αυτή η αναφορά του θα πρέπει να μας προβληματίσει και ακόμη, όλο αυτό το απόσπασμα να διδάσκεται στα σχολεία.
Διότι η Δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Δεν ήταν ποτέ. Ήταν και είναι κυρίως τρόπος ζωής, καθημερινό βίωμα, στάση και συμπεριφορά, αντίληψη και λειτουργία για τις έννοιες Άνθρωπος, Σεβασμός, Πατρίδα, Συνεννόηση, Ανοχή και Διάλογος.
Όλα αυτά είναι, θα πρέπει να είναι, το περιεχόμενο τόσο των Πολιτών όσο και της ίδιας της Πολιτείας. Για μας, όλα αυτά προέχουν. Τα επετειακά είναι καλά, αλλά αρκετά, πλέον προέχουν κι άλλα.
Γ.Δ.


Δημοτικές πιέσεις
Παρακολουθώντας κανείς ψύχραιμα και αναλύοντας όσα λαμβάνουν χώρα στο δημοτικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Δήμου, οδηγείται σε ορισμένα αβίαστα συμπεράσματα.
Αρχικό και κυρίαρχο συμπέρασμα πως η αντιπολίτευση στο δήμο, σχεδόν στο σύνολό της, έχει σαν στοχευμένη επιθυμία της να ασκήσει δυναμικά το δικαίωμά της ως προς την άσκηση κριτικής. Να μην αφήσει δηλαδή «να πέσει κάτω» κανένα θέμα. Η στάση αυτή έχει εκδηλωθεί ήδη εδώ και καιρό και η πλειοψηφούσα παράταξη έχει εισπράξει τις ριπές του αντιπολιτευτικού λόγου των υπολοίπων ομάδων.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η κριτική θ’ αυξηθεί διότι διαπιστώνουν οι της αντιπολίτευσης απουσία άξιου λόγου έργων από τη δημοτική πλειοψηφία. Ενώ παράλληλα πυρά θα δέχεται η παράταξη Δημαρχόπουλου και από άτομα εκτός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έτσι, καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής η θέση του δημάρχου και της παράταξής του και εν καιρώ θα φανούν οι όποιες αντοχές αυτών.
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ασπίδας Ξάνθης
(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)
aspida-xanthis


Χωρίς οργάνωση
Ήρθε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γεννηματά και μίλησε στην Κομοτηνή σε εκδήλωση για τη νεολαία. Ε, λοιπόν, παρότι ένας των ομιλητών ήταν ο Αβδηρίτης Άλκης Κίσσας, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την εκδήλωση προς τα Μέσα Ενημέρωσης της Ξάνθης.
Οργανωτικές αδυναμίες λοιπόν στο μικρό κόμμα ή έλλειψη συντονισμού;
Όπως και ότι να’ ναι, χάθηκε η ευκαιρία προβολής της επίσκεψης της Φώφης Γεννηματά και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας.
Γ.Δ.


Αρχή άνδρα δείκνυσι
Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι ηγέτες του τόπου μας, οι άρχοντές μας, γνωρίζουν αλλά και ερμηνεύουν σωστά το παραπάνω ρητό. Κι όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά προσπαθούν να το εφαρμόζουν στην δημόσια λειτουργία τους.
Διότι κρίνονται και μάλιστα αυστηρά οι κατέχοντες την εξουσία για τον τρόπο που χειρίζονται αυτήν την εφήμερη δύναμή τους.
Και από τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας τους, βγαίνουν τα απαραίτητα συμπεράσματα που εάν μεν είναι θετικά θεμελιώνουν την αυριανή υστεροφημία, εάν όχι την αρνητική κριτική της κοινωνίας και τη λήθη ή και απαξίωση.
Ας τα έχουν υπ’ όψιν τους λοιπόν τα παραπάνω οι δημόσιοι άνδρες του τόπου μας κι ας πράξουν ανάλογα.
Γ.Δ.


Περί Οικονομίας
Σύμφωνα με τα Μνημόνια που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά, η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητάς της και τη μετέπειτα αύξηση των εξαγωγών. Θα γινόταν μια ριζική αναδιάρθρωση της οικονομικής δομής της χώρας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Αν και στην αρχή του προγράμματος προβλεπόταν μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω των αλλαγών θα δημιουργούνταν ένα περιβάλλον που θα προσέλκυε επενδύσεις και σταδιακά η οικονομία θα μετασχηματιζόταν, μπαίνοντας σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά: ενώ η χώρα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το κούρεμα του PSI το 2012, το ΑΕΠ μειώθηκε στα επόμενα 7 χρόνια πάνω από 25%. Παράλληλα, το χρέος εκτινάχθηκε στο 175% του ΑΕΠ, η ανεργία στο 23%-25%, οι επενδύσεις – χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν δραματικά, ενώ οι οικονομικές προοπτικές είναι ακόμη «ομιχλώδεις».
Στην ουσία, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους, που στην πορεία όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο), αλλά και από το χαμηλό επίπεδο των θεσμών της χώρας που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.
Π.Λ.


Στον Σαββίδη η Σουρωτή
Και στον τομέα των ανθρακούχων νερών εισήλθε δυναμικά ο Ιβάν Σαββίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες απέκτησε το 44% των μετοχών της εταιρείας Σουρωτή. Έτσι, η Σουρωτή περνά στα χέρια του Σαββίδη μετά και την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που σύντομα θα γίνει.
Ως γνωστόν, η Σουρωτή είναι μια επιχείρηση της Χαλκιδικής και έγινε γνωστή από τη Σόδα της και στη συνέχεια το επιτραπέζιο νερό. Ήταν πολυμετοχική εταιρεία των κατοίκων της περιοχής και λόγω της σωστής διαχείρισης είχε και κέρδη. Είναι βέβαιο πως με τη νέα ιδιοκτησία τα πράγματα θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο.
Γ.Δ.


Οι ‘’γενιές’’ του «για όλα φταίει κάποιος άλλος»
Προσωπικά θεωρώ άστοχη την έκφραση «η γενιά του Πολυτεχνείου» και άκυρη την πεποίθηση πολλών ότι «αυτή μας κατέστρεψε». Κάποιοι πιθανώς θα το κατανοήσουμε καλύτερα αυτό όταν μετά από χρόνια ακούμε να βρίζουν ‘’την γενιά του Τσίπρα’’, τσουβαλιάζοντας κι εμάς μαζί. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, καλούμαστε να υποστούμε την βαρετή κενολογία των κατηγοριών για την γενιά του Πολυτεχνείου, μαζί με την τριήμερη καπηλεία από κάθε λογής αστείους κληρονόμους του. Πολλοί στηρίζουν την κατηγορία με βάση τη μετέπειτα πολιτική δραστηριότητα μερικών δεκάδων προβεβλημένων στελεχών του τότε φοιτητικού κινήματος. «Βολεύτηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Πρόδωσαν τα ιδανικά τους!». Το ότι ο σοφός και κάπως πονηρός λαός ανεβοκατέβαζε διαδοχικά τα δύο κόμματα με την ψήφο του δεν φέρει ευθύνη, ασφαλώς. «Γενιά του Πολυτεχνείου», λοιπόν, δεν υπήρξε ουσιαστικά. Αυτό που υπήρξε σίγουρα είναι ένα πρωτοπόρο φοιτητικό κίνημα που αντιτάχθηκε στη δικτατορία. Αυτό βοήθησε μαζί και με την εισβολή στην Κύπρο να καταρρεύσει το καθεστώς μια ώρα αρχύτερα. Διαβάζοντας σήμερα ιστορίες και αρχεία της περιόδου, ανακαλύπτουμε ξεχωριστούς και γενναίους ανθρώπους που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, τραβώντας ο καθένας τον δρόμο του μετά την πτώση της δικτατορίας. Και οι περισσότεροι από αυτούς επέλεξαν την σιωπή όλα αυτά τα χρόνια ως την πιο κραυγαλέα απάντηση. Ο ‘’δρόμος’’ εξάλλου είναι θέμα προσωπικής και όχι συλλογικής ευθύνης. Αυτή την προσωπική ευθύνη δεν την έχουμε περί πολλού στην χώρα μας, επιχειρώντας να ανακαλύπτουμε κάθε τόσο υπευθύνους και να φορτώνουμε σ’ αυτούς τα δεινά που μας βρίσκουν. Οι δικές μας προσωπικές επιλογές είναι πάντα άμοιρες ευθυνών, γιατί για όλα φταίει κάποιος άλλος.
Χ.Δ.


Για τα μάτια του κόσμου
Έχουμε γράψει κι άλλες φορές ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μετατραπεί σε αρένα, αφού οι φωνές, οι καβγάδες, οι αποχωρήσεις, οι αλληλοκατηγορίες δεν λείπουν πλέον από καμία συνεδρίαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί μια πολύ νοσηρή ατμόσφαιρα στην αίθουσα, να χάνεται ο έλεγχος συχνά και να επικρατεί όποιος φωνάζει πιο δυνατά. Κάποιες φορές γίνεται παραπάνω από εμφανής η προσπάθεια κάποιων δημοτικών συμβούλων –της αντιπολίτευσης, γιατί τις φωνές των συμβούλων της συμπολίτευσης κοντεύουμε να τις ξεχάσουμε- να κερδίσουν τις εντυπώσεις με την εμμονή σε επουσιώδη ζητήματα, τα οποία μάλιστα έχουν απαντηθεί. Και φυσικά παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για συνεργασία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το καλό της πόλης μέσω της ανταλλαγής προτάσεων και της καλώς νοουμένης κριτικής, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Κάτι τέτοιο είδαμε και προχθές κατά την συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2017. Αφού στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα πέρασε χωρίς αντιρρήσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπολίτευση πρότεινε την μείωση των τελών. Λίγη ώρα πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς προετοιμασία και συγκεκριμένη κοστολόγηση. Σωστός ο ισχυρισμός ότι οι εποχές είναι δύσκολες για τους δημότες και θα πρέπει ο δήμος να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη, αλλά αν όντως υπήρχε τέτοιο ενδιαφέρον, θα έπρεπε η πρόταση να κατατεθεί εγκαίρως και πολύ νωρίτερα. Προς το παρόν η μόνη περίπτωση σύμπνοιας και συνεργασίας που φαίνεται να υπάρχει στο Δημ. Συμβούλιο είναι ανάμεσα στις παρατάξεις Ξυνίδη-Μπένη-Καμαρίδη, που έχουν ενωθεί σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην δημοτική αρχή.
Χ.Δ.


Ο Ομπάμα ως άλλος Περικλής στην Ακρόπολη
«Στο τελευταίο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος, είχα επιτέλους την ευκαιρία να επισκεφθώ την Ελλάδα και να γνωρίσω την πανέμορφη ιστορία της χώρας αυτής. Στεκόμενος εδώ στην Ακρόπολη, στο χώρο γέννησης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών αξιών που μοιραζόμαστε ως Αμερικανοί, αντιλαμβάνεσαι την αξία μιας κυβέρνησης του λαού, από το λαό, για τον λαό – και πώς οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του έθνους στο οποίο ανήκουν, θα αποφασίζουν το είδος των χωρών στις οποίες θα ζούμε, τα ιδεώδη που θα επιδιώκουμε και τις αξίες που θα μας ορίζουν», είναι το σχόλιο του 44ου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.
Μια επιτομή της έννοιας της Δημοκρατίας
Μια υπόκλιση στην Ελλάδα γενέτειρα της Δημοκρατίας
Μ.Ξ.


Συνεχίζεται η διαμαρτυρία για την κεραία κινητής στα Άβδηρα
Χτύπησε το χέρι στο τραπέζι – όπως έμαθα – ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης στην συνάντηση που είχε χθες με τον διευθυντή του ΟΤΕ για το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που υπάρχει στον υποσταθμό του ΟΤΕ μέσα στο κέντρο του οικισμού των Αβδήρων διεκδικώντας να φύγει η κεραία αλλά και όλος ο υποσταθμός να μετεγκατασταθεί σε οικόπεδο εκτός οικισμού. Μάλιστα υποσχέθηκε τάχιστα να παραχωρήσει ο δήμος ένα χώρο για τον σταθμό. Ο διευθυντής δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο και το είδος των εργασιών του συνεργείου ενώ οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία υποστηρίζουν πως είδαν τα ταψιά που στην συνέχεια τα κλείδωσαν μέσα στο κτήριο. Πάντως το έχουν πάρει πολύ ζεστά και δεν πρόκειται να σταματήσουν την διαμαρτυρία τους με έντονο τρόπο αν δεν καταφέρουν να πετάξουν έξω από τον οικισμό την κεραία και τον υποσταθμό. Να θυμίσουμε ότι αυτός ο χώρος παραχωρήθηκε από τον κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη στον ΟΤΕ για σταθερή τηλεφωνία και στην συνέχεια ο ΟΤΕ εγκατέστησε και κεραία κινητής.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αθλητικά Σχολεία Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργία…